jacenty74 11.11.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 widzę, że na forum bardzo często pojawia się nazwa aguaeco. Proszę o wypowiedzenie się jak się sprawdza i ile kosztuje (zakup i ile utrzymanie) - proszę tylko użytkowników, a nie przedstawicieli handlowych . Chcę porównać różne oczyszczalnie z zaproponowaną mi oczyszczalnią mca-6. Wiadomo, że firma sprzedająca akurat takie oczyszczczalnie przekonuje do swojej. Ja byłem w kilku i mam już mętlik, dlatego zdecydowałem się porównywać. Wszystkie za i przeciw. Nie chcę wydać niemałych pieniędzy, a nie być pewnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 13.11.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 byłem jakiś czas temu w gminie zapytać jak to jest ze środkami z UE na refundowanie oczyszczalnie. Wójt się wyprodukował, że oni nie pomagają i raczej nie chętnie się zapatrują na to bo w planach będzie kanalizacja. Tylko, że podłączenie wody obiecują od marca, nie chce myśleć ile zleci czasu do podłączenia kanalizacji... Będzie trzeba uderzyć do starostwa bo nie mam zamiaru użerać się znowu przez kilkanaście miesięcy w gminie o jakieś przyłącze Jestem tylko ciekaw czy można taką oczyszczalnie zamontować samemu? Z tego co patrzyłem, to montaż kosztuje nawet drugie tyle co sama instalacja Kopał ktoś z Was to na własną rękę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 23.11.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ależ owszem samemu można POS zamontować . Dobry charakter w rękach i zprawa załatwiona . Fakt że za zamontowanie biorą prawie tyle co kosztuje . Zasięgałem informacji ponieważ takową mam zamiar zainstalować . I prawdopodobnie tymi ręcami. Ale mam inne pytanie . Kiedy najlepiej ją zainstalować , razem ze stanem "0" czy później .Czy zostawienie nieużytkowanej POS na zimę nie zaszkodzi jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek632 23.11.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 na temat twojego pytania wiem nie wiele ja będę robił jak będzie kasiora nasz sąsiad zrobił na jesień a nie ma okien, dach papą przykryty, za rok moze dwa bedzie sie wprowadzał. Chyba nic się tej oczyszczalni nie stanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty74 23.11.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam! Ja w swoich warunkach zabudowy mam zezwolenie na zbiornik szczelny i ani słowa o oczyszczalni a obowiązek przyłączenia poparty jest taką ustawą : cyt."W przypadku zastosowania zbiornika szczelnego wybieralnego,zgodnie z art.5 ustawy z dn.13 września 1996r.o utrzymaniu porządku w gminach (t.j :.Dz.U. z 2005r.Nr 236 poz 2008) istnieje obowiązek przyłączenia nieruchomości do kanalizacji po jej wybudowaniu, na warunkach MPWiK S.A" A czy w przypadku posiadania przydomowej oczyszczalni ścieków też istnieje obowiązek przyłączenia się do kanalizacji sanitarnej jeżeli np. za 5-6 lat powstanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 23.11.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Nie niema obowiązku . I żaden paragraf Ciebie do tego nie zmusi . A jak będziesz zdawał projekt do uzyskania pozwolenia na budowę , to zoriętuj się dokładnie ,czy w gminie możesz zastosować POŚ . Jak nie to tylko po cichu bo na to trzeba mieć zezwolenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 24.11.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Ten problem załatwiałem na etapie składania wniosku o wydanie warunków zabudowy - napisałem, że ścieki do sieci lub do szczelnego zbiornika lub do POŚ. I teraz, mając to wpisane w warunkach zabudowy - gmina nic nie może na mnie wymusić To chyba najlepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 01.12.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ależ owszem samemu można POS zamontować . Dobry charakter w rękach i zprawa załatwiona . Fakt że za zamontowanie biorą prawie tyle co kosztuje . Zasięgałem informacji ponieważ takową mam zamiar zainstalować . I prawdopodobnie tymi ręcami. Ale mam inne pytanie . Kiedy najlepiej ją zainstalować , razem ze stanem "0" czy później .Czy zostawienie nieużytkowanej POS na zimę nie zaszkodzi jej. witaj, w przypadku poś drenażowych montaż faktycznie może wynieść drugie tyle, co samo urządzenie. wchodzi tu zakup żwiru, roboty ziemne, robocizna. dlatego jak się podliczy wszystko, wychodzi prawie tyle, co poś z osadem czynnym. montaż poś z osadem czynnym bądź złożem biologicznym nie powinien przekraczać 10-15% ceny urządzenia. są takie oczyszczalnie, w których montaż wliczony jest w cenę urządzenia. można kupić urządzenie i zamontować sobie samemu, wg instrukcji i też będzie prawdopodobnie działało. z tym, że z wiadomych powodów nie dostaniesz w takim przypadku gwarancji od producenta. montować możesz ze stanem "0", wtedy możesz posiać sobie jakiś trawniczek i posadzić kwiatki. jednak jeśli poś posiada np. sprężarkę, to okres gwarancji na nią upływa mimo, że nie jest używana. jeśli na zimę pozostawisz nieużywaną oczyszczalnię zalaną wodą, woda może zamarznąć i rozsadzi zbiornik. można pozostawić oczyszczalnię "na sucho", ale wówczas zbiornik musi być na tyle mocny, aby go nie zgniotło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 01.12.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam na naszej działce ( 1100 m2, kwadratowa ) chcemy zamontować POŚ. Rodzinkę planujemy 5 osobową. Grunt na działce podbno piaszczysty. Nie ma w poblizu rowu melioracyjnego ani rzeki pozostaje nam więc raczej studnia chłonna. Ile taka studnia zajmuje miejsca na działce? Chcemy też zbierać deszczówke i wykorzystywać w domu i ogrodzieCzy nadmiar wody opadowej ze zbiornika można odprowadzić do tej samej studni co oczyszczone ścieki? Czy jeżeli przez nalbliższe lata rodzina będzie 3 osobowa to oczyszczalnia na 5 osób będzie działać prawidłowo? Zastanawiam się nad zachwalana tu aquaeco, ale także nad Sotralentz, Roth albo Aquamatic o takąhttp://www.aquamatic.com.pl/index.php?go=domTa ostatnia wykorzystuje osad czynny i złoże biologiczne... Oferują 5 lat gwarancji na osadnik i 10 na reaktor i części pracujące w ściekach. Oczyszczalnia jest ze stali nierdzewnej i PE HD ( To dobrze? ) deklarowne zuzycie prądu 26kWh na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 02.12.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 witaj,musisz jeszcze napisać, jaki jest maksymalny roczny poziom wód gruntowych. to bardzo istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 02.12.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Z tego co wiem to poniżej 1,5 m od poziomu gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 02.12.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 1 grzybek na ile studni? Myślałam, że sie jedną studnię stawia... A Twoja mpoplaw Poś to biologiczna czy z osadem? Zajrzałam na strone wobet-hydret i ceny są interesujące. Sam zakopywałeś? Czy jesteś zadowolony? Jak u nich z gwarancjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 02.12.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 witaj alerion1,otóż zależy jaką studnię chcesz zrobić. może to być dół wyłożony po bokach geowłókniną, wysypany żwirem i znów nakryty geowłókniną, to zajmie Ci to kilka m2 ( w zależności od głębokości). można zakopać też kręgi betonowe, wówczas masz studnię o średnicy zakopanego kręgu. rozwiązanie najtańsze (koszt kilkuset złotych) to gotowe studnie chłonne z tworzywa lub pakiety rozsączające zajmują 1-2 m2.nic nie stoi na przeszkodzie, aby podłączyć tam przelew od deszczówki, choć jeśli dobierzesz odpowiednio wielkość zbiornika na deszczówkę do powierzchni Twojego dachu (znaczy się dachu Twojego domu), niewiele będzie się przelewało.nie wiem, jaką w końcu oczyszczalnię wybierzesz, ale większość przeznaczonych dla pięciu osób powinna działać przy trzech osobach. peany ku czci aquaeco (nowy44) są dla mnie mocno podejrzane. z zachwytami byłbym ostrożny. aquamatic'a jest całkiem przyzwoity. stali nierdzewnej tam tyle że hoho -stelaż i oś złoża tarczowego i kilka śrubek. a PEHD (polietylen o wysokiej gęstości) to akurat dobrze.możesz jeszcze sprawdzić sobie oczyszczalnie Centroplast, Mall, Titan-Eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robsons6 03.12.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 A ja ci powiem ze jak masz malo sciekow to bierz szambo.Oczyszczalnie poleca w przyupadku wiekszej ilosci sciagkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 03.12.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Uważam że niezależnie od ilości ścieków POS zawsze się opłaca . Tylko są dwa warunki - wody gruntowe jak najniżej , oraz wielkość działki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 04.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 szambo w żadnym przypadku się nie opłaca. zakup zbiornika o pojemności kilkunastu m3 kosztuje tyle co oczyszczalnia biologiczna (tańsza do tego w eksploatacji 10-20 krotnie od szamba). przy biologicznych oczyszczalniach wielkość działki nie ma znaczenia, wody gruntowe -troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 08.12.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Dostaliśmy z Zakładu Inżynierii Komunalnej załącznik do naszych warunków zabudowy. Pozwolili na szambo, albo mamy na własny koszt ciągnąć rurę Fi 90 700m do kolektora. Byłam przekonana, że na tym pustkowiu nie ma kanalizacji. Czytałam w tym wątku o możliwości zrobienia POŚ po odbiorze domu. Czy te 700 m rury plus oczywiści kopara i fachowcy jest ekonomicznie uzasadnione? Powołując się na to co zacytował KrzysztofLis2 Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: (...) 2) przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych; Czy te 700 m rury plus oczywiści kopara i fachowcy jest ekonomicznie uzasadnione? Bo jak nie to będę walczyć o POŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 08.12.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 700 m, ładny kawałek. no i chyba potrzebowałabyś jakiejś przydomowej stacji pomp.czy we wniosku o wydanie warunków zabudowy wpisywałaś poś, czy tylko szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.12.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Czy te 700 m rury plus oczywiści kopara i fachowcy jest ekonomicznie uzasadnione? Dla Zakładu -- na pewno. Ktoś im za frajer zrobi niemal kilometr rury, i jeszcze będzie płacić za odbieranie ścieków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alerion1 11.12.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ktoś im za frajer zrobi niemal kilometr rury, i jeszcze będzie płacić za odbieranie ścieków! No i to mnie właśnie wkurza! A potem sie inni podłączą... O warunki występowała właścicielka działki obok - działkę dostaliśmy już z takimi warunkami. Popytam ile chcą za tę rurę i jak uznam, że za dużo to wydeptam sobie oczyszczalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts