Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

widzę, że na forum bardzo często pojawia się nazwa aguaeco. Proszę o wypowiedzenie się jak się sprawdza i ile kosztuje (zakup i ile utrzymanie) - proszę tylko użytkowników, a nie przedstawicieli handlowych :). Chcę porównać różne oczyszczalnie z zaproponowaną mi oczyszczalnią mca-6. Wiadomo, że firma sprzedająca akurat takie oczyszczczalnie przekonuje do swojej. Ja byłem w kilku i mam już mętlik, dlatego zdecydowałem się porównywać. Wszystkie za i przeciw. Nie chcę wydać niemałych pieniędzy, a nie być pewnym.

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

byłem jakiś czas temu w gminie zapytać jak to jest ze środkami z UE na refundowanie oczyszczalnie. Wójt się wyprodukował, że oni nie pomagają i raczej nie chętnie się zapatrują na to bo w planach będzie kanalizacja. Tylko, że podłączenie wody obiecują od marca, nie chce myśleć ile zleci czasu do podłączenia kanalizacji... Będzie trzeba uderzyć do starostwa bo nie mam zamiaru użerać się znowu przez kilkanaście miesięcy w gminie o jakieś przyłącze :-?

Jestem tylko ciekaw czy można taką oczyszczalnie zamontować samemu? Z tego co patrzyłem, to montaż kosztuje nawet drugie tyle co sama instalacja :o

Kopał ktoś z Was to na własną rękę ?

• 2 weeks później...
Ależ owszem samemu można POS zamontować . Dobry charakter w rękach i zprawa załatwiona . Fakt że za zamontowanie biorą prawie tyle co kosztuje . Zasięgałem informacji ponieważ takową mam zamiar zainstalować . I prawdopodobnie tymi ręcami. Ale mam inne pytanie . Kiedy najlepiej ją zainstalować , razem ze stanem "0" czy później .Czy zostawienie nieużytkowanej POS na zimę nie zaszkodzi jej.

Witam!

Ja w swoich warunkach zabudowy mam zezwolenie na zbiornik szczelny i ani słowa o oczyszczalni a obowiązek przyłączenia poparty jest taką ustawą :

cyt."W przypadku zastosowania zbiornika szczelnego wybieralnego,zgodnie z art.5 ustawy z dn.13 września 1996r.o utrzymaniu porządku w gminach (t.j :.Dz.U. z 2005r.Nr 236 poz 2008) istnieje obowiązek przyłączenia nieruchomości do kanalizacji po jej wybudowaniu, na warunkach MPWiK S.A"

A czy w przypadku posiadania przydomowej oczyszczalni ścieków też istnieje obowiązek przyłączenia się do kanalizacji sanitarnej jeżeli np. za 5-6 lat powstanie?

Ależ owszem samemu można POS zamontować . Dobry charakter w rękach i zprawa załatwiona . Fakt że za zamontowanie biorą prawie tyle co kosztuje . Zasięgałem informacji ponieważ takową mam zamiar zainstalować . I prawdopodobnie tymi ręcami. Ale mam inne pytanie . Kiedy najlepiej ją zainstalować , razem ze stanem "0" czy później .Czy zostawienie nieużytkowanej POS na zimę nie zaszkodzi jej.

witaj,

w przypadku poś drenażowych montaż faktycznie może wynieść drugie tyle, co samo urządzenie. wchodzi tu zakup żwiru, roboty ziemne, robocizna. dlatego jak się podliczy wszystko, wychodzi prawie tyle, co poś z osadem czynnym. montaż poś z osadem czynnym bądź złożem biologicznym nie powinien przekraczać 10-15% ceny urządzenia. są takie oczyszczalnie, w których montaż wliczony jest w cenę urządzenia. można kupić urządzenie i zamontować sobie samemu, wg instrukcji i też będzie prawdopodobnie działało. z tym, że z wiadomych powodów nie dostaniesz w takim przypadku gwarancji od producenta.

montować możesz ze stanem "0", wtedy możesz posiać sobie jakiś trawniczek i posadzić kwiatki. jednak jeśli poś posiada np. sprężarkę, to okres gwarancji na nią upływa mimo, że nie jest używana.

jeśli na zimę pozostawisz nieużywaną oczyszczalnię zalaną wodą, woda może zamarznąć i rozsadzi zbiornik. można pozostawić oczyszczalnię "na sucho", ale wówczas zbiornik musi być na tyle mocny, aby go nie zgniotło.

Witam na naszej działce ( 1100 m2, kwadratowa ) chcemy zamontować POŚ. Rodzinkę planujemy 5 osobową. Grunt na działce podbno piaszczysty.

Nie ma w poblizu rowu melioracyjnego ani rzeki pozostaje nam więc raczej studnia chłonna.

Ile taka studnia zajmuje miejsca na działce?

Chcemy też zbierać deszczówke i wykorzystywać w domu i ogrodzie

Czy nadmiar wody opadowej ze zbiornika można odprowadzić do tej samej studni co oczyszczone ścieki?

Czy jeżeli przez nalbliższe lata rodzina będzie 3 osobowa to oczyszczalnia na 5 osób będzie działać prawidłowo?

Zastanawiam się nad zachwalana tu aquaeco, ale także nad Sotralentz, Roth albo Aquamatic o taką

http://www.aquamatic.com.pl/index.php?go=dom

Ta ostatnia wykorzystuje osad czynny i złoże biologiczne...

Oferują 5 lat gwarancji na osadnik i 10 na reaktor i części pracujące w ściekach.

Oczyszczalnia jest ze stali nierdzewnej i PE HD ( To dobrze? )

deklarowne zuzycie prądu 26kWh na rok.

witaj alerion1,

otóż zależy jaką studnię chcesz zrobić. może to być dół wyłożony po bokach geowłókniną, wysypany żwirem i znów nakryty geowłókniną, to zajmie Ci to kilka m2 ( w zależności od głębokości). można zakopać też kręgi betonowe, wówczas masz studnię o średnicy zakopanego kręgu. rozwiązanie najtańsze (koszt kilkuset złotych) to gotowe studnie chłonne z tworzywa lub pakiety rozsączające zajmują 1-2 m2.

nic nie stoi na przeszkodzie, aby podłączyć tam przelew od deszczówki, choć jeśli dobierzesz odpowiednio wielkość zbiornika na deszczówkę do powierzchni Twojego dachu (znaczy się dachu Twojego domu), niewiele będzie się przelewało.

nie wiem, jaką w końcu oczyszczalnię wybierzesz, ale większość przeznaczonych dla pięciu osób powinna działać przy trzech osobach.

peany ku czci aquaeco (nowy44) są dla mnie mocno podejrzane. z zachwytami byłbym ostrożny. aquamatic'a jest całkiem przyzwoity. stali nierdzewnej tam tyle że hoho -stelaż i oś złoża tarczowego i kilka śrubek. a PEHD (polietylen o wysokiej gęstości) to akurat dobrze.

możesz jeszcze sprawdzić sobie oczyszczalnie Centroplast, Mall, Titan-Eko.

:(

Dostaliśmy z Zakładu Inżynierii Komunalnej załącznik do naszych warunków zabudowy.

Pozwolili na szambo, albo mamy na własny koszt ciągnąć rurę Fi 90 700m do kolektora. Byłam przekonana, że na tym pustkowiu nie ma kanalizacji.

Czytałam w tym wątku o możliwości zrobienia POŚ po odbiorze domu.

Czy te 700 m rury plus oczywiści kopara i fachowcy jest ekonomicznie uzasadnione?

Powołując się na to co zacytował KrzysztofLis2

Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: (...)

2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych;

Czy te 700 m rury plus oczywiści kopara i fachowcy jest ekonomicznie uzasadnione?

Bo jak nie to będę walczyć o POŚ

:)

Ktoś im za frajer zrobi niemal kilometr rury, i jeszcze będzie płacić za odbieranie ścieków!

No i to mnie właśnie wkurza! A potem sie inni podłączą... O warunki występowała właścicielka działki obok - działkę dostaliśmy już z takimi warunkami. Popytam ile chcą za tę rurę i jak uznam, że za dużo to wydeptam sobie oczyszczalnie :-)