ravic 04.02.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mam w planie ogrzewanie kotłem na paliwo stałe. Chciałbym żeby kocioł chodził tylko w sezonie grzewczym wiec czym podgrzać cwu poza sezonem:solary?prąd?W zasadzie byłem zdecydowany na solary ale hydraulik powiedział żebym rozważył pompę ciepła powietrzną np. coś takiego http://www.buderus.lublin.pl/-logafix-wpt-300m-c5c2i72.htm?PHPSESSID=8097dddc60d39fed6b555122cdfb4275 Podobno same zalety: grzeje wodę, klimatyzacja, osuszanie powietrza, Kosztuje (kosztowała bo euro w górę) ok.7000 zł więc taniej niż zestaw solarny, zużycie prądu porównywalne, nie zagotuje się jak solary - same zalety a wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 04.02.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Analizowałem tą sprawę dogłębnie. Jeśli na zimę jest kocioł na paliwo stałe to nie potrzeba już nic innego do grzania CWU. W lecie solary są lepsze od pompy bo dają tańszą energię. Zarówno do kotła jak i do solarów można podpiąć wspólny bufor. Pompą do której podałeś link w zimie nie pogrzejesz bo ona potrzebuje 450m3 powietrza na godzinę - to za dużo. Znaczy to, że raczej nie będzie się naddawła do wentylowania domu w zimie (chyba że się mylę). Są tego typu pompy ciepła, bardzo wydajne, potrzebują bardzo mały stumień powietrza bo są w stanie schłodzić powietrze do temp. np. -10 stC. Ale są oczywiście stosunkowo dość drogie. Ale rzeczywiście masz 2 rzeczy w jednym opakowaniu i cenie - wentylację i CWU. Tutaj dochodzą wszelakie (trochę dyskusyjne) wady wentylacji mechnicznej wywiewnej. Mnie się to rozwiązanie podoba. Obok tego wszystkiego są rekuperatory i wentylacja mechaniczna zrównoważona. Rekuperator ma dużo większą sprawność odzysku ciepła z wentylacji niż pompa cipła i wygląda na to, że warto go zastosować np. wtedy gdy każdy kW mocy w twojej instalacji grzewczej jest drogi, np. w przypadku pompy ciepła i ogrzewania płaszczyznowego. Obniżenie mocy takiego ogrzewania np. o 20% może w sporej części pokryć koszty instalacji rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.02.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Jeśli w domu jest wentylacja grawitacyjna, to jest szansa, ze latem będzie działała (wymuszona przez PCi) - że nie wspomnę, o mozliwości chłdzenia np. spiżarki W moim odczuciu jest to bardzo interesujace i racjonalne rozwiązanie - z taką uwagą, że lepiej przyjąć COP=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Kosztuje (kosztowała bo euro w górę) ok.7000 zł więc taniej niż zestaw solarny, zużycie prądu porównywalne, nie zagotuje się jak solary - same zaletyTa pompa ciepła pobiera ok. 600 W mocy, dając ok. 2kW mocy grzewczej. Do podgrzania 300L zbiornika z wodą wystarczą np. 3 kolektory płaskie (moc maksymalna ponad 3kW). Do takiej instalacji wystarczy pompa obiegowa o mocy poniżej 100W. Jeżeli dla Ciebie 100W jest porównywalne z 600W, to masz rację . Tym niemniej jeżeli się przemyśli całą instalację, to może być ona sensowna. Widziałem już dom ogrzewany pompą ciepła, w którym druga pompa ciepła (podobna do tu opisywanej) przygotowywała ciepła wodę. Właściciel dziwił się, dlaczego w kotłowni ma tak zimno - pompa pobierała powietrze z kotłowni i po ochłodzeniu wyrzucała je tamże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 05.02.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A w przypadku wentylacji mechanicznej z REKU?Ma sens wpięcie zasilania do tej pompy cieplnej z wydmuchu z rekuperatora?Ogrzewanie domu elektryczne, wiec jest problem uzyskania CWU. Dodatkowo, z uwagi na częste dłuższe nieobecności w lecie solary mi też nie za bardzo pasują.Wpięcie w REKU rozwiązało by problem temperatury dolnego źródła w zimie. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 A w przypadku wentylacji mechanicznej z REKU? Ma sens wpięcie zasilania do tej pompy cieplnej z wydmuchu z rekuperatora? Będzie miało sens gdy z rekuperatorem współpracuje GWC, w innych przypadkach tego ciepła z wentylacji może być zbyt mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 05.02.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 to pumpka nie pracuje wady: -zimą sprawność spadnie w podanym modelu ciut za wysoka temp. minimalna (8stC). Jeżeli urządzenie ma stać gdzieś w kotłowni, przy garażu (a jeszcze nieogrzewanym) to będzie problem z zapewnieniem jej właściwych warunków. -szum dmuchawy (niektórym przeszkadza) -wychładza pomieszczenie w którym jest (ale to wada zimą, zaleta latem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.02.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 -wychładza pomieszczenie w którym jest (ale to wada zimą, zaleta latem) No chyba, że powietrze jest brane z innego pomieszczenia i wydmuchiwane poza budynek lub tam, gdzie się chce (do 10m.). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 05.02.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ja bym nie "wyrzucał" 450m3/h na zewnątrz-szczególnie w zimie. Jeśli już to za pośrednictwem reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.02.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ja bym nie "wyrzucał" 450m3/h na zewnątrz-szczególnie w zimie. Jeśli już to za pośrednictwem reku Dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 05.02.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 a czy " zorganizowanie" takiej ilośći powietrza z pomieszczenia gospod. to nie problem ? ........" Ilość przetłaczanego powietrza z pomieszczenia: 450 m3/h " bo CK przy swojej PC do grzania cwu wystarczy 15m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 05.02.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 ja bym nie "wyrzucał" 450m3/h na zewnątrz-szczególnie w zimie. Jeśli już to za pośrednictwem reku Dlaczego ? bo jestem sknerą i żal by mi było straconego ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 05.02.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Pojawiły się też urządzenia łączące PC do podgrzewania c.w.u. z Rekuperatorem - http://www.climakomfort.pl/index.php?page=537 niestety nie znam ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.02.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Pojawiły się też urządzenia łączące PC do podgrzewania c.w.u. z Rekuperatorem - http://www.climakomfort.pl/index.php?page=537 niestety nie znam ceny Temat był omawiany. Tam nie ma rekuperatora. Nawet rozmawiałem z Grudziądzem o tym urządzeniu. A ceny, uwierz mi na słowo, nie chcesz znać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 05.02.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Pojawiły się też urządzenia łączące PC do podgrzewania c.w.u. z Rekuperatorem - http://www.climakomfort.pl/index.php?page=537 niestety nie znam ceny Temat był omawiany. Tam nie ma rekuperatora. Nawet rozmawiałem z Grudziądzem o tym urządzeniu. A ceny, uwierz mi na słowo, nie chcesz znać. Bo co dobre to drogie - tak to już jest. Choć z drugiej strony na stronie http://www.biawar.com.pl/ jest pompa NIBE fighter-100-p za około 10 tyś netto. Potrzebuje 75m3/h powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.02.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Tym niemniej jeżeli się przemyśli całą instalację, to może być ona sensowna. Widziałem już dom ogrzewany pompą ciepła, w którym druga pompa ciepła (podobna do tu opisywanej) przygotowywała ciepła wodę. Właściciel dziwił się, dlaczego w kotłowni ma tak zimno - pompa pobierała powietrze z kotłowni i po ochłodzeniu wyrzucała je tamże . Ja PC zamówiłem. Stawiam ją w pralni. Powietrze będzie pobierać z garażu (jest obok) i wyrzucać poza budynek. Do garażu będzie wydmuch z reku (reku z GWC). W garażu będzie nadto wentylacja grawitacyjna i okno, które zawsze można uchylić (otworzyć) w lecie, by naleciało do garażu dużo ciepłego powietrza potrzebnego PC. Reku z GWC powinno mi, w połączeniu z brakiem styro w podłodze garażu, zapewnić w miarę dodatnią temp. w garażu (garaż w 2/3 w bryle budynku, ocieplony i odizolowany od pozostałej części domu) przy nawet dużych mrozach. Jeśli temp. trochę w PC jest grzałka do wspomagania podgrzewania wody. I jeszcze jedno. Cena tego urządzenia. Ja płacę 5026 zł. brutto, część Vatu do zwrotu. Realny koszt to ok. 4400 zł. A więc prawie połowa tego co solary. A uniwersalność urządzenia zdecydowanie większa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 05.02.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Pro Staś-to zrób tak żeby dziurką na górze ściany od garażu ssało do PC a dziurką na dole wyrzucało do garażu. Przynajmniej zyskasz na wilgotnym powietrzu które będzie w garażu (z aut i reku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoris 05.02.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 pompa pobierała powietrze z kotłowni i po ochłodzeniu wyrzucała je tamże Mnie też namawiano na takie urządzenie ale ja widze to tak, że skoro ma służyć do przygotowania CWU poza sezonem grzewczym to powietrze zasilające dostarczyłbym z zewnatrz budynku (najlepiej z najcieplejszej strony) a wydmuchiwane powietrze mozna wyprowadzic rowniez na zewnatrz (ewentualnie latem do środka w celu schlodzenia domu). W okresie wiosna-lato-jesień jest wiele dni o temperaturze powietrza powyżej 8 stopni i jednocześnie pochmurnych, co daje pewna przewage takiej pompy nad solarami. Przed zakupem nalezy również rozwazyć, że częścią pompy jest zbiornik który i tak trzeba kupić Sprawę narazie rozważam, ale jak na dzisiaj to chyba się nie zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.02.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Tak tylko przypominam, ze rozwazamy tu grzanie CWU tylko poza sezonem grzewczym jako alternatywę dla solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.02.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Tak tylko przypominam, ze rozwazamy tu grzanie CWU tylko poza sezonem grzewczym jako alternatywę dla solarów. Wówczas kwestia opłacalności wygląda nieco gorzej, fakt. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts