Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

futura econo 25 KW ustawienia

siara41

Recommended Posts

Witam

Posiadam od 2008 roku piec Cichewicza futura econo 25 kw (sterownik rk2006). Piec rozpalony w listopadzie 2008 roku i do dnia dzisiejszego spalił 8 ton ecogroszku tj 70 kg. na 24h. Był serwisant i ustawił tak że pracował tylko w trybie praca ( nie wchodził na podtrzymanie).

Jakie macie ustawienia tego pieca?

Ile wam spala?

(ogzrewanie podłogowe 100 m2, 50 m2 - kaloryfery. W sumie ogrzewa narazie 150 m2) dom ocieplony 15 cm styropianu.

Dzięki za pomoc

zdesperowany.

Witam

Także posiadam futura econo 25 kw .Ustawienia miałem taki:

czas powtarzania cyklu F-25

%czasu podawania Fn-15

czas postoju w podtrz-11

czas podawania w podtrz-17

temp pieca 60 stopni

temp CWU 45

dmuchawa na 50

przesłona zasłonięta na3/4

Palę ekogroszkiem workowanym od końca listopada, dom nowy 240m spalanie wychodzi ok 25 kg na dobę[i tak wydaje mi się ,że za duzo] bardzo długi czas dogrzewania pieca do 60 stopni Od kilku dnia zmieniłem ustawienia Fn na 16 i F na 30,zwiększył się płomień jest więcej żaru ,piec się szybciej dogrzewa , ale pojawiły się spieki.nie podłączałem jeszcze termostatu pokojowego .Jeżeli ktoś ma podłączony termostat to bardzo proszę o radę czy ewentualnie ustawienia parametrów.Retarder mam okrągły a sterownik RK2008.

Pozdrawiam śerdecznie i chętnie skorzystam z pomocy i podpowiedzi

• 3 weeks później...
  • 9 months później...
  • 2 years później...