Barbossa 04.02.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 nie chce mi się wszystkiego czytać - ale stawiam na 20%-30% drożej na całości od kostki o tym samym metrażuco przy obecnej panice kryzysowej (szczególnie medialnej) wyjdzie mniej więcej tyle, ile w boomie ta kostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuance 04.02.2009 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 nie chce mi się wszystkiego czytać - ale stawiam na 20%-30% drożej na całości od kostki o tym samym metrażu co przy obecnej panice kryzysowej (szczególnie medialnej) wyjdzie mniej więcej tyle, ile w boomie ta kostka To bardzo realne, dokładniejsze kalkulacje nie są możliwe. Zważywszy na fakt, że zazwyczaj inwestycja budowy domu jest niedoszacowana przez inwestora o jakieś 10-20% plus dodatkowe koszta (20-30%) wynikające z nietypowego kształtu i rozkładu domu może to być całkiem spora sumka. Na pewno jeszcze to wszystko przemyślę..wolę później wystartować z budową niż żałować. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia78 05.02.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 a może poprostu poszukaj gotowy projekt, który najbardziej Ci odpowiada, ewentualnie do/przerysuj i niech ci taki zrobią. Ja właśnie tak zrobiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Parę słów z mojej branży.... Skomplikowany dach to nie wszystko... przewiduję że ostateczna cena m2 poddasza będzie o około 50-70% wyższa niż z metra... dochodzą doliczenia za okna, naroża, kosze, lukarny może jętki na wierzchu. Przy takich udziwnieniach jest duży odpad płyty... wełny też... ...z innych branż...Może wydziwiać (z kasą) płytkarz, parkieciarz... oczywiście dach też będzie drooogi ...z innej beczki...pokój audiowizualny ma niezbyt kształt do audio... Ale ogólnie chatynka jest ok. Nie lubię prostych kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam, odebraliśmy właśnie projekt naszego domku. Dom ma trochę nietypowy kształt i obawiamy się związanych z tym kosztów. Wiem, że dach będzie droższy, ale co ze ścianami. Czy za docinanie porothermu zapłacę drożej? Miał ktoś takie problemy? Nie za późno na takie pytania ? Odebraliście już projekt i dopiero zastanawiacie się nad takimi sprawami ? Rozumiem, że jest to projekt indywidualny i przedstawiony rysunek to tylko jakieś początkowe studium projektowe, bo np. w wiatrołapie i łazience brakuje drzwi. Z czego wynikał taki kształt domu ? Z kształtu działki, czy z wizji architekta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dj80 07.02.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam, odebraliśmy właśnie projekt naszego domku. Dom ma trochę nietypowy kształt i obawiamy się związanych z tym kosztów. Wiem, że dach będzie droższy, ale co ze ścianami. Czy za docinanie porothermu zapłacę drożej? Miał ktoś takie problemy? Zdjęcie: http://s1.zapodaj.net/30401434.jpg.html Pozdrawiam:) Chyba pierwszy raz widzę projekt, w którym hall i klatka schodowa jest większa niż pokój dzienny (no ale może mało widziałem). Tak naprawdę na dole masz 3 klitki: kuchnię, jadalnię i pokój dzienny. Czyli miejsca, gdzie spędzasz najwięcej czasu. Przy powierzchni zabudowy ok. 160 m2. Spróbuj do pomieszczenia o powierzchni 10 m2 wstawić porządny stół. Powodzenia. Najważniejsze, żeby dom podobał się właścicielom, ale dla mnie ten rzut parteru to nieporozumienie. Pozdr DJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.02.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Jest jeszcze opcja- wywalić ściany. Wszystkie oczywiście oprócz tego ciągu łazienka - garderoba. W ten sposób masz olbrzymi pokój z otwartą kuchnią, którego przestrzenie wydzielasz meblami. To mogło by być piękne ale przy nowoczesnym, minimalistycznym urządzeniu. Ażurowe schody, raczej (jak dla mnie) metalowe ze szkłem na stopniach, ta półokrągła ściana szklana a na tej do pokoju gościnnego np olbrzymie akwarium... szkło, światło, kamień. Rozmarzyłam się. Trudno samemu będzie zagospodarować taką przestrzeń. A koszty..... No i nie każdy lubi mieszkać w nowoczesnych wnętrzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 ... Czy za docinanie porothermu zapłacę drożej? Miał ktoś takie problemy? ... jesli ekipa nie miała do tej pory tarczy diamentowej do ciecia - moga Ci cene tarczy doliczyc wraz z kosztami zakupu ... lecz mozesz negocjowac z ekipa - niech utrącają pustaki młotkiem murarskim - wtedy masz szanse wynegocjowac nizsza cene za robocizne ... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 08.02.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Czesc. Jak patrze na Twoj rzut budynku, to musze stwierdzic, ze jest to dom idelany wrecz do aplikacji tynku zewnetrznego - duzo malych scianek, nie ma prawa nic tam zaschnac - nie tak jak w przypadku wielkich powierzchni - tam szanse sa duzo wieksze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 lecz mozesz negocjowac z ekipa - niech utrącają pustaki młotkiem murarskim - wtedy masz szanse wynegocjowac nizsza cene za robocizne ... Zaoszczędzisz na robociźnie a ile stracisz na materiale ? Próbowałeś kiedyś tak ciąć porotherm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 ... Zaoszczędzisz na robociźnie a ile stracisz na materiale ? Próbowałeś kiedyś tak ciąć porotherm ? HenoK a co mnie obchodzi ile ktos straci na materiale ? to sprawa forumowiczki ! (jesli stać Ją na budowe domu i firmy /jednoczesnie/, jesli stac Ją na ekstrawagancki projekt, na drogą działke to moze i stac na obcinanie pustaków młotkiem ? ja w to nie wnikam ) forumowiczka pyta o docinanie - odpowiadam o docinanie zapyta o straty materiałowe - wtedy odpowiem o koszty utrącania młotkiem p.s. czy próbowałem ciąc ? znam jakościowo lepsze pustaki niz porotherm - abym sie musiał martwic jak to g ... pęka podczas cięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuance 08.02.2009 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Bardzo dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc w podjęciu decyzji. Architekci zaczynają projekt jeszcze raz od podstaw. Budynek firmowy ukończony i składamy papiery do PnB, a z domem walczymy dalej. Nie będzie to może typowy klocek (raczej "L"-ka), ale na pewno prostszy i bardziej rozkładowy budynek. Przede wszystkim dziękuję aglig- za trafne spostrzeżenia. Za wiadomość o docinaniu pustaków również, to była przecież moja bolączka-jak się okazało najmniejsza.Za tydzień będę miała nowe, wstępne plany-umieszczę w temacie.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuance 08.02.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Jest jeszcze opcja- wywalić ściany. Wszystkie oczywiście oprócz tego ciągu łazienka - garderoba. W ten sposób masz olbrzymi pokój z otwartą kuchnią, którego przestrzenie wydzielasz meblami. To mogło by być piękne ale przy nowoczesnym, minimalistycznym urządzeniu. Ażurowe schody, raczej (jak dla mnie) metalowe ze szkłem na stopniach, ta półokrągła ściana szklana a na tej do pokoju gościnnego np olbrzymie akwarium... szkło, światło, kamień. Rozmarzyłam się. Trudno samemu będzie zagospodarować taką przestrzeń. A koszty..... No i nie każdy lubi mieszkać w nowoczesnych wnętrzach. Zazdroszczę wyobraźni i wizji, oby więcej takich marzycieli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 08.02.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 tez uważałem że mój projekt jest skomplikowany. Ale skomplikowane domy znajdziesz tu:http://www.villanette.pl kosmosjedno jest ważne: żeby projekt był pod każdym względem przemyślany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amazonka22 10.02.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 jak dla mnie to ten projekt jest do dupy i ze ktoś ma kupe kasy to nie znaczy ze musi ją tak bezsensownie wydawać. a jeśli macie jej za dużo. podam adres prześlijcie nam trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuance 11.02.2009 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 jak dla mnie to ten projekt jest do dupy i ze ktoś ma kupe kasy to nie znaczy ze musi ją tak bezsensownie wydawać. a jeśli macie jej za dużo. podam adres prześlijcie nam trochę. jak się nie wie co napisać to najlepiej coś bezsensownego odsyłam do mojej wypowiedzi o całkowitej zmianie projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 11.02.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Nuance dobrze, że zmieniacie projekt, w starym wg mnie najgorsze jest to, że przy sporym metrażu ogólnym salon miał 16 m, a jadalnia 10 Zwróćcie na to uwagę przy nowym projekcie. Myślę, że swobodna jadalnia dobrze aby miała tak ok 15 m, a salon nie mniej niż 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuance 11.02.2009 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Nuance dobrze, że zmieniacie projekt, w starym wg mnie najgorsze jest to, że przy sporym metrażu ogólnym salon miał 16 m, a jadalnia 10 Zwróćcie na to uwagę przy nowym projekcie. Myślę, że swobodna jadalnia dobrze aby miała tak ok 15 m, a salon nie mniej niż 20. Masz oczywiście rację. Myśleliśmy jednak o połączeniu jadalni z salonem, aby nie ograniczać jej powierzchni. Wielkość jadalni+salon określiliśmy na jakieś 40-45 m, myślę, że tak byłoby dobrze, ale zobaczymy jak to rozplanują architekci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts