elli3 04.02.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 czy ktoś może mi podpowiedzieć na czym mam podeprzeć górne zbrojenie płyty fundamentowej. projektant zaprojektował siatkę 15x15 cm dolną i drugą górną taką samą na całości płyty. dół podeprę na podkładkach dystansowych do zbrojeń a górę jak podeprzeć?płyta ma mieć 20 cm grubości a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry.będę zobowiązana za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 04.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 czy ktoś może mi podpowiedzieć na czym mam podeprzeć górne zbrojenie płyty fundamentowej. projektant zaprojektował siatkę 15x15 cm dolną i drugą górną taką samą na całości płyty. dół podeprę na podkładkach dystansowych do zbrojeń a górę jak podeprzeć? płyta ma mieć 20 cm grubości a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry. będę zobowiązana za info A zbrojarz tego nie wie ? Moze wykonać np. tzw. "pieski", czyli podpórki wygiete z prętów zbrojeniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 04.02.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 czy ktoś może mi podpowiedzieć na czym mam podeprzeć górne zbrojenie płyty fundamentowej. projektant zaprojektował siatkę 15x15 cm dolną i drugą górną taką samą na całości płyty. dół podeprę na podkładkach dystansowych do zbrojeń a górę jak podeprzeć? płyta ma mieć 20 cm grubości a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry. będę zobowiązana za info Koziołki czyli takie Z o wysokośc pomniejszonej o dwie średnice siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.02.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 czy ktoś może mi podpowiedzieć na czym mam podeprzeć górne zbrojenie płyty fundamentowej. projektant zaprojektował siatkę 15x15 cm dolną i drugą górną taką samą na całości płyty. dół podeprę na podkładkach dystansowych do zbrojeń a górę jak podeprzeć? płyta ma mieć 20 cm grubości a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry. będę zobowiązana za info A zbrojarz tego nie wie ? Moze wykonać np. tzw. "pieski", czyli podpórki wygiete z prętów zbrojeniowych To na takich budowach "występują" zbrojarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 04.02.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 To na takich budowach "występują" zbrojarze? no tak, zapomniałem, że u was budują piekarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 04.02.2009 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A zbrojarz tego nie wie ? no właśnie cały problem polega na tym że nie każdy kto buduje to może pozwolić sobie na zatrudnianie ekip budowlanych. ja buduję bo muszę a nie dlatego że mam taki kaprys i kasę na to cudo.gdyby były standartowe wieńce i zbrojenia to nie byłoby problemu ale jest płyta, która u nas w Polsce jest raczej mało popularna więc nie pójdę do sąsiada i nie podpatrzę a zbrojarza w rodzinie i wśród znajomych nie posiadam niestety. w projekcie brakuje tego szczegółu niestety no i grzecznie zapytałam a tu od razu po głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 To na takich budowach "występują" zbrojarze? no tak, zapomniałem, że u was budują piekarze U nas? To znaczy gdzie? ....bo tak się składa że ja nie buduję tylko próbuje jakoś wykończyć to co inni (piekarze?) "wybudowali".... czasem trzeba mieć duuużo samozaparcia do tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 04.02.2009 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 nie jestem piekarzem. jestem elektrykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.02.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry. Masz wylany chudziak ? Jak nie to otulina od dołu 7cm. Dlaczego 5cm od góry ? 3cm by stykło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 04.02.2009 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 czy ktoś może mi podpowiedzieć na czym mam podeprzeć górne zbrojenie płyty fundamentowej. projektant zaprojektował siatkę 15x15 cm dolną i drugą górną taką samą na całości płyty. dół podeprę na podkładkach dystansowych do zbrojeń a górę jak podeprzeć? płyta ma mieć 20 cm grubości a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry. będę zobowiązana za info Koziołki czyli takie Z o wysokośc pomniejszonej o dwie średnice siatki. dziękuję bardzo! ta wskazówka pomogła mi znaleźć rysunki w internecie.pozdrawiam. a swoją drogą to czemu płyta fundamentowa jest tak rzadko u nas spotykana i mało opisana?? przecież to bardzo dobre rozwiązanie na każdy rodzaj gruntu. przynajmniej tak wywnioskowałam z tego co w ogóle można znaleźć w internecie. w MURATORZE też cieniutko niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 04.02.2009 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry. Masz wylany chudziak ? Jak nie to otulina od dołu 7cm. Dlaczego 5cm od góry ? 3cm by stykło. tak zaprojektował kostruktor i tego się trzymam.mam chudy beton - to też było w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.02.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 przecież to bardzo dobre rozwiązanie na każdy rodzaj gruntu. bzdura od jakiegoś czasu powtarzana na tym forum, płyta jak każdy rodzaj fundamentu ma swoje plusy i minusy nie jest rozwiązaniem na każdy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 04.02.2009 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 przecież to bardzo dobre rozwiązanie na każdy rodzaj gruntu. bzdura od jakiegoś czasu powtarzana na tym forum, płyta jak każdy rodzaj fundamentu ma swoje plusy i minusy nie jest rozwiązaniem na każdy problem. moze rzeczywiście tak jest jak piszesz.ja dopiero zaczynam swoją przygode z budową więc i moja wiedza jest dość wybiórcza i pewnie jeszcze wogóle mało wiem. u mnie płytę kazał zaprojektować geolog po badaniach geotechnicznych gruntu no i stąd płyta akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 05.02.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 czy ktoś może mi podpowiedzieć na czym mam podeprzeć górne zbrojenie płyty fundamentowej. projektant zaprojektował siatkę 15x15 cm dolną i drugą górną taką samą na całości płyty. dół podeprę na podkładkach dystansowych do zbrojeń a górę jak podeprzeć? płyta ma mieć 20 cm grubości a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry. będę zobowiązana za info Koziołki czyli takie Z o wysokośc pomniejszonej o dwie średnice siatki. dziękuję bardzo! ta wskazówka pomogła mi znaleźć rysunki w internecie.pozdrawiam. a swoją drogą to czemu płyta fundamentowa jest tak rzadko u nas spotykana i mało opisana?? przecież to bardzo dobre rozwiązanie na każdy rodzaj gruntu. przynajmniej tak wywnioskowałam z tego co w ogóle można znaleźć w internecie. w MURATORZE też cieniutko niestety. Na każdy grunt to niekoniecznie, raczej na grunty "słabe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 05.02.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 czy ktoś może mi podpowiedzieć na czym mam podeprzeć górne zbrojenie płyty fundamentowej. projektant zaprojektował siatkę 15x15 cm dolną i drugą górną taką samą na całości płyty. dół podeprę na podkładkach dystansowych do zbrojeń a górę jak podeprzeć? płyta ma mieć 20 cm grubości a otulenie dla zbrojenia to 5 cm od dołu i 5 cm od góry. będę zobowiązana za info Jaki przewidujesz koszt wykonania razem z materialami i jaka duza jest ta plyta. Interesuje sie tym bo tez bede robil plyte. Bylbym wdzieczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam i zycze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 dystanse stalowe typu wąz. W moim dzienniku jest zdjęcie zbrojenia płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 w zasadzie to w dzienniku nie widać. Tutaj masz jescze inne zdjęcie:http://images26.fotosik.pl/322/97031adaa556f8a2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 05.02.2009 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 coulignondzięki wielkie. coś podobnego znalazłam na necie w jakieś hurtowni stali .genialnie proste a ja tydzień się zastanawiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 05.02.2009 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Jaki przewidujesz koszt wykonania razem z materialami i jaka duza jest ta plyta. Interesuje sie tym bo tez bede robil plyte. Bylbym wdzieczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam i zycze powodzenia. u mnie tylko materiały kosztują bo siła robocza to ja i mój mąż przynajmniej do momentu do którego będziemy w stanie poprawnie wykonać to co w projekcie.(czasem jeszcze dorosłe dzieci jak coś bardzo ciężkiego). domek malutki popatrz sobie- Cichy C95 z kolekcji Muratora. płyta ma 6,5x8,5m. koszty materiałów to około 8 tysięcy. nie wiem czy to drogo czy tanio. w kosztach zawarte są ceny: bloczki betonowe na podwalinę. 75 ton piasku i kruszywa na zasypanie podwaliny,stal zbrojeniowa i koszt betonu B20 na wylanie płyty, trochę papy i izolbetu na izolację, cement i takie tam duperele. robociżny tu nie ma bo jest moja i męża i rodzinki. to tak mniej więcej.tylko koparkowy wziął 300żł za zepchanie humusu, wykorytowanie drogi,wykop pod wode i szambo przy okazji.no to tyle chyba o niczym nie zapomniałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 29.03.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Dziwne że dolna i górna siatka maja taką samą wielkość oczek 15x15cm. Zasada jeśt taka, że dolnej siatki oczka powinny być mniejsze niz górnej bo na dole działaja większe siły. Ja mam płytę gr. 30cm, zazbrojoną dwiema siatkami z drutu fi 12 żebrowana dolna oczka 15x15, górna 18x18. Zalana z B-25 z dodatkiem wodoszczelnym. Pod płytą 10cm zagęszczonego B-10, ale Kirbud nie pozwolił układać zbrojenia bezpośrednio na tym chudziaku - kupiłam kostkę bet. gr. 4cm pod dolną siatkę. U mnie też płyta "przerażała" wykonawców - chociaz zbrojenie przyjechało już prefabrykowane (docięte i pogięte na wymiar) trzebabyło je tylko powiązać i zaszalować. Płyta na powierzchni gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts