olgusieniunieczka 08.04.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ha to jeszcze ja dorzucę swoje wątpliwości, działka prostokątna 1700 m2, dluga na 75 i szeroka na 20coś, w jednym końcu studnia, a na działce sama glina Nie wiem jak z wodami gruntowymi, ale podejrzewam że wysoko. Czy mam szansę na POŚ w rozsądnej cenie? Czytałam ostatnio sporo o POŚ-ach biologicznych ale coś musi mi odebrać szarą wodę- rowu melioracyjnego ani rzeki brak. Czy studnia chłonna sprawdzi się na takiej gliniastej działce, czy zamontować szambo i liczyć, że szybko podłączą kanalizację? A dodam jeszcze że chcę zostawić trochę miejsca na działce na gruntowy wymiennik ciepła. Ech, liczę na słowa wsparcia A cena POŚ biologicznego z nevexpolu b mnie zaskoczyła w porównaniu z innymi ofertami, słyszeliście o tej firmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.04.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ha to jeszcze ja dorzucę swoje wątpliwości, działka prostokątna 1700 m2, dluga na 75 i szeroka na 20coś, w jednym końcu studnia, a na działce sama glina Nie wiem jak z wodami gruntowymi, ale podejrzewam że wysoko. Czy mam szansę na POŚ w rozsądnej cenie? Czytałam ostatnio sporo o POŚ-ach biologicznych ale coś musi mi odebrać szarą wodę- rowu melioracyjnego ani rzeki brak. [...] A dodam jeszcze że chcę zostawić trochę miejsca na działce na gruntowy wymiennik ciepła. Ja mam działkę długą na 430 a szeroką na 17 i też chcę zmieścić GWC i POŚ. Przy czym ja zrobię POŚ ogrodową ze zrzutem wody do oczka wodnego. Firma proponuje raczej w takiej sytuacji jakiś zbiornik i rozsączenie, ale mnie się ten pomysł nie podoba, bo tę wodę z oczka to ja zamierzam jeszcze jakoś wykorzystywać. Za POŚ policzyli mi 10 000 wraz z projektem, materiałem i chyba wykonawstwem, ale to była na razie wstępna wycena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 08.04.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A duże to oczko musi być? I co oznacza że wodę z oczka będziesz jeszcze jakoś wykorzystywał? Wodopój ? No bo parowanie raczej nie rozwiązuje problemu stałego dopływu wody do oczka? Sorry za dociekliwość, ale czas, tzn. ściślej- architekt nas goni i trzeba podjąć jakieś decyzje, ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.04.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A duże to oczko musi być? I co oznacza że wodę z oczka będziesz jeszcze jakoś wykorzystywał? Wodopój ? No bo parowanie raczej nie rozwiązuje problemu stałego dopływu wody do oczka? Ja korespondowałem z firmą oczyszczalnieogrodowe.pl. Oto co mi napisali odnośnie oczka: Można zastosować oczko wodne, ale wpływająca do oczka woda może mieć jeszcze zapach (dajemy gwarancję, że dobrze wykonany osadnik i poletko są bezwonne, natomiast w przypadku oczka mogą wystąpić zapachy). Poza tym oczko wodne należałoby zabezpieczyć, wykonując przelew i rozsącz, do którego wpływałby nadmiar wody z oczka (będą takie okresy, kiedy do oczka stale będzie dopływać woda i trzeba będzie ją zagospodarować). Powierzchnia oczka zwykle wynosi kilka metrów kwadratowych i nie powinna być większe niż 30 m2 (w takim przypadku wymagane jest pozwolenie budowlane). Oryginalnie zaproponowali mi rozsącz (dwie rury po 10 m w żwirze), ale jak mam mieć za dużo wody, to wolę ją jakoś wykorzystywać. Myślałem o oczku, może zrobię duży zbiornik do magazynowania deszczówki razem z wodą z oczyszczalni... Używałbym jej głównie do podlewania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SHARAN 09.04.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam,drodzy Forumowicze proszę o jakiś "patent" na POŚ z wykorzystaniem istniejącego szamba. Warunki:- teren gliniasty,- wody gruntowe bardzo wysoko,- działki dużo,- "rzeczka" w odległości 120 m od istniejącego szamba,Za wszelkie rady i ewentualne namiary wielkie dzięki. Pozdrawiam,T.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwa30 09.04.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam,po pierwsze oczyszczony ściek jest przeważnie IIkat. czystości w przypadku dobrych oczyszczalni.. po drugie nie ma oczyszczalni, która wyeliminuje wszystkie bakterie ze ścieku (np. coli). Rozwiązaniem są drogie filtry UV i tylko wtedy można uzywać takiej wody np. do podlewania z góry roślin, warzyw.. ja bym nigdy nie ryzykowałbym podlewania czymś takim.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.04.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 ja bym nigdy nie ryzykowałbym podlewania czymś takim.. Myślę, że nie ma się co bać podlewania np. trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy44 09.04.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Hm zgadzam się z wwa30 w ścieku są różne bakterie i oczyszczalnia bez UV tego nie wyeliminuje.. ja również bym nie podlewał.. na trawniku mogą przecież bawić się dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy44 09.04.2009 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Sharan - modernizacja szamba, czyli do zbiornika zamontuj urządzenie, ewentualnie dodatkowy zbiornik.. studnia chłonna plus długi dren w stronę rzeczki.. i powinno być ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SHARAN 09.04.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 nowy44 dzięki ale bardziej łopatologicznie mnie trzeba aspekt wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy44 09.04.2009 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Są firmy, które mają urządzenia do montowania w zbiornikach np. ja wybrałem taką firmę. jeśli szambo jest dwukomorowe w jednej komorze wiesza się takie urządzenie a jedna pełni rolę komory wstępnej, jeśli szambo jest jednokomorowe dodatkowo wkopuje się jeszcze jedne mniejszy zbiornik, w którym montuje się urządzenie. Standardowo jako odprowadzenie ścieku montuje się studnię chłonną, w przypadku terenu gliniastego itp. dodatkowo od studni prowadzi się drenaż, jeśli w sąsiedztwie jest ciek wodny np. rzeka warto poprowadzić dren w jej kierunku, płynąca woda "pociągnie" gruntem nasz zrzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SHARAN 09.04.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 nowy44-jeżeli to nie problem wyślij jakieś namiary na tą firmę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy44 09.04.2009 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Wpisz w google aquaeco powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 09.04.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 a co sie dzieje w POŚ z bakteriami E.Coli?Ze wzgledu na budowe kanalizacji urzad miejski odrzucił zgloszenie na budowe POS.Zrobiłem szambo.Teraz obserwujac zawartosc szamba musze przyznac, ze nic nie smierdzi ani a konsystencja jest bardzo zblizona do zwyklej wody (także kolorem) - gdyby nalac do 1 wiadra wode z szamba a do drugiego wiadra wode z kałuzy - dla osoby postronnej byłoby cieżkie do rozroznienia.Moze wynika to z oszczednego dawkowania tłuszczy czy detergentow a może w wyniku działania preparatow biologicznych do szamba.Nieważne.Wszedzie jednak strasza, ze woda z szamba stanowi przede wszystki zagrozenie epidemiologiczne. W szambie namnażają sie bakterie i wirusy chorobotworcze, w szczegolnosc pałeczka okręznicy.Co dzieje sie z tymi bakretiami w POŚ?Co kiedy i gdzie je zabija?Wikipedia podaje, ze taka bakteria w srodowisku o temperaturze niskiej i duzej wilgotnosci może życ miesiącami namnażając sie przy tym a podział w sprzyjających warunkach trwa 20 minut - wiec w ciagu doby może sie niezle namnożyc.Ginie natomiast po 20 minutach przebywania w temp. powyżej 60 stopni lub po zastosowaniu srodkow dezynfekcyjnych - a oba z tych warunkow w POŚ raczej nie zachodzą.Zatem czy woda z POŚ nie jest w podobny sposob zanieczyszczona bakteriami E.Coli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 09.04.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 aguaeco jest bardzo blisko mnie:) będę musiał się bliżej zainteresować tą firmą. Ja też chciałbym wykorzystać wodę z deszczówki i oczyszczoną w POŚ do podlewania trawnika. Jeżeli można zrzucić wodę oczyszczoną z POS np o rzeki czy rowu melioracyjnego to można również wylać na trawkę. Dzieciaki też sie kompią w różnych stawach, jeziorach wodach więc zagrożenie zdrowia pewnie takie samo. Trawy przecież jeść nie będą(chyba;)[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 09.04.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 ludzie robią różne niemądre rzeczy, tak więc odprowadzenie ścieku z oczyszczalni do oczka wodnego, w którym z lubością grzebią dzieciaki albo podlewanie nim trawnika na którym się bawią nie jest rozważne, acz praktykowane. to, że z oczyszczalni wylewa się "woda" II klasy czystości to bujda na resorach i zwykłe nadużycie nieuczciwych producentów i dystrybutorów poś. proponuję, aby przyjąć do świadomości, że z oczyszczalni wypływa wciąż ściek, tyle że oczyszczony- w przypadku sbr-ów w 96-98%. ale wciąż ściek. i tak to jest traktowane we wszystkich przepisach. jeśli ktoś znajdzie przepis mówiący o "wodzie" II klasy czystości, bardzo chętnie się z nim zapoznam. woda to woda, ściek to ściek. to co najciekawsze, zostaje w ściekach, bakteria coli, wirus żółtaczki czy polio. owszem, dzieci kąpią się w różnych stawach, jeziorach, ale zagrożenie nie jest takie samo. w naturze istnieją samoregulujące się procesy naturalnego oczyszczania. w małym oczku wodnym, przy stałym dopływie świeżego "towaru", to po prostu nie działa.pluszku, u ciebie w szambie żyją sobie bakterie beztlenowe. to one częściowo oczyszczają ścieki. potrzebne są jeszcze bakterie tlenowe. i na tym polega działanie poś. w SBR-ach jest cyklicznie napowietrzany osad czynny, czyli koktajl składający się z bakterii, wirusów, pierwotniaków, glonów i innych żyjątek. do rozwoju i życia potrzebują one tlenu, a do jedzenia tego, co rurą spłynie z twojego domu. w przypadku poś z drenażem rozsączającym właściwe doczyszczanie ścieku odbywa się, gdy wypłynie on już z rury drenażowej, czyli na warstwie żwiru poniżej. tworzy się tam glutowata substancja - błona biologiczna podobna w składzie do osadu czynnego. tam też jest potrzebny tlen, stąd konieczność stosowania wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digital 09.04.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 ja mam od 10 lat oczyszczalnię kupioną w Tomaszowie Mazowieckim (chyba Novexpol) i bardzo sobie chwalę. Za 2 lata użytkowania płacę: ok. 80 zł - wywóz ścieków i 24x2 zł - bakterie co miesiącWody lejemy ile chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 09.04.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 czyli jak juz ktos to stwierdził w innym wątku POS to takie szambo w ktorym różnica w cenie umozliwia wydanie papierku ktory upoważnia do legalnego wylewania podczyszczonego scieku czego oczy nie widzac (nos nie czuje) - tego sercu nie zal, skoro woda z POS nie smierdzie, znaczy sie można z nie robiic oczko wodne, wszak bakterie sa niewidoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy44 14.04.2009 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Rolman ma rację, ściek to ściek, oczyszczony tak, że podstawowe parametry ma takie same jak woda IIkat. Czystości, ale to nadal ściek w sensie prawnym i jeśli chodzi o bakterie. Nie można używać go do oczka wodnego czy podlewania z góry roślin. Można poprowadzić pod murawą dren nawodniający, ale tylko pod ziemią. jedyne wyjście to UV, ale to już jest większy wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUA 15.04.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 A cena POŚ biologicznego z nevexpolu b mnie zaskoczyła w porównaniu z innymi ofertami, słyszeliście o tej firmie? nevexpol to ten sam producent co sotralentz z tego co mi wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts