ged 04.02.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=23&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0 ??? Z jednej strony anoda, z drugiej strony grzałka elektryczna, zasilanie, powrót, zimna, gorąca, cyrkulacja - takie mam otwory - a gdzie miejsce na termometr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.02.2009 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artdom 05.02.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 jeżeli jest grzałka zamontowana to może pod obudową grzałki. Przeważnie zakladam z elektrometu i zawsze jest tzw pochwa na czujnik temperatury powinna byc mniej więcej w połowie zbiornika. Jeśli faktycznie nie ma to można wykonac nacięcie w piance i wcisnąc pod nią ale raczej u inwestora by mi to nie przeszlo bo wtedy zapewne bedzie lekkie przekłamanie w pomiarze ale precyzyjie nie powiem bo zawsze sprawdzam jak kupuje czy jest. Można jeszcze wkręcić kupioną oddzielnie w rurkę cyrkulacyjną jesli nie jest wykorzystana do instalacji raz tak robiłem przy małej odleglosci zbiorników od punktów czerpania wody czyli bateri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 05.02.2009 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Dzięki - próbowałem pod piankę - przekłamuje strasznie - dla przykładu: 58 st jest na róże zasilającej CWU, tyle samo na powrotnej, a 32 st wskazuje termometr przyklejony do blachy zbiornika obok grzałki pod pianką (w tym miejscu nie ma płaszcza), Termometry cyfrowe DS18B20 przyklejane poksipolem. Eksperymentowałem w różnych miejscach - zawsze kilkanaście stopni różnicy! Nie ma jeszcze załączonej cyrkulacji i woda w zbiorniku nie jest mieszana (nie jestem pewien, ale cyrkulacja chyba miesza też wodę w zbiorniku?) może dlatego pomiar jest durny. Gdy będzie mieszanie, to temperatura w zbiorniku się wyrówna i może wskaże poprawny wynik. Myślałem wspawać tam jakąś rurkę, ale uszkodzę emalię. myślałem nawiercić otwór, nagwintować - ale to cienka blacha - gwintu nie utrzyma (ciśnienie). Teraz porównuję temperaturę wyjściową z kotła z zasilaniem CWU Jeśli różnica jest większa od 4 st to włączam pompę, a wyłączam gdy różnica zasilania i powrotu z CWU jest mniejsza od 1 st - chodzi poprawnie, oprogramowanie proste w DELPHI bo steruje tym PC, ale jakoś tak od tyłu to zrobiłem.Może dać na wyjściu gorącej wody trójniczek, do niego wkręcić pochewkę ze sprężynowego termometru, w nią włożyć mój elektroniczny, pokręcić parę sekund cyrkulacją i dopiero mierzyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Wpuść czujnik przez trójnik Czujnik umieść w cienkiej, odpowiednio długiej rurce miedzianej, zalutowanej z jednej strony, jeden z dwóch "naprzeciwległych" końców trójnika wkręć w zasobnik, po przeciwnej zamontuj jaką prosta dławicę i wpuść czujnik w rurce, boczny koniec trójnika będzie wejściem/wyjściem wody, zależnie gdzie trójnik do zasobnika przykręcisz. Ja w ten sposób będę musiał wpuścić grzałkę do bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 05.02.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 O to to właśnie - załatwione - dzięki. A tak na marginesie - NJerzy nieźle kombinujesz na swojej budowie - ja to lubię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts