Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy kształt domu-czy to problem?

Recommended Posts

Witam,

odebraliśmy właśnie projekt naszego domku. Dom ma trochę nietypowy kształt i obawiamy się związanych z tym kosztów. Wiem, że dach będzie droższy, ale co ze ścianami. Czy za docinanie porothermu zapłacę drożej? Miał ktoś takie problemy?

Zdjęcie:

http://s1.zapodaj.net/30401434.jpg.html

Pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki, kamień z serca!

Już wystarczająco dach nam podbił cenę!

:D

W ogóle sie nie stresuj. Ściany to betka. Dachu nie widać, ale jak skomplikowany to będzie kosztował. I jeśli okna "zakręcone" to też będzie kosztowało :)

jak dla mnie to z rzutu tego Twojego domku nic nie wynika...

dom jak dom , dziwniejsze widziałem...

podejrzewam , że całokształt mieści się w ramach błędu statystycznego... :lol:

wysokość i rozpiętość kosztów wykonania otrzymasz robiąc ''castingi'' na ekipę wykonawczą przez porównanie ofert. stan surowy nie jest wcale taki powalający... wykończeniówka za to potrafi zadziwić.. :roll:

za docinanie porothermu się nie płaci dodatkowo... hehe

pozdr

jak dla mnie to z rzutu tego Twojego domku nic nie wynika...

dom jak dom , dziwniejsze widziałem...

podejrzewam , że całokształt mieści się w ramach błędu statystycznego... :lol:

wysokość i rozpiętość kosztów wykonania otrzymasz robiąc ''castingi'' na ekipę wykonawczą przez porównanie ofert. stan surowy nie jest wcale taki powalający... wykończeniówka za to potrafi zadziwić.. :roll:

za docinanie porothermu się nie płaci dodatkowo... hehe

pozdr

Może się wygłupiłam z pytaniem o ten porotherm, ale parę osób, które oglądały nasz projekt twierdziło, że na pewno ekipa za takie skosy policzy więcej :D

Jestem w trakcie szukania ekipy, więc już niedługo się okaże.

Dzięki za uspokojenie z tym stanem surowym :D Tyle osób twierdzi, że są to niebotyczne kwoty, że sama juz nie wiem?

Trzeba tylko liczyć, że przy skomplikowanym kształcie domu ilości materiałów na ściany (w tym ocieplenie) będzie większa w stosunku do jego powierzchni użytkowej niż dla prostego kształtu domu. Fakt, faktem w stosunku do ceny wykończeniówki to betka. Skupiłbym się na tym. Jeśli teraz się martwisz ścianami to przy wykończeniówce dostaniesz zawału.

Z "zakręconych" okien zrezygnowaliśmy, będą jedynie narożne. O wykończeniu jeszcze nie myślę, na razie przeraża mnie sama budowa....

Nic się nie bój - będzie dobrze. NIe daj sobie tylko wmówić , że koszt będzie x 2 , bo "dom nietypowy". Dom jest normalny.

Ale myśl o wykończeniu już teraz, żeby się nie przewinąć. Najlepiej już zacznij liczyć na pluszkach :) Powodzenia :)

Trzeba tylko liczyć, że przy skomplikowanym kształcie domu ilości materiałów na ściany (w tym ocieplenie) będzie większa w stosunku do jego powierzchni użytkowej niż dla prostego kształtu domu. Fakt, faktem w stosunku do ceny wykończeniówki to betka. Skupiłbym się na tym. Jeśli teraz się martwisz ścianami to przy wykończeniówce dostaniesz zawału.

Nie zabrzmiało pocieszająco :D

Martwię się teraz, ponieważ:

1. Drogo kupiłam działkę.

2. Buduję w tym roku nie tylko dom, ale 300-metrową firmę (to dla nas priorytet-firma musi stanąć i zostać wykończona w tym roku).

3. Jak nie dam rady w tym roku wykończyć domu, wykończę go w roku następnym - będzie mi łatwiej finansowo.

Dom schodzi trochę na drugi plan, ale chciałabym w tym roku osiągnąć stan surowy zamknięty i te koszta mnie na razie interesują.

Z "zakręconych" okien zrezygnowaliśmy, będą jedynie narożne. O wykończeniu jeszcze nie myślę, na razie przeraża mnie sama budowa....

Nic się nie bój - będzie dobrze. NIe daj sobie tylko wmówić , że koszt będzie x 2 , bo "dom nietypowy". Dom jest normalny.

Ale myśl o wykończeniu już teraz, żeby się nie przewinąć. Najlepiej już zacznij liczyć na pluszkach :) Powodzenia :)

Pociszające :D

Dzieki.

Rozumiem że projekt juz kupiony i zamierzacie go budowac. Na waszym miejscu póki nie ma pozwolenia na budowę zastanowiłabym sie dobrze czy to rzeczywiście ten wymarzony projekt. Chyba że macie kupę kasy i nie mówię tu wcale o docinaniu porothermu bo to będzie najmniejszy wydatek.

Rozumiem że projekt juz kupiony i zamierzacie go budowac. Na waszym miejscu póki nie ma pozwolenia na budowę zastanowiłabym sie dobrze czy to rzeczywiście ten wymarzony projekt. Chyba że macie kupę kasy i nie mówię tu wcale o docinaniu porothermu bo to będzie najmniejszy wydatek.

Jeszcze nie kupiony, wciąż czekamy na kosztorys. Ale firma już zaakceptowana i raczej trudno byłoby nam się z tego wycofać. Ale zastanawiamy się ciągle nad tym domem (mąż nawet po nocach). Jednak architekt uważa, że to najlepsza opcja przy naszej wąskiej działce (27mx100m).

Ja sama już nie wiem, cena dachu jest raczej obłędna w stosunku do jego wielkości, ale nie wiem czy zmienianie wszystkiego ma sens:)

:(

o gustach się nie dyskutuje, ale kiedyś mieszkałem w takich krzywych ścianach, nic przyjemnego, pokoje bardzo nieustawne, dobrze to tylko wyglądała z zewnątrz, wewnątrz to była porażka, na szczęście sprzedałem i teraz ktoś inny się martwi jak w tym mieszkać

To była moja główna bolączka. Dlatego ma zostać powiększony salon i kuchnia (na razie są malutkie). Robiłam już wstępną wizualizację wnętrz i nawet niektóre rzeczy mi się podobają. Jednak co innego teoria (samodzielna wizualizacja w jakiś programie pobranym z net), a co innego rzeczywistość. Na pewno Ty masz coś więcej w tym temacie do powiedzenia, skoro mieszkałeś w podobnym domu, ale jakos trudno mi podjąć decyzje ->zmieniamy wszystko! Chociaż na pewno wezmę pod uwagę Twoje słowa.

Ma sens nawet głęboki póki nie zaczeliście budowac. Działka 27 m to nie jest wąska działka. Czasami warto zainwestowac w projekt indywidualny niz później zbudowac , płacic kupę kasy i jeszcze nie byc zadowolonym.

Ja chciałam kiedyś zbudowac ten:

http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb218-dom-przy-parkowej,119.html

Ostatecznie zdecydowałam się na projekt indywidualny i teraz wiem ze to był strzał w 10. Sporo zaoszczędziłam i mam dom na miarę moich potrzeb i mozliwości.

Ma sens nawet głęboki póki nie zaczeliście budowac. Działka 27 m to nie jest wąska działka. Czasami warto zainwestowac w projekt indywidualny niz później zbudowac , płacic kupę kasy i jeszcze nie byc zadowolonym.

Ten projekt jeszcze nie jest skończony i na razie nie jestem "niezadowolona". Obawiam się trochę kosztów budowy (i wykończenia). Po prostu z uwagi na to, że z przodu działki będzie stał budynek firmowy-duży w prostokącie, dom miał być "lżejszy", w ciekawszym kształcie, aby na działce nie postawić dwóch dużych klocków. Natomiast wątpliwości są. Nie wiem czy da się dom w tym kształcie racjonalnie i funkcjonalnie rozplanować.

To jest właśnie projekt indywidualny i juz wiemy, że nie będzie tani (ok. 18 tys. za dom, 2x tyle firma, w tym zamykają się wszystkie papiery), więc mam nadzijeę, że architekci będą pracować dopóty, dopóki będziemy zadowoleni.

architekt uważa, że to najlepsza opcja przy naszej wąskiej działce (27mx100m).

a czy architektowi dobrze z oczu patrzy? 27m to nie jest wąska działka...

Ja sama już nie wiem, cena dachu jest raczej obłędna w stosunku do jego wielkości, ale nie wiem czy zmienianie wszystkiego ma sens:)

:(

to może lepiej zapłacić nieco więcej za projekt a reszte kasy za dach wydać na coś innego... zmienianie teraz ma sens, gorzej gdy po postawieniu ścian uznacie, że jednak to nie było to... :-)