Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość i wykonanie ścian zewnętrznych budynku.

Recommended Posts

Witam.

Niedługo startuję z budową domu.

Mam pytanie odnośnie grubości i "jakości wykonania" ścian zewnętrznych domu. Pytanie dotyczy ściany grubości 50 cm.

Waszym zdaniem lepiej:

1. 50 cm - tylko z pustaka max

2. 50 cm - mniejszy pustak max + styropian do 50 cm ?

Chodzi mi oczywiście głównie o to, która opcja Waszym zdaniem będzie lepsza zimą (utrzymywanie ciepła w domu) i latem (izolacja przed gorącem na zewnątrz budynku)

Pozdrawiam

Markos_21

[email protected]

Witam.

Niedługo startuję z budową domu.

Mam pytanie odnośnie grubości i "jakości wykonania" ścian zewnętrznych domu. Pytanie dotyczy ściany grubości 50 cm.

Waszym zdaniem lepiej:

1. 50 cm - tylko z pustaka max

2. 50 cm - mniejszy pustak max + styropian do 50 cm ?

Chodzi mi oczywiście głównie o to, która opcja Waszym zdaniem będzie lepsza zimą (utrzymywanie ciepła w domu) i latem (izolacja przed gorącem na zewnątrz budynku)

Pozdrawiam

Markos_21

[email protected]

No to chyba nie trzeba być inżynierem budownictwa, żeby stwierdzić, że ściana nr 2 będzie cieplejsza?

Również polecam ścianę dwuwarstwową

Ja będę budował z MAXa ale jak Cię stać to możesz startować z porothermu czy innego podobnego na pióro i wpust

polecam też ścianę jednowarstwową

Porotherm 44 P+W/ 50

Zewnętrzna ściana nośna bez docieplenia o współczynniku przenikania ciepła U=0,30 W/m˛K.

Grubość ściany wynosi 44 / 50 cm.

Tylko trzeba murować na specjalnej tzw. "lekkiej" zaprawie.

Również polecam ścianę dwuwarstwową

Ja będę budował z MAXa ale jak Cię stać to możesz startować z porothermu czy innego podobnego na pióro i wpust

Porotherm 44 P+W/ 50

Zewnętrzna ściana nośna bez docieplenia o współczynniku przenikania ciepła U=0,30 W/m²K.

No to musisz się zdecydować, którą ścianę polecasz. Może dorzuć też trójwarstwową i będzie komplet.

Porotherm 44 P+W/ 50

Zewnętrzna ściana nośna bez docieplenia o współczynniku przenikania ciepła U=0,30 W/m˛K.

maks w poprzek 19cm grubo + 25 cm styropianu

Zewnętrzna ściana nośna z dociepleniem o współczynniku przenikania ciepła U=0,15 W/m˛K niezależnie od wilgotności

można murować na zwykłej taniej zaprawie

PS 0,3 to górna granica normy, żadna rewelacja

A co z nośnością ścian? 19 to zdecydowanie za mało!

MAX w poprzek [29] + styropuian 14 maksymalnie w zupełności wystarczy!

Styropian nawet 12 [ja tyle dam u siebie] i git! :wink:

na jakiej podstawie to stwierdzasz? nie znając żadnych szczegółów omawianego budynku, podejrzewam że projektantem konstrukcji też nie jesteś...

tak samo ja śmiem twierdzić ze w 90% jednorodzinnych wolnostojących domów obecnie budowanych (przeważnie parterówka lub parter+poddasze) 18 czy 19cm grubości konstrukcyjnej ściany nośnej zupełnie wystarczy...

edde - Faktycznie z projektowania konstrukcji "piątki" nie miałem -niewiele brakło ale z projektu technicznego piątka była!

Ściany 19 są nośne ale wewnętrzne -zewnętrzne możesz sobie zrobić do garażu wolno stojącego minimalna ściana nośna zewnętrzna powinna mieć 25 cm

Wyjdź na ulicę i popytaj ludzi jakie mają grubości ścian nośnych zewnętrznych a nie pisz takich głupot!

Druga sprawa :

mysle ze mniejszy max a wiecej styro pozniej bedziesz mial ladniejsza elewacje bo max jako ostateczne wykonczenie sciany jest srednie ale to moje zdanie

pustaka daje się jedynie od wewnątrz w ścianach dwuwarstwowych gdyby był od zewnątrz między nim a styropianem tworzył by się mostek termiczny i skraplała by się tam woda

A co z nośnością ścian? 19 to zdecydowanie za mało!

MAX w poprzek [29] + styropuian 14 maksymalnie w zupełności wystarczy!

Styropian nawet 12 [ja tyle dam u siebie] i git! :wink:

masz na to jakieś obliczenia czy po prostu zgadujesz ??

w Polsce są bardzo powszechne ściany o 10cm grubości z których buduje się 12 kondygnacyjne wieżowce, stoją ich setki i jakoś się nie walą, a w sprawie grubości styropianu zapoznaj się najpierw z cenami, styropian jest po 100zł/m3 a węgiel 700zł/t

przecież nie zostawisz samych pustaków

jak nie akryl to mineralny -wygląda tak samo a sporo tańszy

!no jak nie masz przeciwwskazań w wypisie z miejscowego planu zagosp. przestrz.

możesz pomalować tylko elewacje na ciemno?!

to rzadko u nas stosowane ale wygląda super

a metr tynku mokrego jest dużo tańszy od styropianu, siatki, kleju do siatki, kleju do styropianu, unigruntu w kolorze i np akrylu na metr.