Vax 04.02.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mam problem, w łaziece na poddaszu wentylacja zamiast odprowadzac powietrze na zewnatrz to przez nią wiatr wdmuchuje zimne do środka. Wentylacja jest wyprowadzona przez dachowke (kominek wentylacyjny) i w sumie juz sam nie wiem co z tym zrobic bo jakos rozwiazania ani bledu nie moge znależć. Pomimo ogrzewania w pomieszczeniu zaczyna byc zimno. Podkrecam podlogowke i jakos to wychodzi ale tym sposobem to zbankrutuje na gazie. Moze ktos mial podobny problem i zna jakieś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.02.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mam problem, w łaziece na poddaszu wentylacja zamiast odprowadzac powietrze na zewnatrz to przez nią wiatr wdmuchuje zimne do środka. Wentylacja jest wyprowadzona przez dachowke (kominek wentylacyjny) i w sumie juz sam nie wiem co z tym zrobic bo jakos rozwiazania ani bledu nie moge znależć. Pomimo ogrzewania w pomieszczeniu zaczyna byc zimno. Podkrecam podlogowke i jakos to wychodzi ale tym sposobem to zbankrutuje na gazie. Moze ktos mial podobny problem i zna jakieś rozwiązanie. Jaka średnica kominka wentylacyjnego? Czyżby fi110? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 04.02.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Pozwolę zacytować sobie jednego z "klasyków" Barbossa napisał: szukamy, szukamy Dziecko na forum są pytania, są odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 niestety zjawisko nagminne przy krotkiej drodze powietrza poza dach i duzej srednicy przewodu - ratuje cie tylko zamykana kratka wentylacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 04.02.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Jedyna rada to kratka z żaluzją - łazienka pewnie nie ma okna i dopływu świeżego powietrza. Sa tez takie automatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.02.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mam problem, w łaziece na poddaszu wentylacja zamiast odprowadzac powietrze na zewnatrz to przez nią wiatr wdmuchuje zimne do środka. Wentylacja jest wyprowadzona przez dachowke (kominek wentylacyjny) i w sumie juz sam nie wiem co z tym zrobic bo jakos rozwiazania ani bledu nie moge znależć. Pomimo ogrzewania w pomieszczeniu zaczyna byc zimno. Podkrecam podlogowke i jakos to wychodzi ale tym sposobem to zbankrutuje na gazie. Moze ktos mial podobny problem i zna jakieś rozwiązanie. Proponuję ci przejrzenie tego wątku. http://forum.muratordom.pl/post3059853.htm?highlight=#3059853 Szukając rad o wentylacji szukaj postów założyciela tegoż wątku - forumowego guru wentylacji. Ps Jeślibyś nie wiedział jak znaleźć posty konkretnej osoby to można to zrobić poprzez wejście w profil forumowicza a tam jest aktywne zdanko Pokaż wszystkie posty xxx. Miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 04.02.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 a masz gdzieś w domu doprowadzone powietrze z zewnątrz ?Znam takich co mają 6 kanałów wentylacyjnych i ani jednego nawiewu i dziwią ze im nawiewa z kanałów wentylacyjnych . suma powietrza wchodziącego powinna być równa ilości która wyszła więc jeśli nawiewa ci z jednego komina to sprawdz gdzie uchodzi to powietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 04.02.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 może będziecie się smiać ale ja u siebie zmniejszyłem średnicę otworów wentylacyjnych o połowę i pomogło. moje kominy wentylacyjne to 24x12 więc to raczej rakieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A dlaczego mielibyśmy się śmiać ? - postąpiłeś prawidłowo - zmniejszając średnicę otworów wentylacyjnych zmniejszyłeś pole przekroju kanału i przez to ilość wywiewanego powietrza z budynku .Teraz po tych zmianach zrównoważyłeś ilość wywiewanego powietrza w stosunku do nawiewanego do budynku i wszystko "działa" jak powinno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.02.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Pozwolę zacytować sobie jednego z "klasyków" Barbossa napisał: szukamy, szukamy Dziecko na forum są pytania, są odpowiedzi wzruszyłem się teraz wiem co czuje beton44, kiedy każdy zaczyna pisać o sławnych paintorytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 04.02.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Otwórz okno i bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 04.02.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 OT: wzruszyłem się teraz wiem co czuje beton44, kiedy każdy zaczyna pisać o sławnych paintorytach Gdzie byłes, jak Cie nie było. Niektóre z dam szukały Cię w specjalnych wątkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 04.02.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 miałem taki sam problem i rozwiązałem go w bardzo prosty sposób. Kupiłem wentylator z automatycznie zamykaną żaluzją, pojechałem kablami do oświetlenia łazienki i wpiołem sie w kostkę do prądu. Teraz włączając światło w łazience mam wetylację w razie potrzeby mozna prace went wydłużyć wyłącznikem czasowym( koszt całej inwestycji ok 100 zł +ok 2h zabawy dla laika). Przy tak krótkim i nie ocieplonym kominie jak twój to jedyne proste rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ... Moze ktos mial podobny problem i zna jakieś rozwiązanie. najprosciej - to kartka papieru /A-4/ i taśma klejaca kartke przykładamy do sciany i dociskamy tasma klejącą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 04.02.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ... Moze ktos mial podobny problem i zna jakieś rozwiązanie. najprosciej - to kartka papieru /A-4/ i taśma klejaca kartke przykładamy do sciany i dociskamy tasma klejącą ... ... i za pół roku cieszymy świeżo wychodowanymi grzybkami Panie Wacławie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 04.02.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Szczelne, superszczelne okna sie kłaniają zapewne.Mam to samo - Sposob prosty to okno ciut uchylone i wentylacja zaczyna mi dzialac normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 04.02.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ... Moze ktos mial podobny problem i zna jakieś rozwiązanie. najprosciej - to kartka papieru /A-4/ i taśma klejaca kartke przykładamy do sciany i dociskamy tasma klejącą ... W łazience kartka złapie wilgoć, taśma puści i przeziębienie gotowe, a może i nawet zapalenie płuc, jak na mokrego dmuchnie. Zdecydowanie: zdemontować kratkę i szmat napchać. Starczy na pokolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ... Zdecydowanie: zdemontować kratkę i szmat napchać. Starczy na pokolenia. albo poczekac na kawki /juz niedługo zaczna sobie moscic gniazda w kominach .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 05.02.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 a nie wystarczy nawiewnik w oknie połaciowym albo w dwóch jak u mnie aby doprowadzić świeże powietrze do pomieszczenia - łazienki? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 05.02.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 a nie wystarczy nawiewnik w oknie połaciowym albo w dwóch jak u mnie aby doprowadzić świeże powietrze do pomieszczenia - łazienki? michalsiak a z pięciu ? wg Veluxa bo takiem mam naprzykład ja wydajność nawiewnika to koło 10m3/h teraz ponóż to razy swoje dwa lub moje pięć i masz wartość wymiany powietrza na godzinę , pytanie z ilu pomieszczeń potem sprawdz kubauturę tego lub innego pomieszczenia i zobacz po jakim czasie następi teoretyczna wymina całego powietrza równa kubaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts