ROLMAN 27.09.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 witaj,jeśli nie prowadzisz żadnej stołówki albo restauracji, separator możesz sobie odpuścić. przy normalnym użytkowaniu tłuszcz i tak zbiera się na wierzchu zbiornika w kożuchu i ściągasz go przy wywozie osadu. aczkolwiek większych ilości tłuszczu, np. po smażeniu frytek, nie powinno się wpuszczać do oczyszczalni.a troszkę się po czasie zorientowałem, że napisałem prawdę, ale nie całą. jeśli poś montowana jest w większej odległości od domu, np. powyżej 5 m, ścieki wychładzają się po drodze i może dojść do osadzania się tłuszczu w rurach. jak się zatka, to trzeba by przekręcić żmijką. i tyle. zawsze taniej, niż montaż separatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 29.09.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Mam pewien problem z kanalizacją - nie chcę być do niej podłączony, tym bardziej że wymaga to przepompowni ścieków, co łącznie pochłonie ok 10tys zł. Kwota nie do przyjęcia. Problem polega na tym że zarówno w Przedsiębiorstwie Komunalnym jak i w gminie mówią że zostanę zmuszony do podłączenia kanalizy, bo gmina tak narzuca. Kolejna teza nie do przyjęcia, tym bardziej że w warunkach zabudowy wydanych przez gminę wpisano, że odprowadanie ścieków do kanalizacji, szczelnego zbiornika lub własnej oczyszczalni. Pytanie brzmi - na podstawie jakiego paragrafu gmina i PK chce mnie zmusić do przyłączenia do kanalizy? Bo zdaje mi się że robią mnie w jajo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 29.09.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 witaj,nie ma podstaw prawnych, żeby do czegokolwiek Ciebie zmusić. zapewne ZK należy w całości lub w dużej części do gminy i dlatego w obu miejscach mówią tak samo. z prostej przyczyny - odprowadzasz ścieki - zarówno ZK jaki i Gmina kasują od Ciebie pieniądze. zapytaj na piśmie, na podstawie jakiego przepisu chcą Ci narzucić kanalizację. myślę, że się uspokoją. nie ma takiego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 30.09.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 No też tak myślę. W gminie twierdzą że z czasem dostanę decyzję o konieczności przyłączenia się, nawet jak będę miał szambo/oczyszczalnię. Ale nikt nie potrafi powiedzieć w imię jakich aktów prawnych.Warunki techniczne które przesłało mi PK określają sposób przyłączenia zarówno wody jak i kanalizy, ale tej drugiej zwyczajnie nie zamierzam przyłączać. Będę się opierał na warunkach zabudowy. Pisałem wyżej że mam nisko położoną działkę i może być kłopot z wylewaniem ścieków z POŚ - sposobem na to jest drenaż. No dobra, a jak to w praktyce wygląda?Jakaś studzienka do której odprowadzam nadmiar wód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 01.10.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 witaj, według przepisów miejsce odprowadzenia ścieków z oczyszczalni musi być położone co najmniej 1,5 m powyżej maksymalnego rocznego poziomu wód gruntowych. z tego co napisałeś, w Twoim przypadku oczyszczalnie drenażowe odpadają, pozostają jedynie ze złożem biologicznym lub z osadem czynnym. i do tego zbiornik najlepiej z żelbetu. odprowadzenie niestety poprzez przepompownię do kopca filtracyjnego, czyli nasypu (aby zachować owe 1,5 m). to według przepisów. choć trudno coś doradzać nie widząc na własne oczy tej działki. do oczka też w ostateczności można by ściek wpuścić, ale przeczytaj poprzednią stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 01.10.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Wiem, śledzę uważnie cały wątek.Myślę że na tak położonej działce oczko nie da rady przyjąć takiej ilości ścieku - może staw. Sąsiad nieco niżej wykopał staw i poziom wody ma do pół metra od powirzchni.Zobaczę co pokaże badanie gruntu - będzie robione pod płytę.ROLMAN - możesz zapodać jakieś linki z tymi POŚ które wymieniłeś?Zasada działania, koszty, foto kopca na działce. Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 05.10.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 nie powinieneś się zbytnio martwić o to, że oczko wodne nie przyjmie ścieku. nie jest jego znowu aż tak wiele - max. 150 l /osobę/dzień. jeśli nie dasz jakiejś nieprzepuszczalnej (np. folia) warstwy na spodzie , to bez problemu ściek się rozprowadzi w gruncie. poziom wody w stawku lub oczku odpowiada poziomowi wód gruntowych. zwykłe naczynia połączone. zakładając, że różne niefajne bakterie nie będą w wodzie Tobie przeszkadzać, można tak zrobić. i faktycznie mogłoby być to najtańsze rozwiązanie.kopiec filtracyjny to nic innego jak nasyp (górka lub wał) wysokości 0,5-1,5m wysokości, do którego odprowadzane są oczyszczone w oczyszczalni ścieki. odnośnie zasad działania wymienionych POŚ-ów mogę pisać przez całą noc. w twoim przypadku podstawą jest, aby cały proces oczyszczania odbywał się w zbiorniku POŚ, a nie w drenażu rozsączającym ( no chyba, żeby drenaż umieścić w kopcu filtracyjnym). a zbiornik żelbetowy, żeby go woda gruntowa nie wywaliła na powierzchnię. daj jakiś namiar na priv, to najprościej będzie chwilę porozmawiać i dobrać jakieś najlepsze i ekonomicznie uzasadnione rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 06.10.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Rolman jak to jest z tym brakiem aktu na jaki może się powołać gmina ? czy jak nie podadzą ci aktu to jest to równoznaczne z akceptacją wniosku o postawienie poś ? bo poś jest chyba na zgłoszenie - czy pozwolenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 06.10.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 witaj,jeśli budujesz nowy dom, w pozwoleniu na budowę masz określone, co masz robić ze ściekami. określone to masz już w decyzji o warunkach zabudowy (jeśli nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego - a w większości gmin go nie ma). jeśli natomiast jest już istniejący budynek, poś robi się na zgłoszenie w starostwie powiatowym. i gminie nic do tego, choć znam przypadki, że gmina wymaga, aby zwrócić się do niej o decyzję o warunkach zabudowy na poś. czyni to jednak bezpodstawnie, bo to nie jest w jej kompetencjach. i tutaj robi się ciekawie. jeśli gmina zamierza budować kanalizację, będzie robić problemy z wydaniem pozwolenia na poś przy budowie nowych budynków. pozwoli wyłącznie na szambo. a wtedy robi się to tak, że jak już odbiorą tobie budynek, składasz zgłoszenie w starostwie i po miesiącu, jeśli nie ma żadnego odzewu ze starostwa, możesz montować poś.jeśli masz poś lub szczelne szambo, nikt nie ma podstaw prawnych, aby zmusić kogoś do podłączenia się do kanalizacji. wszelkie decyzje urzędy, w tym także urzędy gmin wydają w oparciu o akty prawne, a nie o widzimisię jakiegoś urzędnika. urzędnik nie może (za przeproszeniem) pierdnąć, jeśli nie ma tego w przepisach. czasem jednak, licząc na to, że nie znamy wszystkich przepisów, robią sobie hulanki i swawole przy wydawaniu decyzji. dlatego, jak mam jakieś wątpliwości, zawsze proszę o podstawy prawne. wiele razy odpuszczali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.10.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 urzędnik nie może (za przeproszeniem) pierdnąć, jeśli nie ma tego w przepisach. Brzmi to głupio, ale to szczera prawda. W państwie prawa urząd musi działać w granicach prawa -- co oznacza, że może zrobić tylko to, co jest opisane w ustawie. Jeśli w ustawie nie jest napisane, że urząd ma prawo kogoś do czegoś zmusić -- to nie może tego zrobić. Co innego zwykły obywatel, dla którego dozwolone jest to, co nie jest zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 06.10.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Zgadza się - z moich nieco głębszych orientacji wynika że skoro mam wpisane w warunkach zabudowy (naturalnie wydanych przez gminę), że ścieki będę odprowadzał do szczelnego zbiornika, oczyszczalni lub kanalizacji to TYLKO JA decyduję o sposobie ich usuwania. A gmina może mi golnąć ROLMAN, napisz na e-mail coś o POŚ takich które nie leją ścieku do oczka - chcę tam mieć karpie koi - musi być czysto. Podoba mi się fitoreaktor, ale mało o nim wiem. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kibito 07.10.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Dzięki za odpowiedź. jak to mówią koniec języka za przewodnika --> a z prawem to tak jest że ludzie z niewiedzy przystają przy czasami niedorzecznych przepisach urzędasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 08.10.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 ROLMAN, napisz na e-mail coś o POŚ takich które nie leją ścieku do oczka - chcę tam mieć karpie koi - musi być czysto. Podoba mi się fitoreaktor, ale mało o nim wiem. witaj, powiem szczerze, że nie widząc twojej działki, trudno mi dobrać konkretne rozwiązanie. myślę że oczyszczalnia z osadem czynnym lub ze złożem biologicznym z odprowadzeniem do studni chłonnej mogła by być w Twoim przypadku odpowiednia. na temat oczyszczalni gruntowo-roślinnych (czyli z fitoreaktorem) mądrzył się nie będę, gdyż akurat takimi się nie zajmuję. i choć jakąś wiedzę teoretyczną na ten temat mam, nigdy jeszcze takiej stawiałem. coś tam podeślę Tobie na mail'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagoska 10.10.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Witam! Ja w swoich warunkach zabudowy mam zezwolenie na zbiornik szczelny i ani słowa o oczyszczalni a obowiązek przyłączenia poparty jest taką ustawą : cyt."W przypadku zastosowania zbiornika szczelnego wybieralnego,zgodnie z art.5 ustawy z dn.13 września 1996r.o utrzymaniu porządku w gminach (t.j :.Dz.U. z 2005r.Nr 236 poz 2008) istnieje obowiązek przyłączenia nieruchomości do kanalizacji po jej wybudowaniu, na warunkach MPWiK S.A" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.10.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 A dlaczego nie pozwolili Ci zbudować oczyszczalni ścieków? Bo tym zakazem rzeczywiście zmuszają Cię do podłączenia do kanalizacji. Cytuję za ustawą: Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: (...) 2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aprilka1000 25.10.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Witam , w warunkach zabudowy napisali ze moze byc oczyszczalnia , ale sasiedzi opowiadali , ze podloze jest gliniaste , i co w takim razie powinnam zrobic , znajomi sprowadzili zbiornik szamba z radomia za 2 tys (podobno)ale utrzymanie takiego szamba , jest bez sensu. A wiec co zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 25.10.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 w warunkach zabudowy napisali ze moze byc oczyszczalnia , ale sasiedzi opowiadali , ze podloze jest gliniaste , i co w takim razie powinnam zrobic , Oczyszczalnia ogrodowa + oczko wodne + rozprowadzenie ewentualnego nadmiaru wody (ale to już znacznie mniejsze ilości, niż w normalnej oczyszczalni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 25.10.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Witam , w warunkach zabudowy napisali ze moze byc oczyszczalnia , ale sasiedzi opowiadali , ze podloze jest gliniaste , i co w takim razie powinnam zrobic , znajomi sprowadzili zbiornik szamba z radomia za 2 tys (podobno) ale utrzymanie takiego szamba , jest bez sensu. A wiec co zrobic ? najlepiej zaproś geologa my mieliśmy identyczną sytuację, ale po wizycie geologa i kilku odwiertach okazało się że miejscami glina zaczyna się dopiero na 80cm Geolog wydał pozytywną opinię co do oczyszczalni. Będzie biologiczna z rozsączaniem w nasypie i częsciowo nawodnieniem (rozprowadzimy kropelkowe tam gdzie żywopłot). Koszt geologa 500zł- to nie były wyrzucone pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 28.10.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Witam , w warunkach zabudowy napisali ze moze byc oczyszczalnia , ale sasiedzi opowiadali , ze podloze jest gliniaste , i co w takim razie powinnam zrobic , znajomi sprowadzili zbiornik szamba z radomia za 2 tys (podobno) ale utrzymanie takiego szamba , jest bez sensu. A wiec co zrobic ? witaj, podłoże gliniaste to nie jest jakiś zasadniczy problem. ważniejszy jest jest poziom wód gruntowych. w Twoim przypadku ważny jest właściwy dobór typu oczyszczalni i sposobu odprowadzenia oczyszczonego ścieku. zaciekawiło mnie bardziej te szambo z radomia za 2 tys. z czego jest zrobione i jaką ma objętość? a utrzymanie szamba - 2,5-3,5 tys. rocznie za wywóz ( 4 mieszkańców) faktycznie jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aprilka1000 28.10.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Wielkie dzieki za szybka odpowiedz, co do szamba , tak opowiadali , jak tylko dowiem sie jak i gdzie , to dam znac cos wiecej na temat .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts