Markos_21 04.02.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam. Niedługo startuję z budową domu.Mam pytanie odnośnie grubości i "jakości wykonania" ścian zewnętrznych domu. Pytanie dotyczy ściany grubości 50 cm.Waszym zdaniem lepiej:1. 50 cm - tylko z pustaka max2. 50 cm - mniejszy pustak max + styropian do 50 cm ? Chodzi mi oczywiście głównie o to, która opcja Waszym zdaniem będzie lepsza zimą (utrzymywanie ciepła w domu) i latem (izolacja przed gorącem na zewnątrz budynku) PozdrawiamMarkos_21[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 04.02.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 proponuję raczej pogadać z projektantem lub ewentualnym kierownikiem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.02.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Witam. Niedługo startuję z budową domu. Mam pytanie odnośnie grubości i "jakości wykonania" ścian zewnętrznych domu. Pytanie dotyczy ściany grubości 50 cm. Waszym zdaniem lepiej: 1. 50 cm - tylko z pustaka max 2. 50 cm - mniejszy pustak max + styropian do 50 cm ? Chodzi mi oczywiście głównie o to, która opcja Waszym zdaniem będzie lepsza zimą (utrzymywanie ciepła w domu) i latem (izolacja przed gorącem na zewnątrz budynku) Pozdrawiam Markos_21 [email protected] No to chyba nie trzeba być inżynierem budownictwa, żeby stwierdzić, że ściana nr 2 będzie cieplejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 04.02.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 lekko licząc ściana 2W będzie ze 4 razy cieplejsza i tańsza w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 04.02.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Również polecam ścianę dwuwarstwową Ja będę budował z MAXa ale jak Cię stać to możesz startować z porothermu czy innego podobnego na pióro i wpustpolecam też ścianę jednowarstwowąPorotherm 44 P+W/ 50Zewnętrzna ściana nośna bez docieplenia o współczynniku przenikania ciepła U=0,30 W/m˛K.Grubość ściany wynosi 44 / 50 cm.Tylko trzeba murować na specjalnej tzw. "lekkiej" zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.02.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Również polecam ścianę dwuwarstwową Ja będę budował z MAXa ale jak Cię stać to możesz startować z porothermu czy innego podobnego na pióro i wpust polecam też ścianę jednowarstwową Porotherm 44 P+W/ 50 Zewnętrzna ściana nośna bez docieplenia o współczynniku przenikania ciepła U=0,30 W/m²K. Grubość ściany wynosi 44 / 50 cm. Tylko trzeba murować na specjalnej tzw. "lekkiej" zaprawie. No to musisz się zdecydować, którą ścianę polecasz. Może dorzuć też trójwarstwową i będzie komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 04.02.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 zbigmor-język masz cięty ale budowałem jedno i dwu warstwowe i obydwie polecam o trójwarstwowych nie wspominałem a ciekawe czy Ty miałeś kiedyś kielnię w rękach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 04.02.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 polecam też ścianę jednowarstwową Porotherm 44 P+W/ 50 Zewnętrzna ściana nośna bez docieplenia o współczynniku przenikania ciepła U=0,30 W/m˛K. Grubość ściany wynosi 44 / 50 cm. Tylko trzeba murować na specjalnej tzw. "lekkiej" zaprawie. maks w poprzek 19cm grubo + 25 cm styropianu Zewnętrzna ściana nośna z dociepleniem o współczynniku przenikania ciepła U=0,15 W/m˛K niezależnie od wilgotności można murować na zwykłej taniej zaprawie PS 0,3 to górna granica normy, żadna rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 04.02.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A co z nośnością ścian? 19 to zdecydowanie za mało! MAX w poprzek [29] + styropuian 14 maksymalnie w zupełności wystarczy! Styropian nawet 12 [ja tyle dam u siebie] i git! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.02.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A co z nośnością ścian? 19 to zdecydowanie za mało! MAX w poprzek [29] + styropuian 14 maksymalnie w zupełności wystarczy! Styropian nawet 12 [ja tyle dam u siebie] i git! na jakiej podstawie to stwierdzasz? nie znając żadnych szczegółów omawianego budynku, podejrzewam że projektantem konstrukcji też nie jesteś... tak samo ja śmiem twierdzić ze w 90% jednorodzinnych wolnostojących domów obecnie budowanych (przeważnie parterówka lub parter+poddasze) 18 czy 19cm grubości konstrukcyjnej ściany nośnej zupełnie wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 04.02.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 mysle ze mniejszy max a wiecej styro pozniej bedziesz mial ladniejsza elewacje bo max jako ostateczne wykonczenie sciany jest srednie ale to moje zdanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 04.02.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 edde - Faktycznie z projektowania konstrukcji "piątki" nie miałem -niewiele brakło ale z projektu technicznego piątka była! Ściany 19 są nośne ale wewnętrzne -zewnętrzne możesz sobie zrobić do garażu wolno stojącego minimalna ściana nośna zewnętrzna powinna mieć 25 cm Wyjdź na ulicę i popytaj ludzi jakie mają grubości ścian nośnych zewnętrznych a nie pisz takich głupot! Druga sprawa :mysle ze mniejszy max a wiecej styro pozniej bedziesz mial ladniejsza elewacje bo max jako ostateczne wykonczenie sciany jest srednie ale to moje zdanie pustaka daje się jedynie od wewnątrz w ścianach dwuwarstwowych gdyby był od zewnątrz między nim a styropianem tworzył by się mostek termiczny i skraplała by się tam woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 04.02.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 chodzilo mi o sciane 1w ze wykonczenie srednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.02.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 grubość ściany to przede wszystkim zależność do długości wyboczeniowej (tak to zwą?), nośność zazwyczaj (choć oczywiście nie zawsze, vide filarki)) jest wystarczająca decyduje tu dokładność wykonania ale mogę ( ) się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 04.02.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 chodzilo mi o sciane 1w ze wykonczenie srednie to fakt marnie to potem wygląda ale jak się położy zwykły tynk mokry to później śmiało można położyć tynk np mineralny czy akrylowy i już jest ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 04.02.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 tak wtedy jest lepiej ale czy cemenowy na zewnatrz ma sens to dodatkowe koszta bo pozniej akryl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 04.02.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A co z nośnością ścian? 19 to zdecydowanie za mało! MAX w poprzek [29] + styropuian 14 maksymalnie w zupełności wystarczy! Styropian nawet 12 [ja tyle dam u siebie] i git! masz na to jakieś obliczenia czy po prostu zgadujesz ?? w Polsce są bardzo powszechne ściany o 10cm grubości z których buduje się 12 kondygnacyjne wieżowce, stoją ich setki i jakoś się nie walą, a w sprawie grubości styropianu zapoznaj się najpierw z cenami, styropian jest po 100zł/m3 a węgiel 700zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 04.02.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 przecież nie zostawisz samych pustaków jak nie akryl to mineralny -wygląda tak samo a sporo tańszy !no jak nie masz przeciwwskazań w wypisie z miejscowego planu zagosp. przestrz. możesz pomalować tylko elewacje na ciemno?!to rzadko u nas stosowane ale wygląda supera metr tynku mokrego jest dużo tańszy od styropianu, siatki, kleju do siatki, kleju do styropianu, unigruntu w kolorze i np akrylu na metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 04.02.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 mpoplaw podaj mi jakiegoś linka żebym o tym poczytał bo wg mnie to chyba przesadzasz najpierw było 19 teraz 10 za chwilę wybudujesz wieżowiec z cegły 12?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 04.02.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A co z nośnością ścian? 19 to zdecydowanie za mało! Dobrze że mój dom o tym nie wie, bo by się przewrócił ze strachu A może u mnie nośny jest styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts