Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Separatory tłuszczu montuje w razie potrzeby każda firma zajmująca się POŚ, tak, że to nie jest problem i można taką oczyszczalnię zamontować wszędzie. Co do zbiorników i powierzchni jaką zajmują już wiem wszystko co proponuje aquaeco. Zbiorniki ze stopu włókna szklanego i żywicy, nie pamiętam jak to fachowo się nazywa, zbiorniki pionowe o szerokości 160cm, więc miejsca zajmują malutko:)

witaj,

laminat się to nazywa. jeśli chodzi o i zbiorniki nie znalazłem żadnych informacji na temat atestów i certyfikatów. może mają, a ja nie dopatrzyłem się. przydał by się choćby atest IOŚ nie mówiąc już o jakimś CE. druga rzecz zbiorniki z laminatu są sztywne. w awaryjnych przypadkach zbiorniki "plastiki" w najgorszym razie się odkształcą, "laminaty" pękną. trzecia rzecz - szwy ( czyli miejsca łączenia elementów, z których złożony jest zbiornik)- potencjalnie najsłabsze miejsca zbiornika. w zbiornikach aquaeco tych szwów moim zdaniem jest za dużo. nie znaczy to oczywiście, że na pewno są zawodne i popękają, ale trzeba zdawać sobie z pewnych rzeczy sprawę. najlepsze zbiorniki są bezszwowe -odlewane w wirówkach.

i jeszcze coś- z ich zdjęć z montażu wynika, że nie obetonowują zbiorników.ryzykowne. muszą być na prawdę pewni ich wytrzymałości.

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, miło mi ale nie jestem ph, a już na pewno nie w branży budowlanej. co do wychwalania jednej firmy to może rzeczywiście przesadzam, ale zanim sam kupiłem coś takiego sporo wariantów i ofert przestudiowałem, wybrałem to co uważałem za najlepsze i przy okazji najbliższe.

witaj,

nie miałem nic złego na myśli. po prostu wszystkie peany na cześć aquaeco podsunęły mi w pierwszej chwili takie myśli. jesteś chociaż zadowolony z wyboru?

Ja zapłaciłem 15tyś. i nie musiałem nawet palcem kiwnąć:) Pozwolenie, koparka, żwir itd załatwił sprzedawca. Podobno teraz można załatwić to w aquaeco jeszcze taniej, choć pewnie zależy to od lokalizacji. Ze zbiornikami betonowymi będzie chyba trudno jak przyjdzie czas na ich usunięcie:(

Jestem w szoku - myslalam ze POS to cena kolo 5tys... bo jak 15tys to chyba jednak zdecyduje sie na dzialke z kanalizacja gminna :o a ile z tego to materialy, a ile robocizna?

pozdrawiam

witaj natienka,

15 tys. za SBR-a z montażem to również moim skromnym zdaniem dużo za dużo (co najmniej o 1\3), ale jak stwierdził poznaniak37 wybrał, co uważał za najlepsze. w tej cenie można już mieć nowocześniejszą POŚ ze złożem obrotowym.

a co do oczyszczalni za 5 tys, to jak najbardziej można kupić, tyle że drenażową (nie wszędzie można zamontować).

Witam, tak, że wyjaśnię jak to było zrobione u mnie. Obsypka betonowa dookoła zbiornika była wykonana, a zbiornik wydaje się naprawdę bardzo stabilny, szwy są wzmocnione itd. Wybrałem laminat poniewąz zbiorniki pastikowe podobno sie składają.. zbiornik posiada aprobatę techniczną IOŚ oraz CE:) Rolman - fajnie, że w dyskusji uczestniczą osoby z taką wiedzą:) Tak powinno być w każdym wątku.

Witam, jaką powierzchnię powinna mieć działka budowlana aby móc zamontować na niej oczyszczalnie ścieków aquaeco? jakiej wielkości zbiornik jest potrzebny??

Musi byc zachowane kilka warunkow w szczegolnosci odleglosc od ujecia wody pitnej[studnie],granicy dzialki,wysokosc zwierciadla wody gruntowej,jakosc gruntu itp itd

witaj,

powierzchnia działki nie ma tu istotnego znaczenia, ani przy oczyszczalni aquaeco (choć do najmniejszych nie należy), ani przy większości innych POŚ. choć są takie, które dla 4-osobowej rodziny zajmują powierzchnię kilku arów. o tych zapomnijmy. najmniejsze SBR-y jakie znam dla 6 osób, zajmują wraz ze studnią chłonną jakieś 5-6 metrów kwadratowych. wielkość zbiornika uzależniona jest od typu oczyszczalni oraz od dziennej ilości dostarczanych ścieków. przyjmuje się zawsze w wyliczeniach 150 litrów wody na osobę dziennie. oczyszczalnie przepływowe, czy drenżowe wymagają największych zbiorników (czasem nawet kilku połączonych w tzw. szereg), SBR-y, ze względu na odmienną technologię najmniejszch (np. 2,1 m sześć. dla 6 osób). podsumowując: wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, możliwości i ograniczeń związanych z usytuowaniem i topografią działki i zasobnością portfela.

czytales przepisy bo ja sie tym zajmuje zawodowo montazem i serwisem wiec nie pisz glupot bo jezeli sasiad ma studnie wody pitnej na dzialce obok to minimum 30m musi byc zachowane no chyba ze wy sie tam trujecie na mazurach jak lubicie pic czyjes fekalia :lol: ,a i ztapiales kiedys zbiornik oczyszczalni na 2m w glab gdzie zwierciadlo wody wynosi 20cm wysokosci zbiornika i podmywa caly czas wykop??mowie ci frajda na caly dzien.a minimalna odleglosc drenazu czy studni chlonnej od granicy wlasnej dzialki to min 2m.dlatego jak nie znasz tematu to nie mac ludziom w glowach :x

Witam, czy możesz w takim razie powiedzieć cośna temat oczyszczalni betonowych firmy Hydrotech (oparte na zbiornikach Probud)? Warto kupić, czy nie warto? Czy będą trwałe? Czy skutecznie oczyszczają ścieki?

witaj,

firma całkiem poważna. twierdzą, że ścieki oczyszczone są w 98%. pewnie tak jest. nie wiem, jakie stosują "bebechy", tzn. pompy i dyfuzory, ale dowiem się tego. na naszym rynku jest pewnie z kilkadziesiąt różnych firm produkujących przydomowych POŚ. napiszę tak: nie odradzam ich oczyszczalni. w przypadku zbiorników nazwijmy je niezbyt ściśle "plastikowymi", producenci dają gwarancję na zbiornik (nie mylić z gwarancją na całą oczyszczalnie) 10-15 lat. nie wiem, jak daje Hydrotech na betonowy zbiornik. a!, myślisz o oczyszczalni przepływowej, czy SBR-ze?. bo to istotne.

Myślę o SBR-ze. Udało Ci się dowiedzieć, jak wygląda sprawa z tymi "bebechami"?

Witam, tak, że wyjaśnię jak to było zrobione u mnie. Obsypka betonowa dookoła zbiornika była wykonana, a zbiornik wydaje się naprawdę bardzo stabilny, szwy są wzmocnione itd. Wybrałem laminat poniewąz zbiorniki pastikowe podobno sie składają.. zbiornik posiada aprobatę techniczną IOŚ oraz CE:) Rolman - fajnie, że w dyskusji uczestniczą osoby z taką wiedzą:) Tak powinno być w każdym wątku.

witaj,

karbowane się nie powinny składać, gładkie mogą. zależy kto to wyprodukował. zerknij na zdjęcie mpoplaw'a. oczyszczalni faktycznie nie kupuje się w markecie.

czytales przepisy bo ja sie tym zajmuje zawodowo montazem i serwisem wiec nie pisz glupot bo jezeli sasiad ma studnie wody pitnej na dzialce obok to minimum 30m musi byc zachowane no chyba ze wy sie tam trujecie na mazurach jak lubicie pic czyjes fekalia :lol: ,a i ztapiales kiedys zbiornik oczyszczalni na 2m w glab gdzie zwierciadlo wody wynosi 20cm wysokosci zbiornika i podmywa caly czas wykop??mowie ci frajda na caly dzien.a minimalna odleglosc drenazu czy studni chlonnej od granicy wlasnej dzialki to min 2m.dlatego jak nie znasz tematu to nie mac ludziom w glowach :x

witaj drucie5,

nie wiem skąd wśród dzisiejszej młodzieży tyle gniewu i nienawiści. pewnie wszystko przez te gry video. wygarnąłeś mi mi, że hohooo... i przy okazji wszystkim mieszkańcom mazur. wiesz, my tu mamy wodociągi. to takie rury zakopane w ziemi, którymi woda dostarczana jest do domów.

jak się dokładnie wczytasz, o co pytał bobbud50, to może zauważysz, że pytał się o powierzchnię działki, a nie o odległości. mocne targały tobą emocje, bo nie bardzo rozumiem, o co ci chodziło z tymi głębokościami wody. rozumiem, że miałeś wodę w wykopie i nie mogłeś "ZATOPIĆ" (o zgrozo!!!) zbiornika przez cały dzień. napisz, czy w końcu się to tobie udało (jako zawodowcowi). jeśli tak - jesteś prawdziwym bohaterem! choć napiszę ci w wielkiej tajemnicy, że jak się użyje głowy zamiast mięśni, robi się to w 2-3 godziny. ale nie mów o tym nikomu. i nie trzeba zatapiać.

w drugiej wielkiej tajemnicy napiszę tobie, że znam odległości zrzutu ścieków od granic, studni itp. i obiecuję nie mącić ludziom w głowach.

z ciekawości zerknąłem na twoją stronę www. czy w ciągu 5 lat miałeś więcej niż 1 montaż, bo w zakładce "REALIZACJE" w galerii jest jedno tylko zdjęcie i nic więcej o realizacjach.

ps. literki "ą,ę,ż,ź,ć,ń,ł,ó" uzyskuje przy pomocy klawisza "alt" (to taki guziczek na dole klawiatury). wtedy się lepiej ciebie czyta.

pozdrawiam

Myślę o SBR-ze. Udało Ci się dowiedzieć, jak wygląda sprawa z tymi "bebechami"?

witaj,

z tego co udało mi się dowiedzieć, "bebechy" robią sami. jak to w praktyce wygląda i z czym to się je, to może za kilka następnych dni. prawdopodobnie do końca tygodnia będę w okolicy, to do nich zajadę.

Hydrotech (a właściwie to Probud) daje 5 lat gwarancji na zbiornik, a na urządzenia oczyszczalni 2 lata - na urządzenia z tego co czytałem w różnych ofertach chyba mało kto daje więcej. Co do gwarancji na zbiornik, to trochę to mało - masz jakiś pomysł, co się może dziać ze zbiornikami betonowymi po 5 latach? Jeszcze sobie zadzwonię do Probudu i się podpytam, czemu taka krótka ta gwarancja...

I już mam obiecane 10 lat gwarancji na zbiorniki PROBUD :-)

witaj drucie5,

nie wiem skąd wśród dzisiejszej młodzieży tyle gniewu i nienawiści. pewnie wszystko przez te gry video. wygarnąłeś mi mi, że hohooo... i przy okazji wszystkim mieszkańcom mazur. wiesz, my tu mamy wodociągi. to takie rury zakopane w ziemi, którymi woda dostarczana jest do domów.

jak się dokładnie wczytasz, o co pytał bobbud50, to może zauważysz, że pytał się o powierzchnię działki, a nie o odległości. mocne targały tobą emocje, bo nie bardzo rozumiem, o co ci chodziło z tymi głębokościami wody. rozumiem, że miałeś wodę w wykopie i nie mogłeś "ZATOPIĆ" (o zgrozo!!!) zbiornika przez cały dzień. napisz, czy w końcu się to tobie udało (jako zawodowcowi). jeśli tak - jesteś prawdziwym bohaterem! choć napiszę ci w wielkiej tajemnicy, że jak się użyje głowy zamiast mięśni, robi się to w 2-3 godziny. ale nie mów o tym nikomu. i nie trzeba zatapiać.

w drugiej wielkiej tajemnicy napiszę tobie, że znam odległości zrzutu ścieków od granic, studni itp. i obiecuję nie mącić ludziom w głowach.

z ciekawości zerknąłem na twoją stronę www. czy w ciągu 5 lat miałeś więcej niż 1 montaż, bo w zakładce "REALIZACJE" w galerii jest jedno tylko zdjęcie i nic więcej o realizacjach.

ps. literki "ą,ę,ż,ź,ć,ń,ł,ó" uzyskuje przy pomocy klawisza "alt" (to taki guziczek na dole klawiatury). wtedy się lepiej ciebie czyta.

pozdrawiam

OD PS. ten kto wymyslil kalwiature QWERT nie znac polskiego dlatego moze nie mam polskiej czcionki ,chyba mam prawo nie miec?? :lol: do tego istnieje prawo ochrony danych osobowych wiec moze chcesz zdjecie jeszcze jak inwestor obsluguje oczyszczalnie z adresem zebys mogl obejrzec jak dziala[na stronie jest przyklad].Sezon sie jeszcze nie rozpoczal [pogoda nie ta i wysoki poziom wod]do tego czasu zaklepanych jest kolo 10 inwestycji[dokladnie ilu nie podam tajemnica handlowa]kilka na mazowszu kilka w poznanskim itp itd,a co do wodociagow taniej jest miec studnie i hydrofor.a zatapiac no szczegolnie ze grunt pracuje woda wymywa i nagle z 2m masz 1,8m kopales dolki na plazy przy brzegu taka sama zasada.a mlodzierz to mozesz mowic do swoich wnukow dziadku

Przepraszam za laickie pytanie ale czy przy zastosowaniu studni chłonnej to lepiej żeby wody gruntowe były płytko czy głęboko?

Działka o której myslę jest raczej piaszczysta (czyli chyba dobrze) a wody gruntowe na wysokości 1.5-1.7m (więcej szczegółów nie znam na razie). Czy więc mogę studnię chlonną zastosować?

Drenaż niestety odpada bo działka ma tylko 750m2 i jest kwadratowa, więc dom stosunkowo dużo zajmie i nie będzie na drenaż miejsca.

Nie ma także żadnego rowu melioracyjnego ani innego miejsca do którego mogłabym wodę odprowadzić.

Czy mogę więc mimo to mieć oczyszczalnię ze studnią chlonną, czy muszę się na coś innego zdecydować?

Z góry dzięki!

Przepraszam za laickie pytanie ale czy przy zastosowaniu studni chłonnej to lepiej żeby wody gruntowe były płytko czy głęboko?

Działka o której myslę jest raczej piaszczysta (czyli chyba dobrze) a wody gruntowe na wysokości 1.5-1.7m (więcej szczegółów nie znam na razie). Czy więc mogę studnię chlonną zastosować?

Drenaż niestety odpada bo działka ma tylko 750m2 i jest kwadratowa, więc dom stosunkowo dużo zajmie i nie będzie na drenaż miejsca.

Nie ma także żadnego rowu melioracyjnego ani innego miejsca do którego mogłabym wodę odprowadzić.

Czy mogę więc mimo to mieć oczyszczalnię ze studnią chlonną, czy muszę się na coś innego zdecydować?

Z góry dzięki!

rozumiem ze odplyw sciekow bedzie w piwnicy a oczyszczalnia to srednio 1,5m a trza grawitacyjnie to puscic wiec moze byc trudno, robiony byl odwiert bo moze to tylko zwierciadlo powierzchniowe pozniej moze byc warstwa nie przypuszczalna i znow piasek ,woda itd bo odleglosc wod gruntowych musi byc od studni 1,5m

OD PS. ten kto wymyslil kalwiature QWERT nie znac polskiego dlatego moze nie mam polskiej czcionki ,chyba mam prawo nie miec?? :lol: do tego istnieje prawo ochrony danych osobowych wiec moze chcesz zdjecie jeszcze jak inwestor obsluguje oczyszczalnie z adresem zebys mogl obejrzec jak dziala[na stronie jest przyklad].Sezon sie jeszcze nie rozpoczal [pogoda nie ta i wysoki poziom wod]do tego czasu zaklepanych jest kolo 10 inwestycji[dokladnie ilu nie podam tajemnica handlowa]kilka na mazowszu kilka w poznanskim itp itd,a co do wodociagow taniej jest miec studnie i hydrofor.a zatapiac no szczegolnie ze grunt pracuje woda wymywa i nagle z 2m masz 1,8m kopales dolki na plazy przy brzegu taka sama zasada.a mlodzierz to mozesz mowic do swoich wnukow dziadku

witaj drucie5,

ok. jesteś wielki, Wielki Instalatorze (to brzmi dumnie!) ! zareklamowałeś swoją działalność, bo chyba o to ci chodziło. swoich tajemnic handlowych strzeż bardzo mocno, bo to przecież nikogo nie obchodzi. życzę tobie, aby przy tych "koło 10 inwestycji" nie miał wody w wykopie, bo się zamęczysz.

ps. qwerty, młodzież,

spróbuj nacisnąć jednocześnie guziczek z napisem "alt" i na przykład literkę "o" lub "z". zobaczysz - stanie się cud! [/b]

witaj natienko,

im woda gruntowa jest głębiej, tym jest lepiej. po prostu oczyszczony ściek, który wypływa z oczyszczalni wsiąka sobie w ziemię i tyle go widziano. zanim dotrze do wód gruntowych przefiltruje się i ich nie zanieczyści. największy problem stanowią związki azotu i fosforu. stąd ta minimalna 1,5 metrowa odległość od MAKSYMALNEGO rocznego poziomu lustra wody gruntowej. jeśli odprowadzenie będzie zbyt blisko poziomu wody, w niesprzyjających warunkach grunt może nie przyjąć ścieków. a wtedy oczyszczalnia przestaje działać, ścieki wybijają i ma się problem.

w przypadku wysokiego poziomu wody gruntowej można studnię chłonną zrobić na niewielkim nasypie bądź kopcu. a wtedy konieczna jest przepompownia. prawda jest taka, że każdemu dobiera się najlepsze rozwiązanie do jego konkretnego przypadku. nie ma problemów, są tylko możliwości.

napisz, ile osób ma mieszkać w twoim domu?

Hydrotech (a właściwie to Probud) daje 5 lat gwarancji na zbiornik, a na urządzenia oczyszczalni 2 lata - na urządzenia z tego co czytałem w różnych ofertach chyba mało kto daje więcej. Co do gwarancji na zbiornik, to trochę to mało - masz jakiś pomysł, co się może dziać ze zbiornikami betonowymi po 5 latach? Jeszcze sobie zadzwonię do Probudu i się podpytam, czemu taka krótka ta gwarancja...

witaj,

widzę, że chyba jesteś już zdecydowany. wyjazd mi się przesunął i będę u nich dopiero w przyszłym tygodniu.

witaj,

widzę, że chyba jesteś już zdecydowany. wyjazd mi się przesunął i będę u nich dopiero w przyszłym tygodniu.

wiekszosc znanych firm daje 10 lat gwarancji sotralentz 10 lat oczyszczalnie BioEkocent 3300 PRO 15 lat zalezy duzo od producenta

gwarancja na zbiornik, a na oczyszczalnie to jest duża różnica.. długie gwarancje dają np. na oczyszczalnie drenażowe, rozsączające. jeśli chodzi o porządne oczyszczalnie np. SBR to przeważnie są to 2 lata orientowałem się w ok. 10 firmach.. a np bio-nova daje rok, zresztą o tej firmie nie słyszałem dobrych opinii. a co sądzicie o tym, że większość firm nie podpisuje umowy tylko wystawia fakturę?

Porządna oczyszczalnia może tyle kosztować, a wybór jest trudny.. sam to przechodziłem, ogólnie oczyszczalnie roth zajmują sporo miejsca no i trzeba dodawać jakieś środki.. ja polecam aquamax sbr, nic nie dodajesz no i wszystko w bardziej jasnej konstrukcji http://www.aquaeco.pl/ zamontował ktoś oczyszczalnie roth tak z ciekawości??