Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adaptacja poddasza - krok po kroku.

Recommended Posts

Powracam po dłuższej przerwie ..

Jestem chwilowo w kraju więc mogę ruszyć niektóre sprawy do przodu. Narazie zaczęło sie wielkie sprzątanie poddasza(tyle skarbów co tam jest nagromadzone-masakra!), wywożenie,wyrzucanie,rozdawanie.itd.. :) - ale jakos powoli zaczyne robić się pusto.

Kwestia architekta wygląda nastepująco:

Mam znajomą panią architekt,która po obejrzeniu poddasza stwierdziła, że nie potrzeba mi żadnego projektu, planu itd.,ponieważ są to dla mnie niepotrzebne koszta,ponieważ prace nie będą ingerowały w konstrukcję budynku( opisuję to moimi słowami :) jak by ktoś czegoś nie zakumał to proszę pisać! ).. Natomiast po wstępnym przedstawieniu mojej wersji planu: co gdzie chcę mieć, pani architekt powiedziała,że jeżeli będę miał dobrego fachowca to on poradzi sobie z robotą bez projektu, a ona zaoferowała się nadzorować pracę na moim poddaszu żeby w razie czego mieć oko na moją ekipę czy wszystko przebiega tak jak powinno.

Tak wygląda to na chwilę obecną. Parę dni temu odbyłem rozmowę z "fachowcem" który ma u mnie ogarniać całą budowę i wszytsko wygląda optymistycznie.

Natomiast do Was mam takie pytania:

1.Ile kosztują Veluxy(z montażem)?

2.Ile płaciliście za ocieplanie dachu wraz z płytami za m2?

-robocizna?

-lub robocizna z materiałami?

3.Ile za położenie płytek za m2?

4.Ile za panele za m2?

5.Ile hydraulik?-z tym,że hydraulika u mnie wygląda tak: mam wyprowadzona praktycznie całą instalację na górze tzn. jest kilka miejsc gdzie są wyprowadzone kaloryfery(zostawione po 1 kolanku),potrzebuje tylko dołożyć ogrzewanie podłogowe i ewentualnie zmienić położenie tych kaloryferów które już mam(chodzi po prostu o przesunięcie ich w lewo lub prawo o kilka metrów - w zależności od potrzeb).

Chyba tyle narazie przychodzi mi do głowy?..

Czekam na odpowiedzi..

Fajnie, że "ruszyło" się już u Ciebie. Jeśli bedziesz miał chwilkę to wrzuć fotki.

Co do pytań:

Ad1 Za Velux z montażem płaciliśmy ok 1300 zł po znajomości (ten największy w opcji wypas :lol: - nie pamietam rozmiaru i modelu :oops: )

Ad2 Poddasze ocieplał i opłytowywał mąż. Nie wiem jakie są ceny.

Ad3 Płytki kładł mąż...

Ad4 Będzie kładł mąż :p

Ad5 U nas tez prawie cała instalacja była na górze, hydraulik musiał pociagnąć gaz z dołu i rozprowadzic wszystko po górze. Robił również odprowadzenie od kibelka - musiał się przebić na dół przez strop. Za robocizne zapłaciłam 2500 zł . Później niestety nie byliśmy do końca zadowoleni z jego pracy i mąż przesunął kibelek (hudraulik mówił, że nie ma takiej możliwości!) i zrezygnowalismy z bidetu.

Fajnie, że "ruszyło" się już u Ciebie. Jeśli bedziesz miał chwilkę to wrzuć fotki.

Fotki juz na dniach...jeszcze wyniosę kilka rzeczy żeby lepszy obraz był jak to wygląda, bo pomimo kilkunastu dni wynoszenia w dalszym ciągu jest tam sajgon :/

Ad1 Za Velux z montażem płaciliśmy ok 1300 zł po znajomości (ten największy w opcji wypas :lol: - nie pamietam rozmiaru i modelu :oops: )

To tanio z tego co się zorientowałem mi gość powiedział po 1500 plus montaż(nie pamietam ile mówił za montaż? ), potrzebuję min. 8 szt. :-o

Ad2 Poddasze ocieplał i opłytowywał mąż. Nie wiem jakie są ceny.

Ad3 Płytki kładł mąż...

Ad4 Będzie kładł mąż :p

Szanuj tego Pana, bo to skarb!! :)

Moje Veluksy - 26-28 % od cennika, montuja dekarze z nadzorem Veluxa.

Płytki, panele, to u mnie daleka przyszłość

Fajnie ,że ruszasz z robotą i że ominie Cię cała papierologia :D

pozdrawiam

Dziś załatwiłem okna Fakro z rabatem -25 % od cennika. Proszę o opinie na temat tych okien jeżeli ktoś juz użytkuje dłuższy czas. Jak się sprawują? Warto?

Mam też dylemat z oświetleniem... na pewno chcę kinkiety i jakieś oświetlenie górne i tu mam problem: halogeny czy standardowe żyrandole czy jakaś inna jeszcze opcja jest. Żyrandol raczej mnie jakoś nie przekonuje :/