Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek Jotul - opinie

Lukins

Recommended Posts

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zamiar kupić dokładnie ten sam model, nie wiedziałam, że przy nim nie sa wymagane kratki, super, u mnie nie będzie rozprowadzenia powietrza. A popielnika też nie ma tak jak inne Jotule? Jeśli tak to model idealny dla mnie.

bobo30, ten model kasety rzeczywiście nie wymaga żadnej kratki. Tak jak inne JOTULE- popielnika nie ma. Rozwiązanie techniczne tej kasety idealnie spełniło moje oczekiwania :wink: . I tak:

1. Jest płytki (tylko 40 cm głębokości łącznie z blaszanym płaszczem)- wpuściłem go w komin dzięki czemu zlicował się równo ze ścianą,

2. Dzięki blaszanemu płaszczowi nie zawracałem sobie głowy żadnymi komorami dekompresyjnymi nad kominkiem, po prostu położyłem wełnę na górę płaszcza i po robocie,

3. Ma dwa cięgna (po prawej stronie), które precyzyjnie dawkują ilość powietrza do spalania: cięgno dolne do rozpalania i do regulacji (poprawy) ciągu kominowego (po rozpaleniu w zasadzie zamknięte), cięgno górne- do regulacji podczas normalnej pracy. Dzięki takiej precyzyjnej regulacji spalania, szyber w kominie staje się całkowicie zbędny a nawet nie wskazany,

4. Maskownica (ta ozdobna, żeliwna część kasety z otworami na- i wywiewnymi) jest otwierana na bok (przeciwnie niż drzwiczki kasety) dzięki czemu uzyskujemy dostęp do wkładu (do odkurzania i ewentualnej konserwacji),

Średnica otworu dymowego- 200 lub 180 mm (fabryczny króciec podłączeniowy), natomiast dwa zaślepione otwory w blaszanym płaszczu do ewentualnego rozprowadzania ciepłego powietrza mają średnicę 150 mm a nie tak jak wcześniej podałem- 180 mm.

Kasety te występują w dwóch wersjach- różnią się tylko wykonaniem maskownicy- jedna ma otwory poziome a druga pionowe. Występuje też kaseta o większych rozmiarach i większej mocy, ale to chyba łatwo znajdziesz...

Pozdrawiam

Grzegorz

Wspomnicie prędzej czy później moje słowa .

Kominek w domu może spełniać jedynie walory estetyczne .Tak od czasu do czasu sobie w nim napalić aby atmosfera była ciekawsza, ale nigdy jako docelowe ogrzewanie całego domu ! Po trzech zimach zaczniecie się rozglądać za normalnym piecem CO.

pozdrawiam.

Kominek w domu może spełniać jedynie walory estetyczne .Tak od czasu do czasu sobie w nim napalić aby atmosfera była ciekawsza, ale nigdy jako docelowe ogrzewanie całego domu ! Po trzech zimach zaczniecie się rozglądać za normalnym piecem CO.

pozdrawiam.

hmmm..a ile sezonow Ty palisz juz??? hmm..mam jotula i normalny piec kondensat viessmanna. piec zima malo co sie wlaczał.....teraz bede 3 sezon paliła...

Tesko!

Śledzę co pewien czas wątki na forum oraz rozmawiam z sąsiadami "kominkowiczami". Sam mam już instalację pod "płaszcz" ale... chyba nie widzę się wstającego codzień rano z godzinę przed wszystkimi w celu rozpalenia i rozgrzania. Nie widzę też powrotu wieczorami po pracy i kolejnej godziny na rozpalanie. Pozostaną urocze i kominkowo ciepłe weekendy, co , jak widzisz, chyba wyklucza raczej zasadność posiadania kominka jako głównego źródła. Płaszcz raczej na pewno się szybko w takiej sytuacji nie zwróci. Dodam, że podoba mi się wygoda "bezobsługi" mojego Viessmana. Wiem, powiesz: rosną ceny gazu...masz rację, ale...pozostanę raczej jako sprzyjający zapalonym kominkowcom pragmatyczny i leniwy"kominkowicz weekendowo-rekreacyjny".

Pozdrawiam

pozdrawiam.

Raczej nie bedę wspominać Twoich słów.... :roll:

Mieszkam w domu ogrzewanym kominkiem i D O G R Z E W A N Y M centralnym na gaz. Jakoś przetrwaliśmy zimy z najgorszymi mrozami :wink:

Płaszcz wodny sobie odpusciliśmy, bo wygodniej mieć wode podgrzana na gazie :)

Z tego co mowia ci sprzedawcy w sklepach JOTULA (bylem w kilku) to 90 % klientow jest z polecenia tzn. widzialo juz kominek u znajomych itp. itd. To do mnie przemawia. Druga rzecza jest kraj produkcji ( co jak co ale norwegowie wiedza na temat grzania wszystko, bo coz moze na ten sam temat powiedziec francuz :lol: :lol: :lol: bez urazy) Cena piecy nie jest niska ale rozgladajac sie bardziej po rynku zauwazymy ze za urzadzenie do ciaglego palenia dobrej klasy zaplacimy podobnie (nawet wklady francuskie potrafia kosztowac po 8000 tys- placimy za zlota ramke, dwie czy trzy szyby, kurtyne powietrzna itp. a gdzie solidnosc i funkcjonalnosc) Na stronie http://www.jotul.pl sa podane ceny i cala oferta kominkow. Co do ceny to tak strasznie nie jest, wklad mozna juz kupic od 2900 a "koze" za 1300. Warto sie zastanowic. Ogolnym problemem sa teraz supermarkety gdzie kominek mozna kupic juz za 800 czy 900 zl. LUDZIE przeciez cena nie jest z kosmosu, na czyms trzeba bylo zaoszczedzic a kupuajacy ma zagadke gdzie jest hak.I dopuki nie kupi sobie bubla to sie nie przekona ze pewne rzeczy sa robione specjalnie pod markety.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Tarnawa to monolit. Wiadomo że podaczas palenia wysoka temperatura nierozmieszcza się równomiernie co za tym idzie żeliwo rozciąga się w kilku punktach inaczej po długim okresie uzytkowania pieca będą pękać jak szkło (daje max 5 lat) do tego jest cięzka, brzydka, niema uszczelek na drzwiach które po pewnym czasie się zwichruj i piec będzie żarł powietrze jak szalony. Jotul nie jest drogi!!!!! nie tani ale nienajdroższy!!!! Polecam JOTULA

Ja tez jestem fanem jotula. Moj harmony 8 kw spokojnie wystarczał na ogrzanie 100 metrowego domu. Inwestycja zwrociła sie po trzech latach. Teraz instaluję piec gazowy, ale nie dlatego ze znudził mi się kominek! Sęk w tym, ze dostawiam kolejne 40 metrów powierzchni. Trochę się boję, że ze wzgledu na grzanie kominkiem piec gazowy będzie głupiał. Słyszalem, że zbyt niski pobór energii ozabcza bardzo niską sprawność pieca oraz duże szybsze zuzycie. Czy to prawda?

Ja mam Panoramę 18 podłączoną do rekuperatora tak, że kominkiem ogrzewamy wszystkie pomieszczenia w domu (oczywiście tam gdzie są nawiewy). Teraz będzie nasz trzeci sezon grzewczy i jak do tej pory nasza Panormka super się sprawuje i grzeje jak szalona. Jakoś przez te dwa poprzednie sezony nie zmęczyło nas codzienne rozpalanie kominka - naprawdę nie ma z tym dużo roboty - może początki są męczące ale jak już się nabierze wprawy w rozpalaniu to idzie to jak pomaśle i zajmuje jakieś 10 min. A jaka przy kominku jest oszczędność gazu :D

Maluszek, jak Ci działa ten cały system połączenia kominka z rekuperatorem? Jak połączyłeś to wszystko?(jakiś schemat podłączenia-może na priva :D ) Jakie masz urządzenia? Może byś polecił jakąś dobrą firmę. Ja też planuję tak zrobić, aby nie dublować przewodów. Czy jesteś zadowolony i czy kominek to u Ciebie jedyne żródło ciepła? :D

VIP Jacek - całość ustrojstwa działa super. Praktycznie kominek jest głównym źródłem ciepła bo jak nim grzejemy to piec (gazowy) praktycznie stale się wyłącza tzn. wyłącza podłogówkę. Ogólnie piec w czasie zimy służy do pogrzewania wody. Rekuperator mam kanadyjski Venmar Solo. Nie mam schematu w wersji elektronicznej ale jak chcesz to mogę podesłać Ci zdjątka całej instalacji. Podaj swój email.