Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Oczyszczalnia biologiczna jest zdecydowanie lepsza, sam taka posiadam (aquaeco) i jestem zadowolony.. jeśli chodzi o rozsączenie to ja mam studzienkę chłonną, podobno najlepiej sprawdza się odprowadzenie oczyszczonego ścieku do rowu. Powodzenia:)

Czy na taką przydomową oczyszczalnie potrzebne są jakieś zgody?

Jakie są najlepsze i jak się z nimi obchodzi, jakieś oczyszczania raz na jakiś czas, czy po prostu montuje się taka oczyszczalnie i sprawa załatwiona?

Ja jestem z mojej bardzo zadowolony. Na oczyszczalnię potrzebne jest zgłoszenie budowlane dla mnie aquaeco takie zgloszenie zalatwiło. Ogólnie nie ma potrzeby dbac szczególnie o oczyszczalnię, nie trzeba dodawać ani bakteri ani biopreparatów. Jedynie raz na rok wywóż ok.1m3 osadu normalna szambiarką.
Zgadzam się.. trzeba poszukać ja tak zrobiłem, poświęciłem czas, wybrałem i jest super. Nie ma co kupować marketowych albo oszczędzać na wszystkim.. bo później koszty mogą być nieporównywalnie większe.
Witam, mam pytanie moglibyście mi jakoś wytłumaczyć działanie oczyszczalni, o której piszecie? Musze jakoś zastąpić szambo.. podczas imprezy rodzinnej niestety się przelało, wóz asenizacyjny był dopiero na drugi dzień i miarka się przebrała i to dosłownie.

Jest to całkowicie biologiczna oczyszczalnia pracująca w systemie SBR (sekwencyjny proces oczyszczania biologicznego) z osadem czynnym.

Oczyszczanie ścieków oparte jest na metodzie oczyszczania biologicznego. Substancją aktywną w procesie oczyszczania jest osad czynny, będący mieszaniną mikroorganizmów, którym do rozwoju i życia niezbędne są substancje zawarte w ściekach. W procesie tym następuje wyeliminowanie zanieczyszczeń amoniakalnych i usuwane są zanieczyszcza organiczne. W procesie oczyszczania nie stosuje się żadnych dodatkowych związków chemicznych.

Oczyszczalnia AQUAmax pracuje w systemie SBR. Wykonuje 3 cykle w ciągu dnia i odpowiada to czasowi cyklu wynoszącemu 8 godzin. Cykl oczyszczania dzieli się na 4 fazy:

1. Faza dopływu ścieków

2. Faza oczyszczania

3. Faza osadzania

4. Faza odpompowania oczyszczonego ścieku

Ścieki spływają grawitacyjnie do pierwszej komory osadnika (pierwszego zbiornika), gdzie ulegają sedymentacji i flotacji (oczyszczenie mechaniczne) – odseparowane zostają zawiesiny opadające oraz zanieczyszczenia stałe o gęstości mniejszej niż ściek (flotujące). Następnie poprzez zatopiony przelew ścieki mechanicznie przepływają do drugiej komory (drugiego zbiornika), pełniącej również funkcje bufora dla dopływających ścieków, z której agregat pompująco-napowietrzający AQUAmax pobiera porcję ścieków do bioreaktora. Zachodzi to przy wykorzystaniu zasady naczyń połączonych. Napełniana jest rura łącząca komorę drugą z bioreaktorem przez wtłoczenie ścieku za pomocą pompy, która znajduje się w agregacie. Powstały słup cieczy wywołuje przepływ ścieku z komory buforowej (zbiornika drugiego) do zbiornika SBR (zbiornik trzeci). W bioreaktorze zachodzą biochemiczne procesy degradacji zanieczyszczeń przy udziale mikroorganizmów podczas napowietrzania. Potem następuje faza osadzania. Tu zostaje wyłączony agregat AQUAmax i następuje proces oddzielania kłaczków osadu od oczyszczonego ścieku. W tym czasie urządzenie nie pobiera energii elektrycznej. I tak oczyszczony ściek zostaje wypompowany do rury odpływowej. To skopiowałem z ich foldru. U mnie jest zbiornik dwukomorowy, był tańszy i podobno równie dobrze się sprawdza.. mam nadzieję, że to nie za długi post.

Hmmm.. z tym oszczędzaniem to macie rację, nie na wszystkim wychodzi to dobrze, tym bardziej potem takie zabawy z rozkopami to nie dla mnie.

Może głupie pytanie, ale czy takie szambo bio.. nie wytwarza żadnego "Smrodu" ?

Witam, jaką powierzchnię powinna mieć działka budowlana aby móc zamontować na niej oczyszczalnie ścieków aquaeco? jakiej wielkości zbiornik jest potrzebny??

nowy44 napisał:

Też tak myślę poza tym zero szambiarki na posesji:)

Na to poznaniak37:

Jedynie raz na rok wywóż ok.1m3 osadu normalna szambiarką.

To może się zdecydujecie? Bo ktoś tu bzdury na pewno pisze. Chyba, że zero zmieniło wartość od czasu, gdy skończyłem szkołę :)