Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki - cena ?

seba_x

Recommended Posts

Dzięki jeszcze raz. :)

Czy standardowa cena tynków obejmuje także szlichtę? Moi tynkarze chcieli ode mnie za tynkowanie (tynki cementowo - wapienne) 17zł za m2 oraz 19zł za m2 w wersji ze szlichtą (kilka pomieszczeń będzie mieć szlichtę). Ostatecznie obydwa rodzaje zrobią za 17zł.

No i nie odliczają otworów, chyba, że otwory nie będą obrabiane.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukam do tynków gipsowych i zrobiłem mały rekonesans... Co ekipa to inaczej liczą m2.

Drzwi - nie odliczają, lub liczą 50% powierzchni (tak jakby z jednej strony pomieszczenia)

Okna - to osobna historia. jedna z ekip odlicza mi w całości HSa ok 10m2, niektóre okna (np. pow. 2 m2) liczą połowę powierzchni, inne równiez duże ale nietypowe (wym. 0,8x3,2m) liczą w całosci.

Mam w planach grube ocieplenie na gruncie. Od chudziaka do poziomu 0 łacznie 29 cm. Licząc po obrysie ścian wychodzi ładnych "parę" metrów. Wylewka przez dylatację powinna dochodzić do tynku, ale niżej, w warstwie styro tynk nie jest potrzebny. Kilkanaście cm razy 100mb ścian robi różnicę... a ekipy różnie do tego podchodzą....

Cena podstawowa ok 23 zł brutto z materiałem (grunt, tynk, narożniki, listwy przyokienne, dylatacje, folie) lub 14 zł robocizna...

• 3 weeks później...
Ja na Podhalu za tynki cementowo-wapienne (maszynowe) place 23 zł - robota +materiał. Za tynki gipsowe "krzyczą" sobie 22 zł, a ostatnio miałem nawet ofertę na 20 zł
też miałem taki rozrzut, ale potem okazało się, że tu jest bez folii, tam bez gruntowania, a gdzie indziej muszę dopłacić za metry robione z rusztowania....