Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek Jotul - opinie

Lukins

Recommended Posts

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Odświeżam wątek. :D

Ktoś może wie, czy Jotule mają doprowadzenie powietrza do samego paleniska, czy pod kominek?

Jaka jest różnica między tymi rozwiązaniami w działaniu kominka?

Niektóre maja a niektóre nie maja. Jeśli masz doprowadzenie powietrza, to masz 100% pewnosci, ze nie bedziesz cieplego powietrza z salowu wyrzucal w komin i masz mozliwosc zalozenia przepustnicy i dobrego przymkniecia powietrza do spalania, a nawet sterowania tego elektronicznie :-)

--

MG

• 5 months później...
  • 1 year później...
Tylko że, gdy w Tarnawie pęknie żeliwny wkład, to żaden kit czy klej już nie pomoże. Trzeba wymienić cały wkład. A kto zapłaci za demontaż kominka (obudowy)? Bo chyba nie gwarant?

Popatrz na daty postów i nie pisz głupot . Jotul kosztujekupe kasy chyba ludzie nie płaca po to by samemu sie w tym g. babrać - a Tarnawa jak sie spieprzy na gwarancji to proste ,ze za to odpowiada gwarant .

Nie jestem właścicielem ani Jotula ani Tarnawy a zwykłego jak to co niektórzy tu obecni określają szajsu z francji - mieszkam na samym wschodzie , grzeję zima od października do konca kwietnia i ten szajs znad Loary nie gubi silikonow, jest monolitem i kosztował 1/4 tego co Jotul - aha i nie potrzebuje fachmanow od siodmej boleści mówiących , że tak byc powinno bo to bzdura .

Czy jak kupuje samochod to po sezonie wymieniam w nim uszczelkę pod głowicą ?

• 8 months później...
Ja od ponad roku pale wkładem Jotul I 530 Flat z płaską szyba. Wkład ten ogrzewa mi 5 pomieszczeń w tym duży salon. Jak do rozgrzanego kominka wieczorem wrzuce 3 konkretne polana to do rana jest żar i nie ma problemu z ponownym rozpaleniem. Jestem również bardzo zadowolony bo nie mam problemów z brudną szybką :D

• 1 year później...
Cześć Wszystkim.

Zastanawiałem się nad zakupem piecyka Jotul z czystym spalaniem. Na ich stronie widziałem że w przyszłym miesiącu podnoszą mocno ceny na czyste spalanie. Cos wiecie o tym systemie Jotula?

Pozdrawiam

Nowy sposób na reklamę w Jotulu ?:D

• 5 months później...

WITAM. Od paru tygodni użytkuję Jotula (jeszcze nie obudowany), pali się dobrze i jest ciepło ale nie ma jeszcze mrozu.

Mam przepustnicę elektr. regulowaną aby się zamykała (dopływ powietrza dołem z zewnątrz) gdy temperatura przewyższy tę zadaną. Zaobserwowałem, że nie ma tak naprawdę różnicy w wielkości płomienia gdy przepustnica jest zamknięta w 100% lub otwarta. Tam bardzo minimalnie zmniejsza się płomień po całkowitym zamknięciu a i po kilku minutach gdy otworzę przepustnicę nie ma znacznej reakcji na płomień, dlaczego? To jak ta przepustnica będzie sterować wielkością ognia. Drzwiczki są szczelne, ten dolny dolot zamknięty i nic!?!? Czy ktoś może mi podpowiedzieć co się dzieje?

WITAM. Od paru tygodni użytkuję Jotula (jeszcze nie obudowany), pali się dobrze i jest ciepło ale nie ma jeszcze mrozu.

Mam przepustnicę elektr. regulowaną aby się zamykała (dopływ powietrza dołem z zewnątrz) gdy temperatura przewyższy tę zadaną. Zaobserwowałem, że nie ma tak naprawdę różnicy w wielkości płomienia gdy przepustnica jest zamknięta w 100% lub otwarta. Tam bardzo minimalnie zmniejsza się płomień po całkowitym zamknięciu a i po kilku minutach gdy otworzę przepustnicę nie ma znacznej reakcji na płomień, dlaczego? To jak ta przepustnica będzie sterować wielkością ognia. Drzwiczki są szczelne, ten dolny dolot zamknięty i nic!?!? Czy ktoś może mi podpowiedzieć co się dzieje?

Wklej ten tekst jeszcze w kilku watkach , załóż ze dwa nowe,

będzie mnóstwo odpowiedzi :cool:

i chce Ci się tak?

Nie szkoda czasu i zdrowia na takie uwagi? To tak po "katolicku" można komuś dopiec!!!

Jak widzisz po ilości postów - chce mi się :) W ten sposób sprawdzam

z kim mam do czynienia i czy to ktoś komu warto pomóc , czy też typ

któremu się zdaje ,że mu się wszystko należy...

Jak widzisz po ilości postów - chce mi się :) W ten sposób sprawdzam

z kim mam do czynienia i czy to ktoś komu warto pomóc , czy też typ

któremu się zdaje ,że mu się wszystko należy...

No proszę - ale ja myślałem, że to forum dla wszystkich potrzebujących bądź chcących ŻYCZLIWIE podzielić się swym doświadczeniem. Nie wiedziałem, że tu i psycho... dzy co to wiedzą lepiej czy ktoś zasługuje na pomoc czy też nie warto mu pomagać, bo taki ... ENIU uzurpuje sobie prawo i dyskwalifikuje. ON jest sędzią i wyrocznią no i chyba JASNOWIDZEM bo wie z kim ma do czynienia i "... czy to ktoś komu warto pomóc ..."

Poza tym Koleś nie jestem żadnym typem Ty nieokrzesany znawco!!!!!!!