emde 04.02.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 WITAM DŁUGO OBSERWUJE FORUM MURATOR I NASUWA MI SIĘ PYTANIE CZY LEPIEJ KUPIĆ MIESZKANIE CZY WYBUDOWAĆ DOM ? DODAM ŻE POSIADAM DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ NIEDALEKO GDYNI 700 M2 Z PLANEM ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO POD BUDOWNICTWO JEDNORODZINNE. NIBY TRUDNO MIEĆ WĄTPLIWOŚCI CO ZROBIĆ ALE KAŻDY ODRADZA MI BUDOWĘ DOMU NIBY ŻE TO TAKIE DROGIE W UTRZYMANIU, BUDOWA MNIE ZEŻRE FINANSOWO I WOGÓLE NIKT MI TEGO NIE POLECA...DODAM ŻE JEŻELI BYM BUDOWAŁ TO BYŁ BY TO DOM PARTEROWY NIE WIĘKSZY NIŻ 120 M2 POWIERZCHNI UŻYTKOWEJ...PROSZĘ O WYPOWIEDZI I WYMIANĘ DOŚWIADCZEŃ W TYM TEMACIE...POZDRAWIAM SERDECZNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 04.02.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 WITAM DŁUGO OBSERWUJE FORUM MURATOR I NASUWA MI SIĘ PYTANIE CZY LEPIEJ KUPIĆ MIESZKANIE CZY WYBUDOWAĆ DOM ? DODAM ŻE POSIADAM DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ NIEDALEKO GDYNI 700 M2 Z PLANEM ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO POD BUDOWNICTWO JEDNORODZINNE. NIBY TRUDNO MIEĆ WĄTPLIWOŚCI CO ZROBIĆ ALE KAŻDY ODRADZA MI BUDOWĘ DOMU NIBY ŻE TO TAKIE DROGIE W UTRZYMANIU, BUDOWA MNIE ZEŻRE FINANSOWO I WOGÓLE NIKT MI TEGO NIE POLECA...DODAM ŻE JEŻELI BYM BUDOWAŁ TO BYŁ BY TO DOM PARTEROWY NIE WIĘKSZY NIŻ 120 M2 POWIERZCHNI UŻYTKOWEJ...PROSZĘ O WYPOWIEDZI I WYMIANĘ DOŚWIADCZEŃ W TYM TEMACIE...POZDRAWIAM SERDECZNIE A gdybys mial do wyboru: samochod czy rower to co bys wybral? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 04.02.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 WITAM DŁUGO OBSERWUJE FORUM MURATOR I NASUWA MI SIĘ PYTANIE CZY LEPIEJ KUPIĆ MIESZKANIE CZY WYBUDOWAĆ DOM ? DODAM ŻE POSIADAM DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ NIEDALEKO GDYNI 700 M2 Z PLANEM ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO POD BUDOWNICTWO JEDNORODZINNE. NIBY TRUDNO MIEĆ WĄTPLIWOŚCI CO ZROBIĆ ALE KAŻDY ODRADZA MI BUDOWĘ DOMU NIBY ŻE TO TAKIE DROGIE W UTRZYMANIU, BUDOWA MNIE ZEŻRE FINANSOWO I WOGÓLE NIKT MI TEGO NIE POLECA...DODAM ŻE JEŻELI BYM BUDOWAŁ TO BYŁ BY TO DOM PARTEROWY NIE WIĘKSZY NIŻ 120 M2 POWIERZCHNI UŻYTKOWEJ...PROSZĘ O WYPOWIEDZI I WYMIANĘ DOŚWIADCZEŃ W TYM TEMACIE...POZDRAWIAM SERDECZNIE jest ciekawy wątek na forum o kosztach eksploatacyjnych domu - jeśli wybierze się droższy system w eksploatacji np PC to koszty miesięczne ogrzania cwu i co nie będą duże a to stanowi duży udział w całości kosztów. Powiem tak miałem mieszkanie 47m2 i miałem koszty roczne na poziomie 7,5 tys. zł (czynsz, tefon, tv, internet) - teraz mieszkam w domu i za rok wychodzi mi 5 tys. zł. Ale musiałem zainwestować w ogrzewanie pompą ciepła - bo inne rozwiązania typu gaz i czy ekogroszek już nie dają takich pozytywnych wniosków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 04.02.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 WITAM DŁUGO OBSERWUJE FORUM MURATOR I NASUWA MI SIĘ PYTANIE CZY LEPIEJ KUPIĆ MIESZKANIE CZY WYBUDOWAĆ DOM ? DODAM ŻE POSIADAM DZIAŁKĘ BUDOWLANĄ NIEDALEKO GDYNI 700 M2 Z PLANEM ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO POD BUDOWNICTWO JEDNORODZINNE. NIBY TRUDNO MIEĆ WĄTPLIWOŚCI CO ZROBIĆ ALE KAŻDY ODRADZA MI BUDOWĘ DOMU NIBY ŻE TO TAKIE DROGIE W UTRZYMANIU, BUDOWA MNIE ZEŻRE FINANSOWO I WOGÓLE NIKT MI TEGO NIE POLECA...DODAM ŻE JEŻELI BYM BUDOWAŁ TO BYŁ BY TO DOM PARTEROWY NIE WIĘKSZY NIŻ 120 M2 POWIERZCHNI UŻYTKOWEJ...PROSZĘ O WYPOWIEDZI I WYMIANĘ DOŚWIADCZEŃ W TYM TEMACIE...POZDRAWIAM SERDECZNIE Zacznijmy od pytań: - ile masz kasy ? - co umiesz? - czy chcesz coś robić? - ile masz czasu? - jaki stan zdrowia (serduszko i żołądek szczególnie) - rodzina? - chęci? - marzenia? - itp. Jeżeli masz wątpliwości to świadczy, że jeszcze musisz dorosnąć do pewnych rzeczy. Nic na siłę. Utrzymanie NOWEGO, wybudowanego domu jest tańsze niż opłacić mieszkanie. Ale zawsze jest co robić, chociażby poleżeć na trawie- jak już urośnie, bo moja wciąż jeszcze w sferze marzeń. Swoją drogą, zazdroszczę tym, którzy wolą mieszkanie. Skąd ich tylu w Twoim otoczeniu. Ja mógłbym takich policzyć na palcach. Chciałbym mieć ich podejście. Ja tak nie potrafię... Pozdrawiam i życzę trafnej decyzji. Dobrej dla CIEBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 04.02.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 przede wszystkim wyłącz CAPS LOCK - oczy bolą WITAM DŁUGO OBSERWUJE FORUM MURATOR I NASUWA MI SIĘ PYTANIE CZY LEPIEJ KUPIĆ MIESZKANIE CZY WYBUDOWAĆ DOM ? forum się nie obserwuje, forum się czyta, byś czytał byś się nie pytał tutaj jest dyskusja dom vs mieszkanie http://forum.muratordom.pl/sprzedalem-dom-i-kupilem-mieszkanie,t121994.htm sam sobie musisz odpowiedzieć stać cię na kupno mieszkania czy budowę domu? nie chcesz uciążliwych sąsiadów - buduj się nie chcesz kosić trawnika - kum mieszkanie itd itd itd.... A gdybys mial do wyboru: samochod czy rower to co bys wybral? a co jest co? wg mnie dom -> Sprite, mieszkanie -> pragnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.02.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 WITAM DŁUGO OBSERWUJE FORUM MURATOR I i co ? Nie zauważyłeś że nie pisze sie wielkimi literami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts