rzufik1 08.02.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 faktycznie wybór padł na BIOEKOCENTA. teraz starostwa a jak wiosna wroci i da rade kopara wjechac:) reszta.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szamilsz 11.02.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja tutaj z pytaniem wyskoczę odnośnie tematu szamb ekologicznych, dużo już zostało napisane, mnie interesuje czy ktoś z forumowiczów zakupił i użytkuje szamba firm :eko-sum : http://www.eko-sum.plorazmirmax : http://www.oczyszczalnie.przydomowe.pl proszę o uwagi co do tych produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 12.02.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 a jednak utrzymali promocje.... miała obowiązywać do konca stycznia przy gotówkowej wpłacie http://www.allegro.pl/item891075771_przydomowa_biologiczna_oczyszczalnia_bioekocent_3.html faktycznie zima przycisneła ich ( tzn producentów oczyszczalni) i działają aby sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olecki 12.02.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 ja na działce mam wode gruntową na poziomie -0,5m działka znajduje się przy drodze - a miedzy drogą a działka znajduje się rów. Rów ciągnię się wzdłuż całej uliczki i wszystkich innych działek wiem, że są oczyszczalnie które mogą odprowadzać wodę właśnie do rowu. Czy takie odprowadzenie wymaga jakiegos pozwolenia? czy moge spokojnie odprowadzac do rowu? jakiego typu jest to wtedy oczyszczalnia i ile wtedy kosztuje? czy taka oczyszczalnia jest w miare bezobslugowa? Z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 14.02.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 a jednak utrzymali promocje.... miała obowiązywać do konca stycznia przy gotówkowej wpłacie http://www.allegro.pl/item891075771_przydomowa_biologiczna_oczyszczalnia_bioekocent_3.html faktycznie zima przycisneła ich ( tzn producentów oczyszczalni) i działają aby sprzedać. witaj, to nie producenta, tylko dystrybutora przycisnęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 15.02.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 to niezłą marże maja i dystrybutorzy i producenci:) a my za to niestety bulimy:( ale fakt lepiej zapłącic 7200 brutto niz cennikowo cos kolo 9000.A produkt znany jednak i a dzieki takiej cenie zaciera sie roznica cenowa promocyjnej BIO EKO 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 15.02.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Marże rzędu 40% to nic nowego. Dla handlowców - odbiorca końcowy może być zszokowany taką marżą.Rozbawił mnie kiedyś klient, który stanowczo uznał marżę właściwą dla hurtowni na poziomie 2-3%. Co ciekawe, sam ma całkiem spory sklep... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
student169 21.02.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam wszytkich forumowiczów Przegladam forum i nagle strach w oczach a wiec zaczne od nowa czyli kupiłem niedawno dom bede mieszkał w nim dopiero za jakis miesiac zamontowane jest tam szambo betonowe firmy Ekobet z Radomia 6000 litrów a moja rodzina składa sie z 3 dorosłych osób i małego dziecka :/ czy to szambo wydoli ?? jak czesto bede oprózniał szambo?? a może da sie jakos to przerobic ?? Pomocy dziekuje z góry za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 22.02.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 witaj,czy jest to zbiornik jednokomorowy, czy dzielony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
student169 22.02.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 jest to zbiornik jednokomorowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 24.02.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 witaj, jaki masz rodzaj gruntu koło domu i jaki jest maksymalny poziom wód gruntowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
student169 25.02.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 grunt to glina a poziom wód gruntowych niewiem :/ wiem tylko że jest złoże piaskowca pod domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 25.02.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 witaj,oczyszczalnia drenażowa na glinie raczej właściwie działać nie będzie.można z twojego zbiornika zrobić oczyszczalnię biologiczną - SBR-a, ale wówczas trzeba przedzielić zbiornik przegrodą. na przegrodzie montuje się moduł dozbrajający i masz pełnowartościową przydomową oczyszczalnię ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
student169 25.02.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 jaki jest koszt takiego czegoś i kiedy można to zrealizowac dodam że jestem z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 25.02.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 cena to około 9500zł, dostępność w 7-10 dni, przegrodę musisz zrobić we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAŁGOLALA 26.05.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Witam, przeczytałam cały temat, a teraz mam pytanie: jest jakaś opinia o Traidenis model NV 1 o przepustowosci 800 litrów? Jest sporo tańsza od Aqumatic. Czy pan Rolman może coś wie? Nie mogę znaleźć w necie opinii użytkowników. Z góry dziękuję za pomoc każdemu kto coś o tym wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borso 29.05.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Mam Traidenis NV1 od dwu lat, jak dotąd jedyną czynnością obsługową było wybranie przed rokiem osadu (około 1 m3), teraz muszę już to zrobić drugi raz, wodę rozsączam w studni chłonnej. Oczyszczalnia ta nie ma żadnego sterowania dlatego właśnie na nią się zdecydowałem. Dokładnie przestudiowałem instrukcje Aquamatic, fajna ale dla kogoś kto lubi się bawić technicznymi zabawkami, ja nie mam na to czasu, dla mnie to ma działać bez angażowania mnie w obsługę i tak działa Traidenis. A że jest prostacki w konstrukcji, tym lepiej, nie ma co się psuć a działa doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 30.05.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 (edytowane) witam u mnie też wrócił temat oczyszczalni po długim okresie ziemia - glina + iły pylaste. dom na górce jedyne dwie opcje i firmy co się podjęły zrealizowania u mnie inwestycji - to biologiczna + studnia + złoże chłonne z BIOEKOCENTA lub kopiec filtracyjny z SOTRALENTZA obie oferty za ok 13000 zł nie wiem co wybrać jak się to będzie zachowywać w tak ciężkich opadach jak mamy ostatnio - goście od biologicznej mi mówią ze w ekstremalnych warunkach - trzeba będzie wypompowywać czystą wodę bo studnia i pakiety może tego nie przyjąć gościu od "kopca" daje niby 100 % gwarancji ze bedzie chodzic bez problemu komu zaufać ? Edytowane 31 Maja 2010 przez salatar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gulcia 13.06.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Witam wszystkich,chciałabym zasięgnąć rady jeśli chodzi o POŚ. Wiem, że było już dużo konkretnych postów na ten temat ale jako kobieta nie wszystko rozumiem;) i chciałabym indywidualnej porady. Otóż obecnie mam na swojej działce zwykłe szambo (zbiornik plastikowy ok 5000m3). Chciałabym się dowiedzieć jakie są możliwości przerobienia go na PoŚ. Teren, na którym miałaby być zlokalizowana jest gliniasty, mam zrobiony drenaż, tuż za ogrodzeniem jest rów, do którego można by odprowadzać oczyszczone ścieki. Jestem z Wrocławia, czy są jakieś firmy godne polecenia? Ile mniej więcej (nawet w dużym zaokrągleniu) mogłoby kosztować zrobienie oczyszczalni z wykorzystaniem obecnego szamba? Rodzina na razie 4 osobowa (kiedyś może 6-8, czy wtedy będzie możliwość "rozbudowy jeśli teraz zdecyduje się na taką, która miałaby obsługiwać 4 osoby?). Nie mam pojęcia jaki rodzaj oczyszczalni byłby dobry do warunków terenu. Serdecznie pozdrawiam i czekam na wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 30.06.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 obecnie mam na swojej działce zwykłe szambo (zbiornik plastikowy ok 5000m3). No to nie masz problemu! Szambo 5000 m3 to musisz opróżniać tak na oko raz na 30 lat Chciałabym się dowiedzieć jakie są możliwości przerobienia go na PoŚ. A tak serio - oczywiście, że są takie możliwości. Po pierwsze to, co pisał wyżej ROLMAN, chociaż w przypadku jednokomorowego zbiornika z tworzywa trudniejsze może być przedzielenie go na dwie komory. Pozostaje więc wykorzystanie szamba jako przepływowego osadnika gnilnego, za którym doda się moduł biologiczny - wszystko jedno czy osad czynny, czy złoże biologiczne. Problem tylko w znalezieniu firmy, która będzie chciała się w to pobawić. 5 m3 to w sam raz wielkość dla 8-osobowej rodziny, dla 4 osób mogłoby być mniejsze, ale jest do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts