Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

waldirs

Chyba "wpadłeś" w pułapkę marketingową , jakże popularną w dzisiejszych

czasach. Jotul wyrobił sobie doskonałą markę przez lata sprzedaży najlepszego

żeliwa na świecie. I tak jak Mercedes , myślał ,że hegemonia jest wieczna.

Obudzili się trochę z łapą w nocniku inni zaczęli deptać im mocno po piętach,

odbierając klientów nawet w Norwegii. Gdyby nie byli zarozumiali, i stopniowo

inwestowali w rozwój , nowe techniki , nie musieli by robić tego pospiesznie,

jak to ma miejsce teraz. Zakup fabryki produkującej ze stali ( stal była do tej

pory wyszydzana przez Jotul ) to jeden przykład ,krążki akumulacyjne i

nadstawka wodna w Polsce , drugi...

Twój błąd , na którego uniknięcie miałeś niewielkie szanse, polegał na

bezkrytycznym zaufaniu do marki , która z Ciebie zadrwiła (prawdopodobnie).

Możesz tylko mieć pretensje do siebie ,że kręcąc sie po FM , nie zapytałeś

wcześniej - przed zakupem. Ale podobnie klienci Mercedesa , którzy kupili 100 MB ,

albo A klasę , nie wiedzieli ,że to w pospiechu robione modele, w celu nadrobienia

straconego czasu i pogoni za konkurencją. Weszli do salonu z gwiazdą pełni zaufania.

Sorry za ten filozoficzny wywód , ale wątek jest ważny , dobrze że jest.

Wstępne zaloty mamy z głowy , przejdźmy do rzeczy.Jeszcze trochę pytań.

Nie wiem jakie były Twoje założenia . Co tą przystawką chcesz ogrzać ?

Jakie odbiornik masz do niej podłączone ?

Do przepustnicy wrócimy...

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4965676

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I tu Kolego masz rację bo znam te trendy jak Mercedes, podobnie Karcher (znane mi są dobrze fakty z tej branży), który pozytywnie zaistniał na rynku przed 15 laty a teraz "klepie" fuszerki... przykładów można by mnożyć.

Na FM pytałem tu i tam, ale byłem zdecydowany nie na kominek z płaszczem wodnym a jedynie z nasadą z różnych w pełni uzasadnionych powodów. W nasadą wodną tych wkładów nie ma za dużo a powiedziałbym że rynek dość skromny. Jotul - nie konieczne ale fakt że oryginalnie produkowany jest w kraju, gdzie ludzie znają co to zimno więc to był mój główny argument na wybór tej marki, a że wiedzę jaką posiadałem i to co oglądałem u kogoś upewniło mnie w podjęciu tej decyzji - ot i to!!!

Teraz muszę "walczyć" z niuansami - mam ich dwa (2 szt.) i liczę na to, że przy pomocy Kolegów tej problem uda mi się choć w jakimś stopniu poprawić....

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4966128

A co do reakcji płomieni na przymykanie przepustnicy zauważyłem , że po dłuższym paleniu ( wczoraj 6-7 godz ) płomienie przygasają po zamknięciu dolnej przepustnicy w sposób widoczny po kilkunastu sekundach ! Natomiast przy zamykaniu tej wajchy prawej górnej reakcja jest wolniejsza ale jest . Nie wiem jaki wpływ na przygasanie płomieni ( przy poprzednim paleniu ) miało to ,że kratka od wlotu powietrza na elewacji domu była lekko przysłonięta ( oparciem od ławki ) ale nie całkowicie i to mogło być przyczyną ,że reakcja na przymykanie przepustnicy była spowolniona . Reansumując wg. mnie na początku palenia reakcja na przymykanie jest wolniejsza a w miarę rozgrzewania szybsza . Mój Jotul grzeje tylko wodę użytkową .Po 6 godz palenia ( ale niezbyt intensywnego ) woda użytkowa w bojlerze 80 stopni na wyjściu z zespołu wodnego 85 stopni .Dość dużo ale na razie mam tylko 200 L bojler ( zdecydowanie za mały ) i do układu będzie wpięty jeszcze 300 L bojler . Docelowo będzie więc 500 L . Będzie to grzane najpierw 300 L a gdy osiągnie zadaną temp. pozostałe 200 L .Steruje tym sterownik ( firmy Tatarek - Kominek) i dwie pompy Grundfos 40 . Wszystko było kupione w salonie Jotula i montowane przez panów z tegoż salonu .Dodam jeszcze ,że zajmują sie tą profesją od parunastu lat - więc o braku fachowości nie ma mowy . Handlują też kominkami innych firm więc o stronniczości ( na korzyśc Jotula ) nie ma mowy . Co do zakupu tej firmy przekonał mnie argument ,że w ich domach grzeją właśnie te wkłady a panowie zapraszają do siebie w celu obejrzenia i sprawdzenia jak to "hula" .
https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4967060

A co do reakcji płomieni na przymykanie przepustnicy zauważyłem , że po dłuższym paleniu ( wczoraj 6-7 godz ) płomienie przygasają po zamknięciu dolnej przepustnicy w sposób widoczny po kilkunastu sekundach ! Natomiast przy zamykaniu tej wajchy prawej górnej reakcja jest wolniejsza ale jest . Nie wiem jaki wpływ na przygasanie płomieni ( przy poprzednim paleniu ) miało to ,że kratka od wlotu powietrza na elewacji domu była lekko przysłonięta ( oparciem od ławki ) ale nie całkowicie i to mogło być przyczyną ,że reakcja na przymykanie przepustnicy była spowolniona . Reansumując wg. mnie na początku palenia reakcja na przymykanie jest wolniejsza a w miarę rozgrzewania szybsza . Mój Jotul grzeje tylko wodę użytkową .Po 6 godz palenia ( ale niezbyt intensywnego ) woda użytkowa w bojlerze 80 stopni na wyjściu z zespołu wodnego 85 stopni .Dość dużo ale na razie mam tylko 200 L bojler ( zdecydowanie za mały ) i do układu będzie wpięty jeszcze 300 L bojler . Docelowo będzie więc 500 L . Będzie to grzane najpierw 300 L a gdy osiągnie zadaną temp. pozostałe 200 L .Steruje tym sterownik ( firmy Tatarek - Kominek) i dwie pompy Grundfos 40 . Wszystko było kupione w salonie Jotula i montowane przez panów z tegoż salonu .Dodam jeszcze ,że zajmują sie tą profesją od parunastu lat - więc o braku fachowości nie ma mowy . Handlują też kominkami innych firm więc o stronniczości ( na korzyśc Jotula ) nie ma mowy . Co do zakupu tej firmy przekonał mnie argument ,że w ich domach grzeją właśnie te wkłady a panowie zapraszają do siebie w celu obejrzenia i sprawdzenia jak to "hula" .

Butyński

Jak chcesz to potrafisz pisać nie tylko impertynencje... :D

Wpis obrazuje właściwe założenia i przeznaczenie, do którego zespól

wodny skonstruowany przez Jotula się nadaje. Chwalić też przedstawiciela,

który zgodnie z możliwościami (wydajnością) go montuje. Nie dla

wszystkich było to takie oczywiste . CWU i nic więcej . Układ z dwoma buforami

to może dobry pomysł , ale tylko dla kogoś , kto zamierza cały dzień

utrzymywać ogień w kominku . O ekonomii w takiej sytuacji trudno

mówić , bo ilość opalu na uzyskanie odpowiedniej temperatury w

obu buforach , będzie niewspółmierna do kosztu nagrzania ich np

prądem. Rozwiązanie takie ma sens, jeśli przystawka na Jotulu nie

jest jedynym urządzeniem podgrzewającym wodę w buforach.

Zamiast drugiego bufora można skierować nadmiar ciepła na jeden

z obwodów podłogówki , lub innego niewielkiego odbiornika , z

oddzielnym obwodem (tu pewnie więcej powiedziałby forumowo-

branżowy spec od wody - Margod )

Twoje obserwacje na temat przepustnicy są jak najbardziej prawidłowe.

Sterownik którego używasz , ma przepustnicę rozszczelnioną . To praktyka

stosowana w kominkach w celu bezpieczeństwa. Przepustnice szczelne

reagują szybciej i skuteczniej , ale nie powinno się ich stosować w

kominkarstwie , nazwę je "popularnym". Reakcje dużego paleniska na

przymknięcie przepustnicy jest dość powolna i dla niecierpliwego

użytkownika trudna do zauważenia. Do tego dochodzi fakt pozornego

niereagowania paleniska w początkowej fazie palenia.

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4967145

Zamiast drugiego bufora można skierować nadmiar ciepła na jeden

z obwodów podłogówki , lub innego niewielkiego odbiornika , z

oddzielnym obwodem

Zgadzam się z tym, 60 st. w zbiorniku CWU a "nadwyżkę" skierować do CO. Najlepiej na piętro, tam gdzie ciepłe powietrze z kominka nie dociera. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że lepiej się to sprawdza niż DGP. Niemały problem stanowi ogrzewanie podłogowe w salonie, w którym jest kominek. Rozpalenie ognia w kominku prowadzi do przegrzewania takich pomieszczeń, więc trzeba trochę pogłówkować, gdzie i w jaki sposób przejąc nadmiar energii wyprodukowanej przez korpus wkładu.:cool:
https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4967913

Z własnego doświadczenia i obserwacji bo mam taki zestaw (Jotul I18 Panorama + zespół wodny - płomieniówka). Zespół wodny ma marną sprawność i moim zdaniem wystarczy do ogrzania domu ale dobrze ocieplonego i maks. 130-140m2 pu. I tu jest paradoks; aby zapewnić w miarę rozsądny cykl pracy pomp na wymienniku przy temp. na wyjściu 55-60 st.C w kominku trzeba nieźle hajcować. W pomieszczeniu w którym stoi wkład temperatury oscylują u mnie w okolicach 24-25 st.C. Temperatura w pozostałych pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami zasilanymi ciepłem z płomieniówki 20-20,5 st.C. W salonie gdzie stoi wkład mam przymusowe wietrzenie bo nie idzie wytrzymać a salon z półotwartą kuchnią ma 46m2. W całym układzie wyłączona jest podłogówka (teraz w okresie przejściowym) i nie grzeję płomieniówką CWU bo się zawór trójdrogowy zawiesił. Jak odpalę podłogę i CWU to sprawność całego układu jeszcze spadnie niestety. Były dyskusje że na powrocie należy umieścić zawór zwiększający temp. wody (u mnie jest ergolid). Wg Jotula nie potrzeba i ja też uważam że nie potrzeba. Aby tym ustroistwem w domu zagrzać, to trzeba nieźle palić. Temperatura komina cały czas bardzo wysoka. Temperatura wody w obiegu kominka ustawiona na 60st.C. Po przekroczeniu tej temperatury ruszają pompy. Temp. spada do 55 st.C popmpy stają. Nigdy temp. wody w układzie płomieniówki nie spada do takiej wartości aby zakleić wylot spalin, otwory płomieniówki itp.

To takie moje spostrzeżenia.

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4973187

Nadal jest to kominek "powietrzny" z małą nasadka wodną . To takie połączenie jeża i dżdżownicy czyli coś w typie drutu kolczastego :stirthepot:

Szkoda tylko, że jak byłem na etapie zakupów to znalazłem wyłącznie same pochlebne opinie tego rozwiązania. I wydane 2300,00zł na baniak z blachy. A teraz...

Jedyna zaleta to taka, ze w tym kominku się pali, a nie kisi jak we wkładach z płaszczem i szyba dłużej czysta.

Przestroga dla wszystkich którzy chcą ten patent zamontować: NIE RÓBCIE TEGO!

Ale jeżeli chodzi o sam wkład to nie można mieć zastrzeżeń; wygoda użytkowania, bardzo wolne brudzenie szyby, wygląd jest ok.

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4974147

Szkoda tylko, że jak byłem na etapie zakupów to znalazłem wyłącznie same pochlebne opinie tego rozwiązania. I wydane 2300,00zł na baniak z blachy. A teraz...

Jedyna zaleta to taka, ze w tym kominku się pali, a nie kisi jak we wkładach z płaszczem i szyba dłużej czysta.

Przestroga dla wszystkich którzy chcą ten patent zamontować: NIE RÓBCIE TEGO!

Ale jeżeli chodzi o sam wkład to nie można mieć zastrzeżeń; wygoda użytkowania, bardzo wolne brudzenie szyby, wygląd jest ok.

Ciekawe , ciekawe . A czyjeż to były opinie ?

Darpiot , jeszcze jedno mnie ciekawi , jaką moc tej przystawki

podano oficjalnie ?

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4974155

Łał, łał, łał.... To jest podstawa do roszczeń prawnych...

Największy , naprawdę wydajny w działaniu , baniak BRUNNERA ,

ma na naklejce 5-7 .

Z informacji które docierają z rynku , wnioskuję ,że to góra 3-5 KW.

Taką naklejkę bym przykleił na tym baniaku , z informacją ,że powinien

współpracować z urządzeniem (wkładem) o mocy góra 7 KW. Wtedy by grało.

Ale wtedy nie było by sprzedaży w "J" :D

Swoją drogą wyobraźnię musiał mieć kosmiczną ktoś , kto taki kociołek

zaprojektował na wkład o mocy 15 KW.

Sami jotulowcy pomału już się zorientowali i wiedzą "z czym to się je".

Butyński miał szczęście na takich trafić.

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4974257

Zaraz , zaraz ja wykorzystuję tą nakładkę ( zespół wodny ) tylko do wody użytkowej i hula jak złoto . Zapas wody 500L w bojlerach ,że mogę jacuzzi napełnić ! Tak więc w przeciwieństwie do zawiedzonych mogę powiedzieć ,że jestem szczęśliwym posiadaczem tego rozwiazania . Nigdy nie brałem pod uwagę podłączania tego pod podłogówkę czy kaloryfery .Do rozprowadzenia powietrza ciepłego do pomieszczeń mam turbinę a podłogówkę jako alternatywę zrobiłem elektryczną .Tak więc eniu przykro mi , że nie dostarczam Ci satysfakcji .Przy następnej budowie postaram się coś spieprzyć abyś mógł pływać w rozkoszach ,że coś się mi nie udało :)
https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4974399

Albo pyskujesz ,albo czytać nie umiesz ... a już najmniej wychodzi Ci

robienie mi na złość . Toć trąbo jedna o tym właśnie piszę ,że u Ciebie

dobrze wyszło...:D

Och to bardzo przepraszam !Dopatrzyłem się w tym ironii i prześmiewczego tonu ................. . Może to początki manii prześladowczej .:bash:

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4974561

Albo pyskujesz ,albo czytać nie umiesz ... a już najmniej wychodzi Ci

robienie mi na złość . Toć trąbo jedna o tym właśnie piszę ,że u Ciebie

dobrze wyszło...:D

eniu on jedno i drugie :D.Pytanie do ciebie tak przy okazji.Po juhasa ludzie "domontowują" dodatkowe bufory 500l/600l.Przecież na rodzinę 4/5 osobowa wystarczy np 300l i drugie gdzie widzisz sens by nakładka ,sradka itp grzała tylko CWU z zaznaczeniem nawet ,że elektryki w domu od zaj......

pzdr.

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4975997

eniu on jedno i drugie :D.Pytanie do ciebie tak przy okazji.Po juhasa ludzie "domontowują" dodatkowe bufory 500l/600l.Przecież na rodzinę 4/5 osobowa wystarczy np 300l i drugie gdzie widzisz sens by nakładka ,sradka itp grzała tylko CWU z zaznaczeniem nawet ,że elektryki w domu od zaj......

pzdr.

a kysz a kysz .........

https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4976092

W temacie o kominkach Jotula biję z myślami pomiędzy I 80 RH Panorama a I 530 FL. Użytkowników proszę o opinię, a fachowców o ewentualne porady, np. czy przepustnicę do ww. wkładów powinienem dołożyć szczelną, czy nie? Kolejna kwestia to obudowa szamotowa do ww. wkładów - rezygnuję z systemu typu CMA - przedstawiciel Jotula w autoryzowanym salonie odradził mi takie rozwiązanie, choć w dalszym ciągu tęsknię na myśl o możliwości kumulacji ciepła.
https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4990739

Eniu wyluzuj

Jest łykend, czas relaksu, wypoczynku i pogodnego nastroju.

Wiem, pogoda nie zabardzo, ale myślę że warto uśmiechnąć się i spojrzeć na drugiego przyjaźnie.

Nie diagnozuj tutaj na forum, bo i Ciebie będą diagnozować............

Edytowane przez bohusz
https://forum.murator.pl/topic/11622-kominek-jotul-opinie/page/7/#findComment-4993213