Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki - cena ?

seba_x

Recommended Posts

Czas dyktowania cen przez wykonawcow wlasnie sie konczy.

Podobnie jak nadmiar pracy dla nich. Wraca normalnosc na rynek budowlany.

Albo mocno negocjujcie albo poczekajcie za 2-3 miesiace bedzie duzo taniej.

Podobnie z materialami - wrzutki typu ze cos tam podrozalo (np.styropian) - mozna skomentowac jednym slowem tym gorzej dla nich.

Towar mozemy kupic od producenta, albo jesli bedzie za drogi - wkrotce kupimy go od syndyka jego masy upadlosciowej.

Budownictwo stanelo - teraz los rzesz wykonawcow i producentow zalezy od nas garstki ktorzy jeszce buduja. wiec teraz my mozemy dyktowac ceny.

Zatem ostro negocjujmy , lub poczekajmy bo napewno bedzie taniej.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czas dyktowania cen przez wykonawcow wlasnie sie konczy.

Podobnie jak nadmiar pracy dla nich. Wraca normalnosc na rynek budowlany.

Albo mocno negocjujcie albo poczekajcie za 2-3 miesiace bedzie duzo taniej.

Podobnie z materialami - wrzutki typu ze cos tam podrozalo (np.styropian) - mozna skomentowac jednym slowem tym gorzej dla nich.

Towar mozemy kupic od producenta, albo jesli bedzie za drogi - wkrotce kupimy go od syndyka jego masy upadlosciowej.

Budownictwo stanelo - teraz los rzesz wykonawcow i producentow zalezy od nas garstki ktorzy jeszce buduja. wiec teraz my mozemy dyktowac ceny.

Zatem ostro negocjujmy , lub poczekajmy bo napewno bedzie taniej.

Jakoś tego nie widze żeby cokolwiek staneło. Szukałem właśnie ekip do tynków i wylewek. Najbliższe terminy na drugą połowe kwietnia/maj.

To prawie zabawne. W motoryzacji tez nie widzisz zeby cos stanelo.

Bo motoryzacja i budownictwo ida leb w leb.

Kredyty stanely - mysle ze conajmniej 90 procent inwestorow podpiera sie kredytem.

Wzrost bankruct wsrod deweloperow i firm budowlanych miesiac do miesiaca(styczen 2008 a 2009) wynosi okolo 400proc. - i nie jest to spowodowane tym ze maja za duzo roboty

Ci ktorzy wzieli franki i mieli niewielki wklad wlasny - tylko czekaja na telefon z banku zeby dolozyli zabezpieczenia - jesli nie beda mieli, moga znalezc sie na bruku, a ich nie ruchomosci dodatkowo zdoluja rynek.

W posredniakach coraz wiecej budowlancow i niestety na horyzoncie nie widac zdnej nadziei na kolejny boom.

Witam u nas w trojmiescie i okolicach dostalem taka oferte Tynki gipsowe na gotowo 24zl z materialem za metr (osobno placimy za listwe kolo okien + siatka specjalna - nierdzewka na slupy drewniane okolo 25zl za siatke i listwy osobno) pozatym cementowo-wapienne jakies 3-4 zl drozej tynki te sa nakladane maszynowo - tylko moje pytanie jest takie ....jak u Was wygladaja te nakladane maszynowo cem-wapenne czy potem pewnie trzeba jed gladzia szpalachlowac i za metr z robocizna wtedy one wyjda jakies 35-45zl bo w sumie 2 razy trzeba to samo robic - gipsowe chyba nie trzeba sie tak bawic napiszcie jak jest U was - sam musze podjac niedlugo decyzje....pozdrawiam

Jeśli chcesz mieć gładkie ściany w dobrej cenie to zrób sobie tynk gipsowy.

Tynk cem-wap po zacieraniu jest "chropowaty" - ewentualnie można go jeszcze dodatkowo gipsować zeby był gładki ale jak piszesz jest to większy koszt bo jest więcej roboty.

Jak dla mnie opcja tynk cem-wap + gipsowanie na gładko jest bez sensu.

PostWysłany: Wto, 24 Luty 2009 05:18 Temat postu: Odpowiedz z cytatem Zmień/Usuń ten post Usuń ten post

janrenovate napisał:

basia33 napisał:

Nam zaproponowali 17/m2 bez materiału (ok 700m2). Okolice Poznania, może ma ktoś lepszą ofertą ?

My zrobimy po 15,tynki cementowo-wapienne :)

JA PROPONUJE CENE 10pln za m2

firma DESPERACI spolka zoo hehehe

dozuce jeszcze malowanie gratis; )

mam ofertę na samą robociznę tynku maszynowego 18zł/1m2 (do wyboru gipsowy lub cementowo-wapienny) , czy to aby nie za dużo ?

Nam firma będzie robić tynki maszynowe cementowo - wapienne za 11 zł/m2 sama robocizna bez materiałów.

Myślę,że i tak trochę dużo Tobie liczą i rozglądnęłabym się na Twoim miejscu za inną firmą.Nam na podkarpaciu też niektórzy liczyli nawet ok. 20 zł/m2 bez materiału,ale Mąż szukał i znalazł coś tańszego.Od czego jest Internet ;)

Szanujący się tynkarz bierze dzisiaj ok 18 zł/m2 sama robocizna.

Tynk maszynowy c-w jaki by nie wziął kosztuje ok 30 zł/30kg(worek).

Na m2 tynku wychodzi ok pół worka czyli 15zł.

Tak więc jak by nie liczył wychodzi ponad 30zł/m2 z materiałem.

Zupełnie nie mam pojęcia jak przedmówcy piszą o tak niskich cenach z materiałem. Poza tym tynki gipsowe robi się dwa razy szybciej niż wap-cem i są mniej pracochłonne.

Oddzielny temat to wykończenie glifów (kątowniki) i odejmowanie otworów drzwiowych i okiennych (ile, jaki metraż?). Nie każdy tynkarz na to idzie. Podobnie jest ze wszystkim. Weźmy i zapytajmy ile bierze dekarz za m2 ułożenia dachu. Powie tyle a tyle. Jak wdasz się w szczegóły (a diabeł w nich tkwi) to okaże się, że za to i za to należy się oddzielnie. Tak więc należy pytać o wszystko bo podana cena początkowa nic jeszcze absolutnie nie mówi.

pzdr.