Gość Gosc123 31.10.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 co do wypowiedzi staśka że niby deski usztywniają konstrukcję - wydaje mi się bez sensu - więżba powinna być usztywniona przez włąsna konstrukcję - czasami dodaje się tzw. wiatrownicę (w niejktórych typach więżby) No widzisz, sam potwierdzasz wypowiedź, którą negujesz... Ja swojej wiedzy nie czerpię z wiatru słonecznego, tylko z wielu mądrych źródeł. Skoro moje zdanie nie wystarcza, przytoczę zapis z dokumentacji jaką posiadam, tzn. z projektu wydanego przez biuro architektoniczne Archeton: "W wypadku nie wykonania pełnego deskowania połaci dachowej należy zastosować wiatrownice (np. naciąg z taśmy perforowanej BMF)". Tak jak pisałem już wcześniej - zamiast deskowania skorzystałem właśnie z tej możliwości usztywnienia (dach 45st., dachówka cementowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 31.10.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 stasiek,sorry ale chromolisz same bzdury Co za budująca wypowiedź, jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Ale niestety prawdziwa. Zadzwoń do jakiegokolwiek producenta dachowek i powiedza Ci, ze deskowanie pod dachówke nie tylko jest niekonieczne, ale wręcz niewskazane !!! Jeśli poddasze będzie poddaszem uzytkowym, nieprzepusczalna wartwa papy uniemozliwi odparowywanie wilgoci z warstwy ocieplenia. Moze to spowodowac spadek własciwości izolacyjnych, a z czasem także zawilgocenie desek i krokwi, które zaczac gnic. Problem można próbowac rozwiązać wykonując dodatkowo i tak folię wysokoparopszepusczalna i kontrłaty dystansowe, na którym dopiero przybija się deski i układa papę. Powie Ci to kazda solidny doradca techniczny z firm handlujących dachówkami. Z całym szacunkiem ale większośc osób pie***** głupoty odnośnie deskowania. Łącznie z Twoim wykonawca (siła tradycji ) Nie wspomne o aspekcie ekonomiczym. ronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dodam jeszcze, ze znam dwa przypadki, gdzie ekipy z papierami producentów dachówek (jedna napewno Braas), zdjeły przed położeniem dachówki wykonane wczesniej (akurat w tym przypadku 2-letnie) deskowanie i położyły folie. Z ww. powodów. Co do usztywnienia wieźby ... szkoda gadać. Nie świadczy to dobrze o projektancie, który nie potrafi zaprojektować dostatecznie sztywnej więźby dachowej. Tym bardziej o kącie nachylenia 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 . Deskowanie z papą zabezpiecza przed zawilgoceniem więźby (ocieplenia itd). Wprost przeciwnie. ronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 01.11.2003 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Drogi Roninie (i nie tylko),przede wszystkim przeczytaj dokładnie to o czym wcześniej napisałem i przeanalizuj to na spokojnie, jeśli masz pytania - zapytaj, a nie osądzaj i nie wpieraj wypowiedzi, których nie wypowiedziałem... Ja nikogo nie namawiam do deskowania dachu i nie wychwalam ponad inne rozwiązania (przy każdej opcji są za i przeciw), piszę jedynie do czego ono może służyć. Poza tym nie mój wykonawca sugerował deskowanie, a biuro projektowe/projektant. Sugerował, ale z jakichś względów (pewnie m.in. i z tych, o których Ty piszesz, całkiem słusznie zresztą) umozliwił zastosowanie innych rozwiązań. Ja z jednego z nich właśnie skorzystałem, mając na uwadze problemy z deskowaniem (wilgoć i zwiększone koszty). Pamiętaj jednak, że przy odpowiedniej budowie dachu i dobrej wentylacji można zapobiec zatrzymywaniu wilgoci... czy to jest tani sposób, to już inna historia.Pisałem również o deskowaniu jako usztywnieniu konstrukcji, o czym nie wszyscy pamiętają, rozwodząc się jedynie nad wilgocią... Dla kontynuacji wypowiedzi na temat deskowania (obiektywnie, bo ideą forum jest nie tylko przekonywanie do swoich poglądów, ale również pokazywanie różnych rozwiązań nie wdając się przy tym w ich ocenę) przytaczam jeszcze jedną opinię: "...układy stropodachów skośnych niewentylowanych. Górną połać dachu (nad krokwiami) obijano szczelnie deskami i pokrywano papą. Takie rozwiązanie usztywniało wprawdzie konstrukcję ustroju dachu (deskowanie przejmowało rolę wiatrownicy), ale powodowało także powolne gromadzenie się wilgoci w materiale termoizolacyjnym." (Źródło: http://www.bud-media.com.pl/warstwy/numery/n/nr02_2001/art128/0201n128a.htm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.11.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Zastanawia mnie jedna sprawa. Skoro deskowanie jest takie szkodliwe (wilgoć itd.) to dachy z dachówką bitumiczną deskowane z zasady powinny dość szybko zgnić. Przecież tam wogóle jest brak przepływu powietrza. Inna sprawa - czemy dachy deskowoane w okolicy nie gniją?I na koniec który producent dachówki twierdzi, że nie wolno deskować, dwoniłem nie do producentów ale do hurtownii i nikt o tym nie słyszał.Nie czepiam się, ale szukam faktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.11.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 "...układy stropodachów skośnych niewentylowanych. Górną połać dachu (nad krokwiami) obijano szczelnie deskami i pokrywano papą. Takie rozwiązanie usztywniało wprawdzie konstrukcję ustroju dachu (deskowanie przejmowało rolę wiatrownicy), ale powodowało także powolne gromadzenie się wilgoci w materiale termoizolacyjnym." (Źródło: http://www.bud-media.com.pl/warstwy/numery/n/nr02_2001/art128/0201n128a.htm ) Przeczytałem z zainteresowaniem materiał na który się powołujesz i albo go nie przeczytałeś dokładnie, albo go nie rozumiesz. Zauważ, że poddano krytyce dach deskowany niewentylowany. W przypadku sastosowania szczeliny wentylacyjnej problem jakby malał - czyż nie? Nie pamiętam już gdzie - być może na tym forum - przy poruszaniu tematu deskowania ktoś kiedyś zaznaczył, że dach deskowany zabezpieczony papą powinien być koniecznie wentylowany czyli trzeba zastsować szczelinę nad materiałem izolacyjnym która w górnej części wychodzi pod gąsiory lub w przypadku długich połaci dachu po drodze stosuje się dachówki wentylacyjne z otworem w deskowaniu. Szkoda, że nie pamiętam gdzie to dokładnie było, ale sam sobie tego nie wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 02.11.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Przeczytałem z zainteresowaniem materiał na który się powołujesz i albo go nie przeczytałeś dokładnie, albo go nie rozumiesz. Zauważ, że poddano krytyce dach deskowany niewentylowany. W przypadku sastosowania szczeliny wentylacyjnej problem jakby malał - czyż nie? Rafałku, polecam Ci ćwiczenie czytania ze zrozumieniem... naprawdę... Nie wiem czy część moich wypowiedzi nie wyświetla Ci się na ekranie, czy po prostu nie zastanawiasz się nad nimi... Przecież napisałem wcześniej do kogo innego: "Pamiętaj jednak, że przy odpowiedniej budowie dachu i dobrej wentylacji można zapobiec zatrzymywaniu wilgoci... czy to jest tani sposób, to już inna historia". Artykuł przytoczyłem jako jeden z materiałów źródłowych, można go sobie przeczytać, przemyśleć, wysnuć własne wnioski... potwierdza on jednak (już nie jedyny raz) stosowanie deskowania również jako USZTYWNIENIA konstrukcji dachowej. Ludzie, zacznijcie CZYTAĆ, a nie "przelatujcie" wzrokiem po literach...! Mnie naprawdę nie zależy na udowadnianiu czy deskowanie jest dobrym czy złym rozwiązaniem - wskazuję tylko DO CZEGO MOŻE SŁUŻYĆ!!! W skrócie - MOŻE SŁUŻYĆ M.IN. JAKO USZTYWNIENIE KONSTRUKCJI DACHU Zapewne służy również innym celom, albo im nie służy (czyt. - może powodować niepożądane skutki uboczne). Wrzucam tylko swój kamyczek do ogródka i dodaje tekst o usztywnianiu, co musiałem udowadniać materiałami źródłowymi, bo ktoś z forumowiczów mi nie uwierzył (delikatnie mówiąc). Zgadzam się natomiast, że przy deskowaniu mogą (co nie znaczy, że muszą) powstać problemy z wilgocią. I tu znowu stoję za teorią, że przy odpowiedniej budowie można zapobiec w większym lub mniejszym stopniu niepożądanym efektom ubocznym. Czy teraz jest zrozumiałe o czym napisałem? Jeszcze raz apeluję o nie wpieranie ludziom rzeczy, których nie zrobili... Zauważyłem, że robi się to na forum nagminnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.11.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Zgoda, pewnie chcesz przedstawić różne aspekty deskowania, ale sposób w jaki zacytowałeś powyższy materiał zasugerował, że materiał ten krytykuje deskowanie. Twoje powyższe wypowiedzi w tym wątku niby do niczego nie namawiają, ale najczęściej polemizują. Jest to coś w stylu: ja do niczego nie namawiam ale ty i ty i wy nie macie racji. tak odebrałem Twoje wypowiedzi i to jest powód dla którego zareagowałem tak jak zareagowałem. najczęściej każda osoba chce coś wnieść do dyskusji, a podawanie wszelkich możliwych opcji (często będących ze sobą w mniejszej lub opozycji) powoduje większy zamęt, a nie rozjaśnia sprawę.Kończąc nie chodzi mi o treść tylko formę w jakiej to robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc123 02.11.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Rafałku, cenna uwaga, dziękuję. Wezmę ją pod uwagę przy następnych wypowiedziach, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.11.2003 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Nie pamiętam już gdzie - być może na tym forum - przy poruszaniu tematu deskowania ktoś kiedyś zaznaczył, że dach deskowany zabezpieczony papą powinien być koniecznie wentylowany czyli trzeba zastsować szczelinę nad materiałem izolacyjnym która w górnej części wychodzi pod gąsiory lub w przypadku długich połaci dachu po drodze stosuje się dachówki wentylacyjne z otworem w deskowaniu. Szkoda, że nie pamiętam gdzie to dokładnie było, ale sam sobie tego nie wymyśliłem. Z otworem w deskowaniu http://www.zbychdom.republika.pl/icon/znak_zapytania.gif http://www.zbychdom.republika.pl/icon/icon2.gif http://www.zbychdom.republika.pl/icon/icon2.gif A przepraszam, jak uszczelnić takie rozwiązanie mając na uwadze nieszczelność dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.11.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Drogi Roninie (i nie tylko), przede wszystkim przeczytaj dokładnie to o czym wcześniej napisałem i przeanalizuj to na spokojnie, jeśli masz pytania - zapytaj, a nie osądzaj i nie wpieraj wypowiedzi, których nie wypowiedziałem... Przepraszam Ciebie Stasku za dośc niefortunne sformułownie mojej wypowiedzi. Tylko pierwsze zdanie dotyczyło Ciebie. Tylko. Pozostała wypowiedź była skierowana do autora tego topika. Od razu zauważyłem niezbyt dobre sformułowanie tej wypowiedzi, lecz niestety niezalogowany nie miałem jak jej poprawić. Tym niemniej w dalszym ciągu uważam, podobnie jak producenci dachówek , że deskowanie pod dachówki nie jest dobrym rozwiązaniem. znów niezalogowany ronin (czas poszukac hasła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.11.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Z otworem w deskowaniu. A przepraszam, jak uszczelnić takie rozwiązanie mając na uwadze nieszczelność dachówki? No tu to głowy nie dam czy dotyczy to wentylacji pod deskowaniem czy nad. Jestem pewien, że dachówki wentylacyjne radzono zakładać przy długich połaciach dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Dachówki wentylacyjne zakłada się za połaciach dachowych powyzej 8 metrow. Poniżej tej wartości nie są konieczne. W dużej ilości przypadków, dachówki wentylacyjne zakładane na malych połaciach nie tylko nie poprawiaja ich wentlacji, lecz wręcz jej zaszkodzą. Nagminne jest to w szczeglności przy nieprzemyslanym zakładaniu dachówek w ramach ozdoby dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.11.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 A czy możesz Gościu powiedzieć czy służą one tylko do wentylacji powierzchni pod dachówką czy może też pod deskowaniem (otwór przechodzi przez deskowanie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts