Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość i wykonanie ścian zewnętrznych budynku.

Recommended Posts

mpoplaw

no to kilka cytatów -bo chyba tego nie czytałeś?:

-PBU-59, oparta była o płyty do wykonywania ścian wewnętrznych gr. 14 cm i płyty stropowe gr. 9 cm

-PBU-63 mieniono grubość płyt stropowych na 14 cm i zastosowano zewnętrzne ściany osłonowe gr. 24 cm

-Do budowy domów wykorzystywano płyty żelbetowe gr. 14 cm (stropy i ściany wewnętrzne) oraz gr. 24 cm z betonu komórkowego – ściany zewnętrzne

-WUF-T Stosowane w systemie płyty miały gr. 14 cm (dla ścian wewnętrznych i stropów) oraz 25 cm – dla ścian zewnętrznych

już mi się nie chce kopiować

Podważyłeś swoją wiarygodność i już z Tobą nie polemizuje

A co wielkiej płyty to chyba wiesz co się z nią dzieje?

mpoplaw

no to kilka cytatów -bo chyba tego nie czytałeś?:

(..)

już mi się nie chce kopiować

Podważyłeś swoją wiarygodność i już z Tobą nie polemizuje

a ty chyba nie zrozumiałeś, konstrukcja nośna przenosząca naprężenia to 14cm żelbetu, reszta to ocieplenie, albo wypełnienie

Stosowane w systemie płyty miały gr. 14 cm (dla ścian wewnętrznych i stropów) oraz 25 cm – dla ścian zewnętrznych. Te ostatnie miały budowę warstwową: żelbet – 14 cm, ocieplenie – styropian – 5 cm i warstwa zewnętrzne z betonu – 6 cm.

A co wielkiej płyty to chyba wiesz co się z nią dzieje?

PS co się z nią dzieje ?? przewracają się na potęgę ??

budowane w tej chwili wieżowce maja szkielet z żelbetu, on przenosi wszelkie obciążenia, ściany zewnętrze ani wewnętrzne nie istnieją jako takie, zamiast nich są wielkie panoramiczne okna i lekkie ścianki z karton gipsu

zbigmor-język masz cięty ale budowałem jedno i dwu warstwowe i obydwie polecam o trójwarstwowych nie wspominałem a ciekawe czy Ty miałeś kiedyś kielnię w rękach?

No to napisz uczciwie, że obie wg ciebie są dobre, a nie że polecasz jedną, a po chwili polecasz drugą bo trudno zgadnąć czy to pomyłka czy coś innego.

Tak, miałem kielnię w ręku, ale nie uważam że fakt posiadania kielni i używania jej jest faktem nobilitującym. Nawet wręcz przeciwnie sądząc po poziomie znanych mi murarzy. Do budowy ściany jednowarstwowej jednak nie polecam używania kielni.

zbigmor-

Żeby było jasne Osobiście polecam Ściany dwu-warstwowe

Moim zdaniem wcześniejsze posiadanie kielni w ręku przynajmniej na forum o temacie "Wymiana doświadczeń" jest zdecydowanie nobilitujące!

A co do murarzy to ja [może trudno Ci będzie uwierzyć] znam "jasną stronę mocy"