Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko są dwa warunki - wody gruntowe jak najniżej , oraz wielkość działki .

Dodam trzeci - odpowiedni grunt. Co z tego, ze wody gruntowe mam nisko, co z tego, że działkę odpowiednio dużą, kiedy po 40 cm ziemi mam glinę. Odwiert robiłem do 8 metrów, między 5 - 6 metrem jest piach ale nasączony wodą , której lustro stablilizuje się na 4 metrach wysokości.

W co odsącze oczyszczone ścieki ? Przecież nie w 40 cm ziemi na górze.

• Odpowiedzi 255
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
szambo w żadnym przypadku się nie opłaca. zakup zbiornika o pojemności kilkunastu m3 kosztuje tyle co oczyszczalnia biologiczna (tańsza do tego w eksploatacji 10-20 krotnie od szamba). przy biologicznych oczyszczalniach wielkość działki nie ma znaczenia, wody gruntowe -troszkę.

Albo tanie macie te oczyszczalnie albo drogie szamba. Zbiornik betonowy 11 m3 to koszt 2500 zl + wykop + transport i podłaczenie. Sensowna oczyszczalnia sciekow to koszt 10.000 zl + wykop + transport i podłaczenie. 7500 zl w polskich realiach wystarczy na baaaaardzo dlugo, pomimo zmowy rynkowej niektorzy panowie Szambelani maja inne cenniki dla stalych klientow a inne jak ktos wywozi 1-2 razy w rokum, inne jak z faktura i inne jak bez faktury......

Tylko prosze, szamba z rozsączem w gruncie nie nazywaj oczyszczalnia, w wielu cywilizowanych krajach jest to zabronione.

Szambo z rozsączaniem to prawidłowo osadnik gnilny z systemem drenażu rozśączającego i jest to przydomowa oczyszczalnia ścieków, która spełnia normy poziomu oczyszczania ścieku. W wielu krajach jest to zabronione Niemcy i Litwa - w niemczech zaczyna się dyskusja naukowa czy się z tego nie wycofać bo jedynym argumentem za zakazem tego rozwiązania było to, że nie można kontrolować jakości ścieków wprowadzanych do gruntu po doczyszczaniu w drenażu. Chodziło o to, że ludzie będą źle to użytkować i ścieki nie będą doczyszczanie. Przydomowe oczyszczalnie z drenażem rozsączającym mają dodatkowa zalet. Mianowicie wprowadzają oczyszczone ścieki (druga klasa czysotści wody) do gruntu co na terenach miast, gdzie duża powierzchnia jest utwardzona (budynki, parkingi, chodniki) zapobiega obniżaniu poziomu wód gruntowych i ze względu na tą zaletę zastanawiają się w Niemczech czy nie znieść zakazu. Zapraszam do poczytania bardziej zaintersowanych

Co do cen to sensowną oczyszczalnie drenażową dla 4 osób można kupić już za 3500 zł (produkt z atestami) plus podobnie za montaż. Oczyszczalnia biologiczna to kwota ok 8000 plus montaż 2500.

Do tego jeszcze badania gruntu od 300 do 700 zł zależy od regionu kraju.

Zapraszam do sprawdzenia oferty na stronie www

Witam

Od ponad roku używam poś sotralenza, i używam środka Bio7 spłuczka wc, ponieważ oczyszczalnia jest na 3-4 osoby, ale praktycznie używają jej 2 osoby, bo nasze dziecko korzysta jeszcze z pieluch, to jeszcze nie wywoziłem "szamba", ale moje pytanie dotyczy właśnie środków chemicznych:

1. czy konieczne jest używanie "bakterii" ?

3. czy dobrze liczę że jeżeli oczyszczalnia jest na 3-4 osoby to przy połowicznym jej "wykorzystaniu" odpady stałe można wywieźć po 1,5-2 lat ?

4. jakich "odświeżaczy" nie antybakteryjnych używacie do wc ?

Odpowiadam po kolei na pytania:

1. Producenci POŚ mówią w większości, że nie jest konieczne stosowanie żadnych preparatów, ale badania naukowe pokazują, że bakterie podnoszą poziom oczyszczania ścieków. Logika też podpowiada, żeby używać bakterii, ponieważ w osadniku gnilnym zachodzą procesy fizyczne (sedymentacja, flotacja) oraz biologiczne (fermentacji i gnicia). Bakterie odpowiedzialne za procesy biologiczne wytwarzają się same po pewnym czasie, tak jak w produkcji wina domowym sposobem, ale wino bez dodatku bakterii pędzi się gorzej. Drugim argumentem za używaniem aktywatorów bakteryjnych jest chemia gospodarcza i antybiotyki, które "uśmiercają" baterie w osadniku. A biopreparaty to kostka z bakteriami do rozkładu zanieczyszczeń - coś jak drożdże do ciasta.

2 (3) Źle liczysz bo ilość osadu powstała w oczyszczalni jest to sprawa indywidualna w pewnym zakresie tak jak zużycie wody w domu. 1,5 - 2 lata to okres orientacyjny w którym należy sprawdzić ilość osadu w osadniku. Sprawdzenia dokonuje się w prosty sposób. Należy kij długości 3 m owinąć z jednej strony gazą, (prześcieradłem, białą ścierką) i należy go zanurzyć w zbiorniku tak aby dotknąć dna zbiornika. Po wyjęciu miernika - kija należy zmierzyć ilość osady który się przykleił do gazy, jeżeli jest to wartość w granicach 30- 50% wysokości osadnika to należy wybrać osad. Jeżeli mniej to wszystko jest ok. Używamy dalej. Nie należy wybierać całego osadu ponieważ zostanie przerwany proces fermentacji. Po wybraniu osadu z osadnika, oczyszczalnia musi być zalana ponownie wodą, ponieważ jest to urządzenie przepływowe.

3 (4) Co do odświeżaczy nie mam większego rozeznania

[ moderowano - reklama ]

Odpowiadam po kolei na pytania:

Nie należy wybierać całego osadu ponieważ zostanie przerwany proces fermentacji. Po wybraniu osadu z osadnika, oczyszczalnia musi być zalana ponownie wodą, ponieważ jest to urządzenie przepływowe.

ile wybrać i z której części zbiornika ? Wiem też że trzeba przepłukać filtr "wiaderkowy" pod bieżącą wodą - czyli zalewać zbiornik właśnie przez ten filtr - czy dobrze myślę ?

Witam!

Mam prawomocne pozwolenie na budowę domu ale z szambem szczelnym.

Dziś wystąpiłem z wnioskiem do gminy o zmianę warunków WOD-KAN polegających na dopisaniu do odprowadzenia ścieków do zbiornika szczelnego alternatywnie odprowadzenia do Przydomowej Oczyszczalni Ścieków.

Czy mając projekt wraz z pozwoleniem jak zrobię zgłoszenie do starostwa wykonania POŚ to nikt przy odbiorze się nie doczepi??

Albo tanie macie te oczyszczalnie albo drogie szamba. Zbiornik betonowy 11 m3 to koszt 2500 zl + wykop + transport i podłaczenie. Sensowna oczyszczalnia sciekow to koszt 10.000 zl + wykop + transport i podłaczenie. 7500 zl w polskich realiach wystarczy na baaaaardzo dlugo, pomimo zmowy rynkowej niektorzy panowie Szambelani maja inne cenniki dla stalych klientow a inne jak ktos wywozi 1-2 razy w rokum, inne jak z faktura i inne jak bez faktury......

Tylko prosze, szamba z rozsączem w gruncie nie nazywaj oczyszczalnia, w wielu cywilizowanych krajach jest to zabronione.

witaj,

czytam, czytam, ale tak do końca nie rozumiem, co masz na myśli.

a tak przy okazji - napisz, gdzie można kupić szambo 11m3 za 2500zł.

A POŚ ogrodowa?

Nie znam tematu. Możesz dać jakieś wskazówki o co kaman?

ROLMAN, gdzie odprowadzam ścieki w przypadku kopca?

Nie chcę i nie chciałem POŚ z rozsączaniem - miałem nadzieję na studnię zrzutową, ale się nie da.

Zdecydowanie szukam rozwiązania, które wykluczy kanalizę i szambo.

Woda około 120cm ppg, miejscowo 50cm.

kopiec filtracyjny to po prostu podwyższenie terenu (nasyp, górka) wykonane z piasku, żwiru bądź tłucznia. może być obsypane ziemią i pokryte roślinkami. do kopca odprowadza się oczyszczony ściek, najczęściej za pośrednictwem przepompowni. stosuje się go w przypadku wysokiego poziomu wód gruntowych (zgodnie z prawem musi być różnica co najmniej 1,5m pomiędzy miejscem odprowadzenia ścieku a maksymalnym rocznym poziomem wód gruntowych) lub w przypadku występowania gruntów słabo przepuszczalnych.

• 2 weeks później...

Rolman pytanie do branzowca..

a powiesz coś o

OP mini SBR5

BIO EKO 2500

Bioekocent 3300 PRO

BIOCLAR B6

jestem na etapie wyboru.... i sam juz nie wiem co:(

wsumie najtaniej wychodzi BIO EKO 2500 ( w tej ich promocji do konca stycznia)

pozostałe sporo drożej ale nie mam miedzy nimi jakiś wielkich różnic no może BIOCLAR B6 jest z nich najdroższa..

Chce oczyszczalnie zakopać tak z 1m pod ziemie... teren musze nawieżć

dzieki

i co tu wybrac?

• 3 weeks później...

witaj,

z wymienionych znam dobrze tylko Bioekocenta 3300 Pro.

jak będziesz się zastanawiał nad wyborem, a chcesz zakopać oczyszczalnię metr pod powierzchnią terenu, to musisz mieć pewność, że zbiornik jest dostatecznie wytrzymały (nie każdy producent da Tobie wówczas gwarancję). metr naziomu to sporo. druga rzecz to możliwość zamontowania metrowej nadstawki, aby mieć dostęp do zbiornika. nie do każdej z wymienionych oczyszczalni taką nadstawkę dostaniesz. myślę, że w Twoim wypadku Bioekocent byłby godny zastanowienia. inne - dowiedz się u producenta. koniecznie u producenta.