Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AMBER pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

Witam.

Ciągle jeszcze jesteśmy na etapie poszukiwania projektu. Do wczoraj naszym murowanym faworytem była Arletta z Archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/arletta/?Kind=1&Name=arletta&ProjectMirror=1

ale dzisiaj zobaczyliśmy Amber z pracowni MTM Styl http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amber/default.asp?id=589&ver=CE

chyba to będzie to.

Jakie są Wasze opinie? Pozdrawiam.

Witam,

Obejrzałam oba projekty, ale Amber podoba mi sie zdecydowanie bardziej. Taki oryginalny i przejrzysty. Ciekawe ile będzie kosztowało wybudowanie tego domu. Na stronie projektanta nie ma informacji o kosztach, bo to nowy projekt.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Jetseśmy jak narazie na etapie poszukiwania projektu i właśnie w najnowszym "Ładnym domu" natkneliśmy się na projekt Amber - bardzo nam się spodobał - i bryła domu, kolorystyka oraz rozplanowanie wnętrz. Podoba nam się to że jest wyjście na taras z kuchni, przeszklony narożnik w salonie /świetny!/, sypialnia z osobną łazięką i garderobą

Zawsze jest jednak jakieś "ale", nie ma idealnych projektów.

Nasze "-" to:

- brak spiżarki przy kuchni

/mąż twierdzi że się czepiam ale dla mnie spiżarka jest ważna bo - chciałabym ograniczyć ilość szafek kuchennych i właśnie w spiżarce trzymać przetwory (od teściowej :D ), miksery, roboty, garnki które używam kilka razy do roku; - robić większe zakupy; -może upchnąć tam dodatkową lodówkę lub zamrażarkę itp./

- brak miejsca przy wejściu do domu na jakąś wnękę na płaszcze, buty, czapki itp.

-mała łazienka na dole - przydałby sie w niej prysznic dla przyjezdnej rodzinki

- brak pralni /znowu niektórzy pomyślą że mam wymagania ale gdzie mam suszyć pranie - w holu?/

- brak garderoby na górze ale możnaby zamknąć 11/Rekreacja/

- wolałabym w łazience przy sypialni mieć wannę a w tej drugiej wystarczyłby prysznic / mamy 2 synów/

- no i szkoda że taras nie jest zadaszony.

Wolelibyśmy garaż wolnostojący więc może dałoby się kosztem garażu w bryle powiększyć łazienkę i pokój na dole, zrobić spiżarkę i wnękę na płaszcze oraz pralnię.

Jednak mimo tych minusów to nasz No1.

Obejrzałam też projekt Arletta. Ma ciekawie rozplanowane wnętrze ale nie podoba mi się bryła - sorry ale mnie kojarzy się ze stodołą - troche brak jej charakteru!

Ale ma zadaszony taras :D !

Czyli tak jak wcześniej pisałam - nie ma projektów idealnych!

Pozdrawiamy

Ania&Rafał

• 3 months później...

Nam ten projekt bardzo się spodobał i idealnie pasowałby na naszą dziakłę.

Mam bardzo podobne zdanie na jego temat jak 2kondi. W zasadzie to mogłabym się podpisać pod jej postem z wyjątkiem garażu, bo my chcielibyśmy 2-stanowiskowy i w bryle domu.

Taka opcja też istnieje:

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/amber_2/index.php

Oto orientacyjny kosztorys, który dostałam z Domfortu:

Nr. Opis robót

Stan surowy 302322,12

Roboty ziemne i fundamentowe 53064,83

Stal zbrojeniowa dla całego budynku 16613,52

Konstrukcja poddasza 26351,50

Konstrukcja i pokrycie dachów 63117,71

Stolarka okienna i drzwiowa na ścianach osłonowych 26256,52

Elewacja i roboty zewnętrzne 55945,38

Wykończenie 93405,93

Oblicowania ścian i sufitów 53696,10

Podłogi i posadzki 33713,66

Stolarka wewnętrzna 5996,17

Ogółem kosztorys *

Wartość 358267,50

*cena netto bez instalacji

Poziom cen: Sekocenbud I kw 2008, dostawcy, producenci

• 2 weeks później...

Witam,

no piękny projekcik. Idealnie wpasuje się na moją działeczkę.

Też poważnie się teraz zastanawiamy nad jego zakupem!! Warunki zabudowy coraz bliżej....więc i decyzja potrzebna.

Może wiecie, gdzie można zobaczyć domek już wybudowany, ewentualnie w trakcie realizacji.

Jedyna zmiana jaką chciałbym zrobić to nad garażem urządzić pralnie, garderobę.

Pozdrawiam

Andrzej

• 2 months później...
cześć !! I jak ?? zdecydował się ktoś na ten projekt ?? my już go zakupiliśmy w przyszłym tygodniu dostaniemy pozwlenie na budowę i wiosną 2009 ruszamy z budową.

Pozdrawiam

Ania i Paweł

Witam,

Chcemy kupic ten projekt i ruszyć na wiosnę . Działkę mamy pod Gliwicami. Jakie zmiany wprowadzacie?

Pozdrawiamy

Wiola i Marcin

• 4 months później...
Mamy działkę z wjazdem od południa, więc projekt tak mi się wydaje, że jest odpowiedni. W naszych warunkach zabudowy mamy niestety ograniczenia, czyli musimy się zmieścić na działce w szerokości 11m, dlatego typowe ładne domki np. Karmina, bo już byliśmy zdecydowani odpadają, więc szukamy czegoś innego! Właśnie kuchnia bez spiżarni oraz mały wiatrołap to dwa straszne minusy tego domu i sam nie wiem jak by można to rozwiązać!

wielkośc i rozkład sypialni w porządku. natomiast jak na wcale nie taki maltuki domek, uważam, że:

1) wielkość WC na parterze to kpina z użytkowników :)

2) brak garderoby z prawdziwego zdarzenia - ja bym chyba na te potrzeby zaadaptował wypoczynkową część holu na górze (niespecjalnie sobie wybrażam zresztą wypoczywanie w fotelu na korytarzu, to nie hotel :))

3) postarałbym się powiększyć witrołap kosztem holu na dole. jeżeli zrobisz jak w projekcie - wiatrołap 2,7mkw i drzwi otwierane do środka, to gosci będziesz musiał wpuszczać pojedynczo ;-)

No i to są wieeelkiee minusy tego projektu, co do garderoby to bym sie nie przejmował zawsze można gdzieś te ciuchy upchnąć :lol: później już można pomyśleć nad zagospodarowaniem tego „miejsca wypoczynkowego” na górze, ale mała łazienka na dole to rzeczywiście nasza bolączka chcemy wykańczać dom etapami, więc na dole musi się zmieścić jakiś brodzik właśnie kombinujemy jak by tu ją powiększyć. Jeśli chodzi o wiatrołap to nie ma problemu minimum 4m2 musi być :D

• 3 weeks później...