Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Tak czytam i czytam (przeczytałam od pierwszego do ostatniego wpisu).... pogubiłam się.

Jestem w trakcie oczekiwania na uprawomocnienie WZ przed złożeniem papierów na PB. Mam napisane w WZ : odprowadzenie ścieków do własnego szczelnego zbiornika na nieczystości płynne - szamba lub przydomowej oczyszczalni ścieków, docelowo do gminnej sieci kanalizacyjnej.

W jednym poście jest, że mogę POŚ zrobić i gminie nic do tego w przyszłości, w innym że jednak mają mogą mnie w przyszłości zmusić do podłączenie się do kanalizacji.

Kolejna rzecz której nie wiem czy u mnie można zrobić POŚ jeśli:

- jeśli mam dom na zboczu (spadek od drogi),

- w ok 1/3przez całą działkę przepływa wolna rzeczka (prawdopodobnie odnoga rzeki, która jest na samym końcu działki, ale na tej "odnodze" co poniektórzy zrobili sobie stawy, oczka wodne

- działka jest na obszarze chronionym Natura 2000

- z badań geo nic nie rozumiem (a myślałam żem intelygentna :-) - znalazłam taki zapis: wysoko w otworze 1 jest sucho, otwór 2 zwierciadło wody nawiercone 4,3m ppt, ustabilizowane 1,4 m ppt; grunty piasek gliniasty i glina.

Moje pytanie brzmi czy w takich warunkach da się wykonać POŚ? Inne ile kosztuje wywóz szamba? Rodzina 5 osób w przyszłości może 7.

A i jeszcze jedno: wszyscy w okolicy łącznie z nami mają i muszą mieć własne studnie.

Jesteście w stanie coś poradzić. Bo myślałam, że szambo to najprostsza rzecz. Ale nie wiem ile kosztuje opróżnianie.

a tak z ciekawości..jaki jest koszt wywozu szamba? w skali roku?

bo z drugiej strony koszty kanalizacji w mojej okolicy należą do najwyższych w kraju (woda+kanalizacja 12,06)

woda 4,51 + kanalizacja 7,55. Oczywiście od 1.04 znowu do góry...

http://www.cena-wody.pl/

No właśnie, u mnie też tak cholernie drogo. Początkowo myślałam, że jak gmina będzie robiła kanalizę (bo jeszcze nie cała gmina skanalizowana) to nie będę miała wyboru i będę się musiała podłączyć. Ale teraz mam wątpliwości. Jak będę miała POŚ to w sumie po co.

Będę budować w tej samej gminie w której obecnie mieszkam i cena wody i za ścieki mnie DOBIJA. Jaszcze nigdy w życiu nie oszczędzałam tak wody - ja wodne zwierzę, które lubi się pluskać. Wiem wiem ochrona środowiska, ale to mój jedyny luksus - ciut dłuższy prysznic.

Na działce prawdopodobnie jest lepsza woda niż w wodociągu (tak mówią ludzie którzy mają i wodociąg i swoje studnie). Więc byłabym niezależna od gminy.

Z zachowaniem 30 m od studni (również na sąsiedniej działce) mogę mieć małe problemy, ale pogadam z architektem gdzie umiejscowił dom, może by się udało. A jak myślicie kochani - dałoby u mnie zrobić POŚ ?

a tak z ciekawości..jaki jest koszt wywozu szamba? w skali roku?

bo z drugiej strony koszty kanalizacji w mojej okolicy należą do najwyższych w kraju (woda+kanalizacja 12,06)

woda 4,51 + kanalizacja 7,55. Oczywiście od 1.04 znowu do góry...

http://www.cena-wody.pl/

rocznie za szambo ok 2-2,5tys zl/4os

Ja na działce o wymiarach coś ponad 40x60m mam POŚ drenażową i po kilku latach eksploatacji uważam, że jest to produkt przereklamowany.

Tak na prawdę to gdybym drugi raz sie budował to nie wiem czy bym ją jeszcze raz wybudował. Gdy ktoś z domowników przyjmuje antybiotyki od razu co 2-3 dni muszę podawać dawkę podtrzymującą by nie wytruć bakterii. Samo stosowanie środków do czyszczenia łazienki jest dość kosztowne bo nie mogę stosować żadnych domestosów czy wckaczek bo ... są trujące dla bakterii. Zakup jednej butelki biodegradalnej (0,5l) kosztuje kilkanaście złotych.

Wywóz szamba (do 12m3) kosztuje około 150zł ale już wywóz POŚ tylko 250zł bo coś tam. Wszędzie nabijają ceny.

W sezonie letnim gdzie różnica ciśnień nie jest aż tak duża co 1,5 tygodnia muszę dosypywać środka by nie śmierdziało z POŚ.

Podsumowując:

- mam gadget ekologiczny (dość kosztowny),

- mogę się wyróżnić wśród budujących (ale po co to już nie wiem ;) ),

- koszty eksploatacji w stosunku do planowanych przed jej wybudowaniem dużo wyższe,

- bardzo wysoka kultura sprzątania w domu (drogimi środkami biodegradalnymi),

- spokój ducha, że wytwarzam sporo mniej nieczystości jak ci co mają nie mają POŚ.

To tak po krótce.