Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARDEROBA -czy sie przydaje, jakie ma zalety...

tsimtsum

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

eee tam

kochanek i w szafie się zmieści

a tak w ogóle - niech skacze przez okno. zawsze troche wiecej adrenaliny ... :wink:

właśnie załapałam dlaczego niektórzy są fanatykami parterówek.........i to w wątku o garderobach hmmmmmmm :-?

• 1 year później...

Witam!

Jestem na etapie projektu i zagosodarowania garderoby i mam dylemat.

Zastanawiam czy w garderobie bardzo się kurzy?Nie mam czasu na sprzątanie,nie mam pomocy domowej-dlatego na sprzątanie gardeboby nie mogę poświęcić za dużo czasu.Czy jeśli-ubrania,buty,ręczniki leżą/wiszą i nie są jakiś czas używane nadają się do noszenia?Zastanawiam się czy nie zrobić w garderobach szaf z drzwiami przesuwnymi? Może ktoś ma? A może jest inny sposób zabezpieczenia rzeczy przed kurzem?A może niewiele się brudzi-tylko ja jestem przeczulona?

Mam w domu 2 garderoby po ok.12 m -każda z oknem.Czy od słońca rzeczy nie płowieją?

A może od użytkowników-jakieś inne uwagi,podpowiedzi-co warto zrobić a co nie.

Jeśli ktoś dysponuje zdjęciami to poproszę:)

Pomieszczenie garderoby nie chroni przed kurzem. Szafy powinny mieć swoje drzwi, nawet szuflady w garderobie lepiej jak są za dodatkowymi drzwiami.

Otwarte półki chłoną wzajemnie zapachy. Odzież zimowa, letnia, buty, bielizna, wełna powinny być od siebie izolowane.

Drzwi przesuwne zajmą Ci około 10cm przestrzeni i mimo uszczelek , wcale nie są szczelniejsze niż drzwi skrzydłowe.

W garderobie kurzy się tak jak w każdym innym pomieszczeniu. Z doświadczenia wiem, że w przypadku zainstalowania drzwi do szaf, kurzy się o wiele bardziej w szafach z drzwiami przesuwanymi niż w szafach z drzwiami otwieranymi klasycznie. Po prostu teraz użytkuję obydwa rodzaje szaf (w przedpokoju). I niestety w tej z przesuwanymi drzwiami (Komandor) kurzy się bardziej. Jeżeli jak piszesz szafy będą stać w pomieszczeniach 12 metrowych, ja zainstalowałabym drzwi klasyczne. Mniej kurzu i taniej wyjdzie.

Wydaje mi się, że kurzu nigdy się nie pozbędziesz. Jeśli chodzi o okno w garderobie to nawet lepiej bo będzie możliwość przewietrzenia-wiadomo że jeśli ubrania będą cały czas narażone na działanie promieni słonecznych jest możliwość wybladnięcia.

Ja mam garderobę-pomieszczenie i to super miejsce do tego by szybko schować graty gdy ktoś przychodzi w odwiedzinach;)