Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po podpisaniu umowy z aquaeco na początku kwietnia wysłali zgłoszenie budowlane do starostwa, dziś dostałem informację, że wszystko idzie dobrze i po majowym weekendzie będzie można zaplanować montaż. Jak narazie wszystko ok.. zobaczymy jak pójdzie dalej:)

jaki koszt Ci wyszedł oczyszczalni aquaeco - całkowity z montażem i materiałami???

14,500 z wszystkimi materiałami, całym montażem, pozwoleniem. Odbieram oczyszczalnie pod klucz oczywiście z odprowadzeniem do studni chłonnej w cenie. W ok. 10 firmach orientowałem się o koszty itd. wszędzie coś było nie tak, albo kamień albo koparka na mojej głowie, albo gwarancja 1 rok, albo zero serwisu i rób co chcesz, a tutaj przynajmniej dostałem wszystko konkretnie.

Temat dotyczy chyba oczyszczalni, a nie zarobków.

Oczywiście, że można wszystko załatwić samemu, ale jak ktoś siedzi za biurkiem 12godzin dziennie to niekoniecznie ma czas załatwić wszystko. Oczywiście proponowali mi montaż we własnym zakresie ale wolę mieć jedną firmę odpowiedzialną za wszystko i problem z głowy.

Temat dotyczy chyba oczyszczalni, a nie zarobków.

Oczywiście, że można wszystko załatwić samemu, ale jak ktoś siedzi za biurkiem 12godzin dziennie to niekoniecznie ma czas załatwić wszystko. Oczywiście proponowali mi montaż we własnym zakresie ale wolę mieć jedną firmę odpowiedzialną za wszystko i problem z głowy.

'

Plus Twojej decyzji polega na tym że za całokształt inwestycji odpowiada firma w której zamówiłeś oczyszczalnię. Fakt, że wyjdzie Ci drożej żwir oraz koparka, ale tak jak napisałeś siedzisz 12 godz. za biurkiem więc chyba tak wygodniej.

14500 - to cena jakiej oczyszczalni (dla ilu osób) i czy to sbr czy inny rodzaj oczyszczalni biologicznej (np. osad czynny)?

• 2 weeks później...

Cześć.

Spodobał mi się projekt POŚ zwanej fitoreaktorem - przede wszystkim dlatego, że:

1. wys. wód gruntowych nie ma w tym przypadku znaczenia (u

mnie jest bardzo mokro - prawie łąka nad jeziorem)

2. ścieki są bardzo czyste i z reguły bezwonne - woda II klasy.

Niestety, cała wiedza jaką posiadam została zaczerpnięta z jednego artykułu w "Muratorze".

Wie może ktoś, jak to w praktyce wygląda? I ile kosztuje?

Czytałem cały wątek, jednak nie załapałem że piszesz o fitoreaktorze.

Kiedy będziesz instalował? Chętnie poznam szczegóły dot. montażu.

Planuję na działce duże oczko, ale trochę nie pasi mi wlewanie ścieku do oczka - wolałbym nawadniać ogród od spodu. I tu pojawia się wątpliwość: mam działkę na podmokłym terenie. Nie widziałem jeszcze jak na niej jest tuż po zimie, bo dopiero ją kupiłem, ale wiem że wiosną ciężko tam wjechać.

Wykopać jakąś studnię do gromadzenia ścieku?

Nie wcześniej jak w przyszłym roku, póki co nie mam za co budować domu, a więc i nie mam po co budować oczyszczalni. :)

Planuję na działce duże oczko, ale trochę nie pasi mi wlewanie ścieku do oczka - wolałbym nawadniać ogród od spodu. I tu pojawia się wątpliwość: mam działkę na podmokłym terenie. Nie widziałem jeszcze jak na niej jest tuż po zimie, bo dopiero ją kupiłem, ale wiem że wiosną ciężko tam wjechać.

No u mnie koncepcja właśnie ewoluuje. Z początku chciałem wpuścić oczyszczone ścieki do oczka. I jeśli zdecyduję się na toalety kompostujące (na to też trochę choruję), to pewnie tak zrobię -- wtedy nie bardzo będzie miało co śmierdzieć. ;)

A Tobie proponuję podsypać trochę piasku i w nim rozprowadzić oczyszczone ścieki.

Tak z ciekawości jaka jest całkowita powierzchnia takiej oczyszczalni roślinnej??

Dla moich parametrów dostałem odpowiedź, że potrzeba ok. 35 m^2 poletka żwirowego do obsadzenia roślinami.

Ale może bym sobie zrobił drugie takie samo poletko, już tylko podlewane oczyszczonymi ściekami, na jakieś wodolubne roślinki, np. trzcinę.

[quote name="KrzysztofLis2A Tobie proponuję podsypać trochę piasku i w nim rozprowadzić oczyszczone ścieki.

quote]

Zgadza się działkę muszę nieco podwyższyć, nie wiem tylko czy samo podsypanie wystarczy, bo blisko nie ma rowów, melioracji itp., a na części mojej działki był kiedyś płytki staw.

Jak będę nieustannie lał ściek, to nie wiem co będzie wiosną? Nie chcę mieszkać na bagnie - gdyby okazało się, że jest za mokro to wykopanie studni otulonej żwirem pomoże?

A czy ktoś z Was zamierza założyć oczyszczalnię żwirowo-korzeniową? Szukam kontaktu z kimś kto ją juz ma. Ja mam dopiero zamiar :roll:

Czy jest możliwe kupienie samego projektu i wykonanie go systemem gospodarczym + zakup niezbędnych urządzeń?

Mam duża działkę z podłożem gliniastym i wymyśliłam że taka będzie najlepsza, zwłaszcza ze na temat oczyszczalni z rozsączaniem zdania są podzielone.

pozdrawiam zwolenników oczyszczalni wszelkich :D

• 4 weeks później...

Wykopać jakąś studnię do gromadzenia ścieku?

W takim wypadku jedynym rozwiązaniem jest dobry drenaż. Niestety innej możliwości nie ma.

• 4 weeks później...
[quote name="KrzysztofLis2A Tobie proponuję podsypać trochę piasku i w nim rozprowadzić oczyszczone ścieki.

quote]

Zgadza się działkę muszę nieco podwyższyć, nie wiem tylko czy samo podsypanie wystarczy, bo blisko nie ma rowów, melioracji itp., a na części mojej działki był kiedyś płytki staw.

Jak będę nieustannie lał ściek, to nie wiem co będzie wiosną? Nie chcę mieszkać na bagnie - gdyby okazało się, że jest za mokro to wykopanie studni otulonej żwirem pomoże?

idz do geologa i zamow profil geologiczny dzialki niech zrobia odwierty po 6 m [zasieg ramiona koparki]glebokie bedziesz wiedzial na czym mieszkasz i czy masz szanse na oczyszczalnie gdyz moze sie okazac ze mieszkasz na samej glinie wiec nawet studnia nie pomoze musi byc piasek jak chcesz do ziemi bezposrednio odprowadzac bo takie sa przepisy

• 3 weeks później...
  • 1 month później...