Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Unieważnienie decyzji

Recommended Posts

Rozumiem że budowałaś na podstawie prawomocnego pozwolenia na budowę, dopełniłas wszelkich formalności ( zgłoszenie rozpoczęcia budowy do nadzoru).Decyzja o pozwoleniu na budowę powina zostac wydana na podstawie albo wypisu z planu albo warunków zabudowy. Napisz coś więcej bo takie szczególy są ważne dla sprawy.

Gdyby unieważnienie decyzji o wzizt pociągało automatycznie nieważność pozwolenia na budowę, to należałoby uznać, że doszło do wybudowania samowoli budowlanej. Nawet gdyby tak przyjąć prawo nie pozwala by osoba taka, która znalazła się w takiej sytuacji była zobowiązana do rozbiórki, gdyż budowała w oparciu o ważną decyzję o pozwoleniu na budowę.

Na organach administracji ciąży odpowiedzialność za błędne decyzje. Co prawda art. 48 prawa budowlanego nakazuje rozbiórkę obiektu wzniesionego bez pozwolenia na budowę, ale podczas budowy było ono przecież ważne. Najbardziej prawdopodobne wydaje się więc przeprowadzenie postępowania legalizacyjnego, którego warunkiem jest nałożenie opłaty legalizacyjnej. Inwestor będzie mógł jednak domagać się rekompensaty od organów administracji. Art. 417 kodeksu cywilnego przewiduje, że w razie wyrządzenia szkody przez wydanie ostatecznej decyzji można żądać jej naprawienia po stwierdzeniu jej niezgodności z prawem.

Pozwolenie na budowę wydawane jest albo na podstawie wypisu i wyrysu z planu zagospodarowania albo na podstawie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu (wzizt) w przypadku kiedy planu nie ma. Co dołączałąs do wniosku o pozwolenie. ?

U mnie było cos podobnego. Przy wydawaniu WZ zabraklo jednego podpisu co spowodowalo ze była niewazna. Na podstawie tej WZ-tki wydali pozwolenie na budowe(nikt sie nie zauwazył). Sprawa wyszal jak juz konczyłem dom i mialem sie wporwadzac. Chces kładac papiery do PINB a tu ... mam samowole budowlana :evil:

Sprawe załatwilem w ten sposób ze poszedłem do kierowniczki wydziału architektury i wyjasnilem jej ze jak nie bede mial papierow na czas to obciaze ich wszytkimi kosztam. W ciagu 3 tyg wydali nowa WZ wojewoda anulował pozwolenie na budowe , oni wydali nowe, dokonali wpisu do dziennika budowy zeby nie trzeba było przepisywac i udało sie wprowadzic z malym poslizgiem :D