Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ile kosztuje montaż takiej oczyszczalni tzn. całkowity koszt inwestycji wliczając koparkę itd?

Wstępnie wygląda na to, że wyniesie to około 14 tys. zł, z tym że cena obejmuje jeszcze podłączenie deszczówki (wliczając cenę zbiornika 7m3). Poza tym teren mam gliniasty, więc na lepszym terenie może być taniej.

Ja zapłaciłem 15tyś. i nie musiałem nawet palcem kiwnąć:) Pozwolenie, koparka, żwir itd załatwił sprzedawca. Podobno teraz można załatwić to w aquaeco jeszcze taniej, choć pewnie zależy to od lokalizacji. Ze zbiornikami betonowymi będzie chyba trudno jak przyjdzie czas na ich usunięcie:(

Ja zapłaciłem 15tyś. i nie musiałem nawet palcem kiwnąć:) Pozwolenie, koparka, żwir itd załatwił sprzedawca. Podobno teraz można załatwić to w aquaeco jeszcze taniej, choć pewnie zależy to od lokalizacji. Ze zbiornikami betonowymi będzie chyba trudno jak przyjdzie czas na ich usunięcie:(

A dlaczego miałbym je usuwać? Wydaje mi się, że mam je zakopać i niech "spoczywają w pokoju"... :)

Nie wiadomo jaka będzie przyszłość.. ja cały czas liczę się z tym, że za 10 lat ktoś pociągnie kanalizację i będzie trzeba się podłączyć. Chociaż w aquaeco pokazali mi ustawy, które potwierdzają, że jeśli dostaje się pozwolenie na oczyszczalnię, to później kanalizacja nie jest obowiązkowa. Co do zbiorników betonowych to wydaje mi się, iż mogą po parunastu latach podlegać erozji.. ale nie wiem jak to dokładnie wygląda.. pewnie są trwałe.. trzymam kciuki jeśli się zdecydowałeś. Pozdrawiam:)

Nie wiadomo jaka będzie przyszłość.. ja cały czas liczę się z tym, że za 10 lat ktoś pociągnie kanalizację i będzie trzeba się podłączyć. Chociaż w aquaeco pokazali mi ustawy, które potwierdzają, że jeśli dostaje się pozwolenie na oczyszczalnię, to później kanalizacja nie jest obowiązkowa. Co do zbiorników betonowych to wydaje mi się, iż mogą po parunastu latach podlegać erozji.. ale nie wiem jak to dokładnie wygląda.. pewnie są trwałe.. trzymam kciuki jeśli się zdecydowałeś. Pozdrawiam:)

Właśnie ta trwałość to jedyne, czego nie jestem pewny. Z tego co wiem, są one zabezpieczane jakimś smarowidłem, czyli nie ma kontaktu czystego betonu z ziemią/ściekiem/wodą, ale na ile to pomaga nie wiem. I nie wiem też, czy to smarowidło nie będzie jakoś psuć właściwości deszczówki, którą chcę podlewać działkę - mam nadzieję, że po dłuższym czasie takiego podlewania nie zostanie mi czysty piach :-)

Witam, jaką powierzchnię powinna mieć działka budowlana aby móc zamontować na niej oczyszczalnie ścieków aquaeco? jakiej wielkości zbiornik jest potrzebny??

Musi byc zachowane kilka warunkow w szczegolnosci odleglosc od ujecia wody pitnej[studnie],granicy dzialki,wysokosc zwierciadla wody gruntowej,jakosc gruntu itp itd

witam,

trafiłem tu całkiem przypadkiem, ale chyba zostanę na dłużej. wiem coś tam, coś tam na temat oczyszczalni i o ile będę mógł służyć pomocą, będzie mi miło. widzę, że jest na forum przedstawiciel handlowy Aquaeco. miło mi poznaniaku37. nie są to najtańsze oczyszczalnie, ale nie każdy musi przecież kupować tanie rzeczy. przy wyborze POŚ trzeba brać pod uwagę wiele rzeczy i niechcący można wejść w spore koszta. dobrze jest zdawać sobie z tego sprawę i wybierać świadomie. powoli postaram się rozjaśnić może nie wszelkie, ale wiele z wątpliwości.

nie ma wątpliwości - szczelne szambo jest najdroższym z możliwych rozwiązań. szambo nieszczelne albo na przykład bez dna - najtańszym.

witam,

trafiłem tu całkiem przypadkiem, ale chyba zostanę na dłużej. wiem coś tam, coś tam na temat oczyszczalni i o ile będę mógł służyć pomocą, będzie mi miło. widzę, że jest na forum przedstawiciel handlowy Aquaeco. miło mi poznaniaku37. nie są to najtańsze oczyszczalnie, ale nie każdy musi przecież kupować tanie rzeczy. przy wyborze POŚ trzeba brać pod uwagę wiele rzeczy i niechcący można wejść w spore koszta. dobrze jest zdawać sobie z tego sprawę i wybierać świadomie. powoli postaram się rozjaśnić może nie wszelkie, ale wiele z wątpliwości.

nie ma wątpliwości - szczelne szambo jest najdroższym z możliwych rozwiązań. szambo nieszczelne albo na przykład bez dna - najtańszym.

Witam, czy możesz w takim razie powiedzieć cośna temat oczyszczalni betonowych firmy Hydrotech (oparte na zbiornikach Probud)? Warto kupić, czy nie warto? Czy będą trwałe? Czy skutecznie oczyszczają ścieki?

hej, a czy ktoś się orientuje czy taką oczyszczalnię można wykonać dla restauracji? ja mam taką pod miastem i koszty wywozu szamba mnie dobijają a od nowego roku znowu podwyżka.. jak to mogłoby wyglądać?

Z tego co wiem, to jak najbardziej można zrobić oczyszczalnię dla restauracji. Niektóre (a może wszystkie, nie wiem) z firm, które oferują oczyszczalnie przydomowe, dają też możliwość instalacji większych oczyszczalni. Np. firma Hydrotech (mam zamiar kupić od nich oczyszczalnię przydomową) widzę, że ma też jakieś większe - http://www.hydrotech.dabrowa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=35. Wpisz w wyszukiwarkę (np. http://www.google.pl) hasło "oczyszczalnia ścieków dla restauracji" i poklikaj po linkach :-)

hej, a czy ktoś się orientuje czy taką oczyszczalnię można wykonać dla restauracji? ja mam taką pod miastem i koszty wywozu szamba mnie dobijają a od nowego roku znowu podwyżka.. jak to mogłoby wyglądać?

witaj,

rozwiązań jest mnóstwo. przede wszystkim jakie masz dzienne zużycie wody? bez wątpienia w twoim przypadku konieczny będzie separator tłuszczu. jest ich sporo dostępnych na rynku. oczyszczalnia zwraca się po dwóch-trzech latach. z tego co mi wiadomo w ciągu kilku lat woda zdrożeje o ok. 60% w stosunku do poziomu dzisiejszego. podaj więcej szczegółów, a coś da się wymyślić.

Witam, czy możesz w takim razie powiedzieć cośna temat oczyszczalni betonowych firmy Hydrotech (oparte na zbiornikach Probud)? Warto kupić, czy nie warto? Czy będą trwałe? Czy skutecznie oczyszczają ścieki?

witaj,

firma całkiem poważna. twierdzą, że ścieki oczyszczone są w 98%. pewnie tak jest. nie wiem, jakie stosują "bebechy", tzn. pompy i dyfuzory, ale dowiem się tego. na naszym rynku jest pewnie z kilkadziesiąt różnych firm produkujących przydomowych POŚ. napiszę tak: nie odradzam ich oczyszczalni. w przypadku zbiorników nazwijmy je niezbyt ściśle "plastikowymi", producenci dają gwarancję na zbiornik (nie mylić z gwarancją na całą oczyszczalnie) 10-15 lat. nie wiem, jak daje Hydrotech na betonowy zbiornik. a!, myślisz o oczyszczalni przepływowej, czy SBR-ze?. bo to istotne.

Witam, jaką powierzchnię powinna mieć działka budowlana aby móc zamontować na niej oczyszczalnie ścieków aquaeco? jakiej wielkości zbiornik jest potrzebny??

Musi byc zachowane kilka warunkow w szczegolnosci odleglosc od ujecia wody pitnej[studnie],granicy dzialki,wysokosc zwierciadla wody gruntowej,jakosc gruntu itp itd

witaj,

powierzchnia działki nie ma tu istotnego znaczenia, ani przy oczyszczalni aquaeco (choć do najmniejszych nie należy), ani przy większości innych POŚ. choć są takie, które dla 4-osobowej rodziny zajmują powierzchnię kilku arów. o tych zapomnijmy. najmniejsze SBR-y jakie znam dla 6 osób, zajmują wraz ze studnią chłonną jakieś 5-6 metrów kwadratowych. wielkość zbiornika uzależniona jest od typu oczyszczalni oraz od dziennej ilości dostarczanych ścieków. przyjmuje się zawsze w wyliczeniach 150 litrów wody na osobę dziennie. oczyszczalnie przepływowe, czy drenżowe wymagają największych zbiorników (czasem nawet kilku połączonych w tzw. szereg), SBR-y, ze względu na odmienną technologię najmniejszch (np. 2,1 m sześć. dla 6 osób). podsumowując: wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, możliwości i ograniczeń związanych z usytuowaniem i topografią działki i zasobnością portfela.

witaj,

firma całkiem poważna. twierdzą, że ścieki oczyszczone są w 98%. pewnie tak jest. nie wiem, jakie stosują "bebechy", tzn. pompy i dyfuzory, ale dowiem się tego. na naszym rynku jest pewnie z kilkadziesiąt różnych firm produkujących przydomowych POŚ. napiszę tak: nie odradzam ich oczyszczalni. w przypadku zbiorników nazwijmy je niezbyt ściśle "plastikowymi", producenci dają gwarancję na zbiornik (nie mylić z gwarancją na całą oczyszczalnie) 10-15 lat. nie wiem, jak daje Hydrotech na betonowy zbiornik.

Hydrotech (a właściwie to Probud) daje 5 lat gwarancji na zbiornik, a na urządzenia oczyszczalni 2 lata - na urządzenia z tego co czytałem w różnych ofertach chyba mało kto daje więcej. Co do gwarancji na zbiornik, to trochę to mało - masz jakiś pomysł, co się może dziać ze zbiornikami betonowymi po 5 latach? Jeszcze sobie zadzwonię do Probudu i się podpytam, czemu taka krótka ta gwarancja...

Separatory tłuszczu montuje w razie potrzeby każda firma zajmująca się POŚ, tak, że to nie jest problem i można taką oczyszczalnię zamontować wszędzie. Co do zbiorników i powierzchni jaką zajmują już wiem wszystko co proponuje aquaeco. Zbiorniki ze stopu włókna szklanego i żywicy, nie pamiętam jak to fachowo się nazywa, zbiorniki pionowe o szerokości 160cm, więc miejsca zajmują malutko:)

Jestem w szoku - myslalam ze POS to cena kolo 5tys... bo jak 15tys to chyba jednak zdecyduje sie na dzialke z kanalizacja gminna :o a ile z tego to materialy, a ile robocizna?

pozdrawiam

Hydrotech (a właściwie to Probud) daje 5 lat gwarancji na zbiornik, a na urządzenia oczyszczalni 2 lata - na urządzenia z tego co czytałem w różnych ofertach chyba mało kto daje więcej. Co do gwarancji na zbiornik, to trochę to mało - masz jakiś pomysł, co się może dziać ze zbiornikami betonowymi po 5 latach? Jeszcze sobie zadzwonię do Probudu i się podpytam, czemu taka krótka ta gwarancja...

witaj,

prawdę powiedziawszy nie sądzę, żeby cokolwiek działo się z takim zbiornikiem po 5 czy nawet 10 latach. osobiście preferuję "plastiki" - są lżejsze, łatwiejsze w transporcie i montażu (o ile woda nie stoi w wykopie). a i tak podczas posadowiania w gruncie otacza się je warstwą suchego betonu. kupując np. telewizor też dostajesz gwarancję na 2 lata, o czasami "stary rupieć" działa bezawaryjnie po latach kilkunastu. nawet jak zbiornik się rozszczelni, przy odrobinie szczęścia nie będziesz o tym wiedział. zbiornikiem bym sobie głowy nie zawracał. istotniejsze są "bebechy".