Tomi78__ 19.02.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Jakbym robil szambo to tak jak mowisz 12-15m3..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.02.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 a rocznie na 1os zuzywa sie ok75m3 wody, te całe szacunki, to można sobie w buty włożyć. dwie dorosłe osoby + niemowlak i szło nam między 3,5 a 4 m3 miesięcznie. więcej nie chciało (prysznic, nie wanna) znajomemu ( 2 dorosłe i małolata) idzie miesięcznie ok 14-16 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 19.02.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 moze i racja.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 30.04.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam! Ja również przeszukałam niemalże całe forum na temat oczyszczalni. Chcemy wpisać ją do warunków zabudowy , również z wiatą na samochod bo wtedy wszystko razem się załatwia w jednym czasie. Jesteśmy tak w 90% zdecydowani na BIOECOCENT 3300 PRO. Ale nic z własnego doświadczenia nie wiemy. Tylko z postów forumowiczów. Mam jednak pytanie do tych, którzy użytkują jakąkolwiek oczyszczalnię. Chodzi mi o studnię chłonną. Nie wiem co to jest, jak wygląda, wielkość, głębokość i co się w niej dzieje. Również pytanie jak usytuować oczyszczalnię i studnię, bo nie mam pojęcia jak wygląda wywóz nieczystości. W jakiej odległości od drogi, bo nie chciałabym aby mi się przetaczały jakieś wozy po ogródku. Do czego w tej oczyszczalni i w jakiej odległości musze zorganizować dostęp. Działka jest mała więc muszę to wszystko przemyśleć. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 01.05.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 U nas wywóz szamba gminną szambiarą o pojemności ( nie przewróćcie się...)2,5m3 kosztowałby nas 4800 zł rocznie wg zużycia wody 80/os.Wywóz przez firmę z śasiedniego miasta trochę mniej bo 3000 zł rocznie. Co do planowania dużego szamba to najpierw się zorientujcie jaką pojemność szambiary ma wasz odbiorca... Bo co z tego, że zrobicie 10m3 jak przyjechać będą musieli 4 razy? A płaci się za przyjazd plus za objętość ścieków. Co do odległości oczyszczalni od domu to ta info znajdziesz w sieci. Jak zrobisz blisko domu to musi być wentylacja ponad dach. My dajemy POś między podjazd a ścieżkę do wejścia głównego. Szambiara będzie miała wygodny dostęp przez płot. Jak zrobisz POŚ za daleko od płotu to może sie to wiązać z większym kosztem wywozu. U nas przy odległości do przepompowania > 16m biorą więcej. No ale z POS wywozi sie osad raz do roku więc dla niektórych to nie będzie problemem. Studnia chłonna to dół wypełniony jakimś kruszywem ( np tłuczniem ) do którego spływa woda oczyszczona w POŚ i tam ma warunki i czas by rozsączyć się w gruncie i doczyścić z bakterii zanim trafi do wod gruntowych. Alternatywnie możesz dać różne systemy rozsączające ( tunele, skrzynki ) a przy wysokim poziomie wód gruntowych kopiec filtracyjny i przepompownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 01.05.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Dziękuję! Czyli, że jak dam oczyszczalnię 2m od płotu/tak jak jest w przepisach/ to przez płot 1.80 wysoki wypompują mi nieczystości. Tylko nie znalazłam odległości tej studni od oczyszczalni i od domu czy płotu. Nie mogę dać nic innego bo działeczka niewielka. A nawet na wiatę na samochód są obostrzenia odległości i musiałam ją wcisnąć z bólem w ogród przed domem. Jeszcze mam inny problem bo chyba jakiś wjazd na posesję musi być, ale tego jeszcze nie wiem. Ja mam 3m od płotu wiatę, tak aby bramę otworzyć i wjechać. Szperam dalej. Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 02.05.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 U mnie w warunkach zabudowy mam zapis - do czasu realizacji systemu kanalizacji dopuszcza się realizację rozwiązań indywidualnych. dopuszcza się pozostawienie istniejących rozwiązań do czasu realizacji systemu kanalizacji.Kanalizacji nie ma, może będzie za 2 lata, a może za 20. Decydowaliśmy się na początku na szambo, bo kanaliza miała być już dwa lata temu i szambo wychodziło taniej jeśli brać pod uwagę krótki okres użytkowania (do czasu podłączenia kanalizy). Ale ponieważ nic się w temacie kanalizacyjnym nie dzieje zastanawiamy się nad oczyszczalnią.Nurtuje nas ciągle pytanie - czy faktycznie mogą za jakiś czas zmusić nas do podłączenia kanalizy? Jak to może wyglądać w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 02.05.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Tylko nie znalazłam odległości tej studni od oczyszczalni i od domu czy płotu. Tutaj są odległości: http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/lokalizacja-oczyszczalni-na-dzialce,38_1584.html Odległość od płotu - 2 m, od budynku - 3 m, od studni (także sąsiada) - 30 m. Odległość od oczyszczalni nie jest określona i zależy od układu działki - lokalizujesz studnię chłonną tam, gdzie możesz i albo doprowadzasz tam ścieki oczyszczone grawitacyjnie, albo dajesz mini pompownię i przewód tłoczny. A tak swoją drogą (przepraszam za małą szpileczkę) - co cię skłania, żeby na forum nt. domu energooszczędnego chwalić się Bioekocentem? Nie jest to oczyszczalnia wyróżniająca się ani energooszczędnością ani jakimiś innymi specjalnie pozytywnymi cechami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 02.05.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Dziękuję za odpowiedż. Przeczytaj mój post i zdanie mówiące o Ecocent jeszcze raz. Jak również cały temat " oczyszczalnia czy szambo". Anty-reklama to też reklama. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.05.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Dziękuję za odpowiedż. Przeczytaj mój post i zdanie mówiące o Ecocent jeszcze raz. Jak również cały temat " oczyszczalnia czy szambo". Anty-reklama to też reklama. Powodzenia! Po przeczytaniu wszystkiego jeszcze raz dalej nie znam odpowiedzi na moje pytanie. Wynika ono z tego, że ten wątek powinien się znajdować wśród innych, podobnych, w dziale "Woda i ścieki" tego forum. Tam znajdują się odpowiedzi na wiele pytań, jakie w tej dyskusji padły. Ale skoro jesteśmy w "Domu energooszczędnym", to staram się dowiedzieć czegoś o energooszczędności wybieranych tu rozwiązań. Antyreklama? Jeżeli antyreklamą nazywasz pytania zwracające uwagę na słabe strony produktu, to ok. Przepraszam, jeżeli wprowadzam zamęt do prawie powziętej przez ciebie decyzji. Nie chcę ciebie, ani nikogo denerwować złośliwościami. Myślę tylko, że znam się na oczyszczaniu ścieków trochę powyżej przeciętnej i staram się zwracać uwagę na słabości pewnych technologii. Nie po to, aby ktoś ich nie kupował, ale aby kupował ze świadomością tego, co kupuje. U nas Polak mądry po szkodzie, ale w większości przypadków sam sobie winien, bo każdy myśli, że wie najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 09.05.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Ja od początku stawiałam na oczyszczalnię. Ale koszt oczyszczalni odpowiedniej dla nas to wg. kilku różnych wycen 10-14 tys PLN! Ale o takich kosztach słyszeliśmy jak projektowaliśmy dom, więc tu niespodzianki wielkiej nie ma. POŚ ma być biologiczna z napowietrzaniem i drenaż w nasypie (dlaczego? nie wiem, mamy niski poziom wód gruntowych, no ale geolog tak stwierdził). Koszt początkowy to nie koniec problemów: drenaż 60m długości wysokości 60-70cm -kwestia gustu, bakterie- cholery delikatne- nie możemy zamontować zmiękczacza na dom. Tzn. możemy, ale woda z płukania filtra nie może trafić do oczyszczalni-super, zważywszy, że filtr płucze się sam i w trakcie tej operacji nie można korzystać z wody, więc dzieje się to nocą. Zaczyna mnie więc cała historia z POŚ mocno wk..ć. Zaczęliśmy rozważać szambo (szkoda, ze wyjście kanalizacji mamy już zrobione pod POŚ na ogród). Koszt- 3 tys, plus ew. szybkozłączka przy drodze- 1000. Koszt wywozu 10m3- 150zł. W bloku zużywaliśmy 6m3 na kwartał/3os- w domu zakładam zużycie 10m3 na 2mies. Koszt eksploatacji szamba: 1000zł/rocznie. Koszt eksploatacji POŚ: 250zł wywóz + min. 50 zł prąd do przepompowni= 300zł/ rocznie. Kosztu droższych detergentów nie liczę, tak jak i bakterii, bo do szamba też ich można używać. Różnica kosztu początkowego 6000 zł. Czyli stopa zwrotu POŚ ok 7 lat- dużo? Mało? Gdybym mogła zamontować nieco tańszą oczyszczalnię i nie było by problemu z bakteriami- nie zastanawiałbym się. Wiadomo- szambo lubi się przepełnić w nd o 16 w trakcie rodzinnego grilla...Ale w naszej sytuacji jest sens? POŚ z przepompownią żre prąd czyli energooszczędnie nijak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 10.05.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 No trzeba by się zastanowić. Napewno ekonomia ma tu duże znaczenie. Co do"żarcia" prądu to 50 zł rocznie to nie za dużo... Myślę, że bardziej eko bedzie zużyć te kW niż fundować atmosferze te ileś tam przejazdów kopcącą szambiarą... Nie rozumiem też dlaczego ludzie nie umieją żyć bez wybielaczy i Domisiów do kibelka... Nasz sobie bez tego radzi. Czysty jest i nie śmierdzi. Muszlę trza myć a nie zalewać I ta uwaga nie jest skierowana do nikogo personalnie P.S.: nas też czeka przepompownia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derka01 10.05.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 a z zupełnie innej beczki (hi hi tutaj to nawet beczka sie kojarzy)co szanowni rozmówcy sądzicie o małych biogazowniach przydomowych tj szczelne wyściełane podwójną tkaniną szambo(niestety min 30cm warstwa ziemi albo izolacja term z wierzchu), mała sprężareczka/katalizator i jedziemy z metanem do ogrzewania albo gotowania, 6m3 ścieków domowych co dzień daje 1m3 gazu- dużo nie dużo ale smród przy okazji znika no i to co zostaje po fermentacji jest już pełnowartościowym kompostem. Właśnie będę sobie zamawiał i już wiem że minimum 12m3 ale zastanawiam sie co jeszcze muszę wziąć pod uwagę, pewnie wymagania co do antybiotyków jakieś będą no bo ta fermentacja musi trwać, ale czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budmotor 02.10.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Witam wszytkich forumowiczów Przegladam forum i nagle strach w oczach a wiec zaczne od nowa czyli kupiłem niedawno dom bede mieszkał w nim dopiero za jakis miesiac zamontowane jest tam szambo betonowe firmy Ekobet z Radomia 6000 litrów a moja rodzina składa sie z 3 dorosłych osób i małego dziecka :/ czy to szambo wydoli ?? jak czesto bede oprózniał szambo?? a może da sie jakos to przerobic ?? Pomocy dziekuje z góry za rady Ja też mam szambo z Ekobet już 4 lata, przyznam że nawet jestem zadowolony z tego zakupu. A co do samego opróżniania to powiem tak - mam troszkę większe, ale na 4 osoby (w tym małe dziecko), a opróżniam tak co 1,5 m-ca, więc jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Jak już to oczyszczalnia ścieków z aktywnym złożem ... te niby szczelne zbiorniki z kręgów betonowych tylko trują glebę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.10.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 I to że jak wybudują oczyszczalnię nikt Ciebie nie przymusi do podłączenia, przy szambie to mus... a wystarczy zobaczyć cenny wody/ścieków żeby czasem się załamać ... nawet koło 60zł za 1m3 przy takiej cenie opłaca się wszytko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts