Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak w zbiornikach Galmet z płaszem mierzyć temperaturę CWU?

ged

Recommended Posts

http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=23&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

???

Z jednej strony anoda, z drugiej strony grzałka elektryczna, zasilanie, powrót, zimna, gorąca, cyrkulacja - takie mam otwory - a gdzie miejsce na termometr :o

jeżeli jest grzałka zamontowana to może pod obudową grzałki. Przeważnie zakladam z elektrometu i zawsze jest tzw pochwa na czujnik temperatury powinna byc mniej więcej w połowie zbiornika. Jeśli faktycznie nie ma to można wykonac nacięcie w piance i wcisnąc pod nią ale raczej u inwestora by mi to nie przeszlo bo wtedy zapewne bedzie lekkie przekłamanie w pomiarze ale precyzyjie nie powiem bo zawsze sprawdzam jak kupuje czy jest. Można jeszcze wkręcić kupioną oddzielnie w rurkę cyrkulacyjną jesli nie jest wykorzystana do instalacji raz tak robiłem przy małej odleglosci zbiorników od punktów czerpania wody czyli bateri

Dzięki - próbowałem pod piankę - przekłamuje strasznie - dla przykładu: 58 st jest na róże zasilającej CWU, tyle samo na powrotnej, a 32 st wskazuje termometr przyklejony do blachy zbiornika obok grzałki pod pianką (w tym miejscu nie ma płaszcza), Termometry cyfrowe DS18B20 przyklejane poksipolem. Eksperymentowałem w różnych miejscach - zawsze kilkanaście stopni różnicy! Nie ma jeszcze załączonej cyrkulacji i woda w zbiorniku nie jest mieszana (nie jestem pewien, ale cyrkulacja chyba miesza też wodę w zbiorniku?) może dlatego pomiar jest durny. Gdy będzie mieszanie, to temperatura w zbiorniku się wyrówna i może wskaże poprawny wynik. Myślałem wspawać tam jakąś rurkę, ale uszkodzę emalię. myślałem nawiercić otwór, nagwintować - ale to cienka blacha - gwintu nie utrzyma (ciśnienie). Teraz porównuję temperaturę wyjściową z kotła z zasilaniem CWU Jeśli różnica jest większa od 4 st to włączam pompę, a wyłączam gdy różnica zasilania i powrotu z CWU jest mniejsza od 1 st - chodzi poprawnie, oprogramowanie proste w DELPHI bo steruje tym PC, ale jakoś tak od tyłu to zrobiłem.

Może dać na wyjściu gorącej wody trójniczek, do niego wkręcić pochewkę ze sprężynowego termometru, w nią włożyć mój elektroniczny, pokręcić parę sekund cyrkulacją i dopiero mierzyć ...

Wpuść czujnik przez trójnik :-)

Czujnik umieść w cienkiej, odpowiednio długiej rurce miedzianej, zalutowanej z jednej strony, jeden z dwóch "naprzeciwległych" końców trójnika wkręć w zasobnik, po przeciwnej zamontuj jaką prosta dławicę i wpuść czujnik w rurce, boczny koniec trójnika będzie wejściem/wyjściem wody, zależnie gdzie trójnik do zasobnika przykręcisz.

Ja w ten sposób będę musiał wpuścić grzałkę do bufora :-(