Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam w planie ogrzewanie kotłem na paliwo stałe. Chciałbym żeby kocioł chodził tylko w sezonie grzewczym wiec czym podgrzać cwu poza sezonem:

solary?

prąd?

W zasadzie byłem zdecydowany na solary ale hydraulik powiedział żebym rozważył pompę ciepła powietrzną np. coś takiego

http://www.buderus.lublin.pl/-logafix-wpt-300m-c5c2i72.htm?PHPSESSID=8097dddc60d39fed6b555122cdfb4275

Podobno same zalety: grzeje wodę, klimatyzacja, osuszanie powietrza,

Kosztuje (kosztowała bo euro w górę) ok.7000 zł więc taniej niż zestaw solarny, zużycie prądu porównywalne, nie zagotuje się jak solary - same zalety

a wady?

Analizowałem tą sprawę dogłębnie. Jeśli na zimę jest kocioł na paliwo stałe to nie potrzeba już nic innego do grzania CWU. W lecie solary są lepsze od pompy bo dają tańszą energię. Zarówno do kotła jak i do solarów można podpiąć wspólny bufor. Pompą do której podałeś link w zimie nie pogrzejesz bo ona potrzebuje 450m3 powietrza na godzinę - to za dużo. Znaczy to, że raczej nie będzie się naddawła do wentylowania domu w zimie (chyba że się mylę).

Są tego typu pompy ciepła, bardzo wydajne, potrzebują bardzo mały stumień powietrza bo są w stanie schłodzić powietrze do temp. np. -10 stC. Ale są oczywiście stosunkowo dość drogie. Ale rzeczywiście masz 2 rzeczy w jednym opakowaniu i cenie - wentylację i CWU. Tutaj dochodzą wszelakie (trochę dyskusyjne) wady wentylacji mechnicznej wywiewnej. Mnie się to rozwiązanie podoba.

Obok tego wszystkiego są rekuperatory i wentylacja mechaniczna zrównoważona. Rekuperator ma dużo większą sprawność odzysku ciepła z wentylacji niż pompa cipła i wygląda na to, że warto go zastosować np. wtedy gdy każdy kW mocy w twojej instalacji grzewczej jest drogi, np. w przypadku pompy ciepła i ogrzewania płaszczyznowego. Obniżenie mocy takiego ogrzewania np. o 20% może w sporej części pokryć koszty instalacji rekuperatora.

Jeśli w domu jest wentylacja grawitacyjna, to jest szansa, ze latem będzie działała (wymuszona przez PCi) - że nie wspomnę, o mozliwości chłdzenia np. spiżarki :lol:

W moim odczuciu jest to bardzo interesujace i racjonalne rozwiązanie - z taką uwagą, że lepiej przyjąć COP=3

Kosztuje (kosztowała bo euro w górę) ok.7000 zł więc taniej niż zestaw solarny, zużycie prądu porównywalne, nie zagotuje się jak solary - same zalety
Ta pompa ciepła pobiera ok. 600 W mocy, dając ok. 2kW mocy grzewczej.

Do podgrzania 300L zbiornika z wodą wystarczą np. 3 kolektory płaskie (moc maksymalna ponad 3kW). Do takiej instalacji wystarczy pompa obiegowa o mocy poniżej 100W.

Jeżeli dla Ciebie 100W jest porównywalne z 600W, to masz rację ;).

Tym niemniej jeżeli się przemyśli całą instalację, to może być ona sensowna.

Widziałem już dom ogrzewany pompą ciepła, w którym druga pompa ciepła (podobna do tu opisywanej) przygotowywała ciepła wodę. Właściciel dziwił się, dlaczego w kotłowni ma tak zimno - pompa pobierała powietrze z kotłowni i po ochłodzeniu wyrzucała je tamże :( .

A w przypadku wentylacji mechanicznej z REKU?

Ma sens wpięcie zasilania do tej pompy cieplnej z wydmuchu z rekuperatora?

Ogrzewanie domu elektryczne, wiec jest problem uzyskania CWU. Dodatkowo, z uwagi na częste dłuższe nieobecności w lecie solary mi też nie za bardzo pasują.

Wpięcie w REKU rozwiązało by problem temperatury dolnego źródła w zimie.

pozdrawiam,

A w przypadku wentylacji mechanicznej z REKU?

Ma sens wpięcie zasilania do tej pompy cieplnej z wydmuchu z rekuperatora?

Będzie miało sens gdy z rekuperatorem współpracuje GWC, w innych przypadkach tego ciepła z wentylacji może być zbyt mało.

to pumpka nie pracuje :D

wady:

-zimą sprawność spadnie :cry: w podanym modelu ciut za wysoka temp. minimalna (8stC). Jeżeli urządzenie ma stać gdzieś w kotłowni, przy garażu (a jeszcze nieogrzewanym) to będzie problem z zapewnieniem jej właściwych warunków.

-szum dmuchawy (niektórym przeszkadza)

-wychładza pomieszczenie w którym jest (ale to wada zimą, zaleta latem)

Pojawiły się też urządzenia łączące PC do podgrzewania c.w.u. z Rekuperatorem -

http://www.climakomfort.pl/index.php?page=537

niestety nie znam ceny

Temat był omawiany. Tam nie ma rekuperatora. Nawet rozmawiałem z Grudziądzem o tym urządzeniu.

A ceny, uwierz mi na słowo, nie chcesz znać.

Pozdrawiam.

Pojawiły się też urządzenia łączące PC do podgrzewania c.w.u. z Rekuperatorem -

http://www.climakomfort.pl/index.php?page=537

niestety nie znam ceny

Temat był omawiany. Tam nie ma rekuperatora. Nawet rozmawiałem z Grudziądzem o tym urządzeniu.

A ceny, uwierz mi na słowo, nie chcesz znać.

Bo co dobre to drogie - tak to już jest.

Choć z drugiej strony na stronie http://www.biawar.com.pl/ jest pompa NIBE fighter-100-p za około 10 tyś netto. Potrzebuje 75m3/h powietrza.

Tym niemniej jeżeli się przemyśli całą instalację, to może być ona sensowna.

Widziałem już dom ogrzewany pompą ciepła, w którym druga pompa ciepła (podobna do tu opisywanej) przygotowywała ciepła wodę. Właściciel dziwił się, dlaczego w kotłowni ma tak zimno - pompa pobierała powietrze z kotłowni i po ochłodzeniu wyrzucała je tamże :( .

Ja PC zamówiłem. Stawiam ją w pralni. Powietrze będzie pobierać z garażu (jest obok) i wyrzucać poza budynek. Do garażu będzie wydmuch z reku (reku z GWC). W garażu będzie nadto wentylacja grawitacyjna i okno, które zawsze można uchylić (otworzyć) w lecie, by naleciało do garażu dużo ciepłego powietrza potrzebnego PC.

Reku z GWC powinno mi, w połączeniu z brakiem styro w podłodze garażu, zapewnić w miarę dodatnią temp. w garażu (garaż w 2/3 w bryle budynku, ocieplony i odizolowany od pozostałej części domu) przy nawet dużych mrozach.

Jeśli temp. trochę w PC jest grzałka do wspomagania podgrzewania wody.

I jeszcze jedno. Cena tego urządzenia. Ja płacę 5026 zł. brutto, część Vatu do zwrotu. Realny koszt to ok. 4400 zł. A więc prawie połowa tego co solary. A uniwersalność urządzenia zdecydowanie większa.

Pozdrawiam.

pompa pobierała powietrze z kotłowni i po ochłodzeniu wyrzucała je tamże

Mnie też namawiano na takie urządzenie ale ja widze to tak, że skoro ma służyć do przygotowania CWU poza sezonem grzewczym to powietrze zasilające dostarczyłbym z zewnatrz budynku (najlepiej z najcieplejszej strony) a wydmuchiwane powietrze mozna wyprowadzic rowniez na zewnatrz (ewentualnie latem do środka w celu schlodzenia domu). W okresie wiosna-lato-jesień jest wiele dni o temperaturze powietrza powyżej 8 stopni i jednocześnie pochmurnych, co daje pewna przewage takiej pompy nad solarami.

Przed zakupem nalezy również rozwazyć, że częścią pompy jest zbiornik który i tak trzeba kupić

Sprawę narazie rozważam, ale jak na dzisiaj to chyba się nie zdecyduję.