eniu 12.11.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 waldirs Chyba "wpadłeś" w pułapkę marketingową , jakże popularną w dzisiejszychczasach. Jotul wyrobił sobie doskonałą markę przez lata sprzedaży najlepszegożeliwa na świecie. I tak jak Mercedes , myślał ,że hegemonia jest wieczna.Obudzili się trochę z łapą w nocniku inni zaczęli deptać im mocno po piętach,odbierając klientów nawet w Norwegii. Gdyby nie byli zarozumiali, i stopniowoinwestowali w rozwój , nowe techniki , nie musieli by robić tego pospiesznie,jak to ma miejsce teraz. Zakup fabryki produkującej ze stali ( stal była do tejpory wyszydzana przez Jotul ) to jeden przykład ,krążki akumulacyjne inadstawka wodna w Polsce , drugi... Twój błąd , na którego uniknięcie miałeś niewielkie szanse, polegał nabezkrytycznym zaufaniu do marki , która z Ciebie zadrwiła (prawdopodobnie).Możesz tylko mieć pretensje do siebie ,że kręcąc sie po FM , nie zapytałeśwcześniej - przed zakupem. Ale podobnie klienci Mercedesa , którzy kupili 100 MB ,albo A klasę , nie wiedzieli ,że to w pospiechu robione modele, w celu nadrobieniastraconego czasu i pogoni za konkurencją. Weszli do salonu z gwiazdą pełni zaufania. Sorry za ten filozoficzny wywód , ale wątek jest ważny , dobrze że jest.Wstępne zaloty mamy z głowy , przejdźmy do rzeczy.Jeszcze trochę pytań. Nie wiem jakie były Twoje założenia . Co tą przystawką chcesz ogrzać ?Jakie odbiornik masz do niej podłączone ? Do przepustnicy wrócimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldirs 12.11.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 I tu Kolego masz rację bo znam te trendy jak Mercedes, podobnie Karcher (znane mi są dobrze fakty z tej branży), który pozytywnie zaistniał na rynku przed 15 laty a teraz "klepie" fuszerki... przykładów można by mnożyć. Na FM pytałem tu i tam, ale byłem zdecydowany nie na kominek z płaszczem wodnym a jedynie z nasadą z różnych w pełni uzasadnionych powodów. W nasadą wodną tych wkładów nie ma za dużo a powiedziałbym że rynek dość skromny. Jotul - nie konieczne ale fakt że oryginalnie produkowany jest w kraju, gdzie ludzie znają co to zimno więc to był mój główny argument na wybór tej marki, a że wiedzę jaką posiadałem i to co oglądałem u kogoś upewniło mnie w podjęciu tej decyzji - ot i to!!!Teraz muszę "walczyć" z niuansami - mam ich dwa (2 szt.) i liczę na to, że przy pomocy Kolegów tej problem uda mi się choć w jakimś stopniu poprawić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 13.11.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 A co do reakcji płomieni na przymykanie przepustnicy zauważyłem , że po dłuższym paleniu ( wczoraj 6-7 godz ) płomienie przygasają po zamknięciu dolnej przepustnicy w sposób widoczny po kilkunastu sekundach ! Natomiast przy zamykaniu tej wajchy prawej górnej reakcja jest wolniejsza ale jest . Nie wiem jaki wpływ na przygasanie płomieni ( przy poprzednim paleniu ) miało to ,że kratka od wlotu powietrza na elewacji domu była lekko przysłonięta ( oparciem od ławki ) ale nie całkowicie i to mogło być przyczyną ,że reakcja na przymykanie przepustnicy była spowolniona . Reansumując wg. mnie na początku palenia reakcja na przymykanie jest wolniejsza a w miarę rozgrzewania szybsza . Mój Jotul grzeje tylko wodę użytkową .Po 6 godz palenia ( ale niezbyt intensywnego ) woda użytkowa w bojlerze 80 stopni na wyjściu z zespołu wodnego 85 stopni .Dość dużo ale na razie mam tylko 200 L bojler ( zdecydowanie za mały ) i do układu będzie wpięty jeszcze 300 L bojler . Docelowo będzie więc 500 L . Będzie to grzane najpierw 300 L a gdy osiągnie zadaną temp. pozostałe 200 L .Steruje tym sterownik ( firmy Tatarek - Kominek) i dwie pompy Grundfos 40 . Wszystko było kupione w salonie Jotula i montowane przez panów z tegoż salonu .Dodam jeszcze ,że zajmują sie tą profesją od parunastu lat - więc o braku fachowości nie ma mowy . Handlują też kominkami innych firm więc o stronniczości ( na korzyśc Jotula ) nie ma mowy . Co do zakupu tej firmy przekonał mnie argument ,że w ich domach grzeją właśnie te wkłady a panowie zapraszają do siebie w celu obejrzenia i sprawdzenia jak to "hula" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.11.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 A co do reakcji płomieni na przymykanie przepustnicy zauważyłem , że po dłuższym paleniu ( wczoraj 6-7 godz ) płomienie przygasają po zamknięciu dolnej przepustnicy w sposób widoczny po kilkunastu sekundach ! Natomiast przy zamykaniu tej wajchy prawej górnej reakcja jest wolniejsza ale jest . Nie wiem jaki wpływ na przygasanie płomieni ( przy poprzednim paleniu ) miało to ,że kratka od wlotu powietrza na elewacji domu była lekko przysłonięta ( oparciem od ławki ) ale nie całkowicie i to mogło być przyczyną ,że reakcja na przymykanie przepustnicy była spowolniona . Reansumując wg. mnie na początku palenia reakcja na przymykanie jest wolniejsza a w miarę rozgrzewania szybsza . Mój Jotul grzeje tylko wodę użytkową .Po 6 godz palenia ( ale niezbyt intensywnego ) woda użytkowa w bojlerze 80 stopni na wyjściu z zespołu wodnego 85 stopni .Dość dużo ale na razie mam tylko 200 L bojler ( zdecydowanie za mały ) i do układu będzie wpięty jeszcze 300 L bojler . Docelowo będzie więc 500 L . Będzie to grzane najpierw 300 L a gdy osiągnie zadaną temp. pozostałe 200 L .Steruje tym sterownik ( firmy Tatarek - Kominek) i dwie pompy Grundfos 40 . Wszystko było kupione w salonie Jotula i montowane przez panów z tegoż salonu .Dodam jeszcze ,że zajmują sie tą profesją od parunastu lat - więc o braku fachowości nie ma mowy . Handlują też kominkami innych firm więc o stronniczości ( na korzyśc Jotula ) nie ma mowy . Co do zakupu tej firmy przekonał mnie argument ,że w ich domach grzeją właśnie te wkłady a panowie zapraszają do siebie w celu obejrzenia i sprawdzenia jak to "hula" . Butyński Jak chcesz to potrafisz pisać nie tylko impertynencje... Wpis obrazuje właściwe założenia i przeznaczenie, do którego zespól wodny skonstruowany przez Jotula się nadaje. Chwalić też przedstawiciela, który zgodnie z możliwościami (wydajnością) go montuje. Nie dla wszystkich było to takie oczywiste . CWU i nic więcej . Układ z dwoma buforami to może dobry pomysł , ale tylko dla kogoś , kto zamierza cały dzień utrzymywać ogień w kominku . O ekonomii w takiej sytuacji trudno mówić , bo ilość opalu na uzyskanie odpowiedniej temperatury w obu buforach , będzie niewspółmierna do kosztu nagrzania ich np prądem. Rozwiązanie takie ma sens, jeśli przystawka na Jotulu nie jest jedynym urządzeniem podgrzewającym wodę w buforach. Zamiast drugiego bufora można skierować nadmiar ciepła na jeden z obwodów podłogówki , lub innego niewielkiego odbiornika , z oddzielnym obwodem (tu pewnie więcej powiedziałby forumowo- branżowy spec od wody - Margod ) Twoje obserwacje na temat przepustnicy są jak najbardziej prawidłowe. Sterownik którego używasz , ma przepustnicę rozszczelnioną . To praktyka stosowana w kominkach w celu bezpieczeństwa. Przepustnice szczelne reagują szybciej i skuteczniej , ale nie powinno się ich stosować w kominkarstwie , nazwę je "popularnym". Reakcje dużego paleniska na przymknięcie przepustnicy jest dość powolna i dla niecierpliwego użytkownika trudna do zauważenia. Do tego dochodzi fakt pozornego niereagowania paleniska w początkowej fazie palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 13.11.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Zamiast drugiego bufora można skierować nadmiar ciepła na jeden z obwodów podłogówki , lub innego niewielkiego odbiornika , z oddzielnym obwodemZgadzam się z tym, 60 st. w zbiorniku CWU a "nadwyżkę" skierować do CO. Najlepiej na piętro, tam gdzie ciepłe powietrze z kominka nie dociera. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że lepiej się to sprawdza niż DGP. Niemały problem stanowi ogrzewanie podłogowe w salonie, w którym jest kominek. Rozpalenie ognia w kominku prowadzi do przegrzewania takich pomieszczeń, więc trzeba trochę pogłówkować, gdzie i w jaki sposób przejąc nadmiar energii wyprodukowanej przez korpus wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 16.11.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Z własnego doświadczenia i obserwacji bo mam taki zestaw (Jotul I18 Panorama + zespół wodny - płomieniówka). Zespół wodny ma marną sprawność i moim zdaniem wystarczy do ogrzania domu ale dobrze ocieplonego i maks. 130-140m2 pu. I tu jest paradoks; aby zapewnić w miarę rozsądny cykl pracy pomp na wymienniku przy temp. na wyjściu 55-60 st.C w kominku trzeba nieźle hajcować. W pomieszczeniu w którym stoi wkład temperatury oscylują u mnie w okolicach 24-25 st.C. Temperatura w pozostałych pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami zasilanymi ciepłem z płomieniówki 20-20,5 st.C. W salonie gdzie stoi wkład mam przymusowe wietrzenie bo nie idzie wytrzymać a salon z półotwartą kuchnią ma 46m2. W całym układzie wyłączona jest podłogówka (teraz w okresie przejściowym) i nie grzeję płomieniówką CWU bo się zawór trójdrogowy zawiesił. Jak odpalę podłogę i CWU to sprawność całego układu jeszcze spadnie niestety. Były dyskusje że na powrocie należy umieścić zawór zwiększający temp. wody (u mnie jest ergolid). Wg Jotula nie potrzeba i ja też uważam że nie potrzeba. Aby tym ustroistwem w domu zagrzać, to trzeba nieźle palić. Temperatura komina cały czas bardzo wysoka. Temperatura wody w obiegu kominka ustawiona na 60st.C. Po przekroczeniu tej temperatury ruszają pompy. Temp. spada do 55 st.C popmpy stają. Nigdy temp. wody w układzie płomieniówki nie spada do takiej wartości aby zakleić wylot spalin, otwory płomieniówki itp.To takie moje spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.11.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Nadal jest to kominek "powietrzny" z małą nasadka wodną . To takie połączenie jeża i dżdżownicy czyli coś w typie drutu kolczastego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 16.11.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Nadal jest to kominek "powietrzny" z małą nasadka wodną . To takie połączenie jeża i dżdżownicy czyli coś w typie drutu kolczastego Szkoda tylko, że jak byłem na etapie zakupów to znalazłem wyłącznie same pochlebne opinie tego rozwiązania. I wydane 2300,00zł na baniak z blachy. A teraz... Jedyna zaleta to taka, ze w tym kominku się pali, a nie kisi jak we wkładach z płaszczem i szyba dłużej czysta. Przestroga dla wszystkich którzy chcą ten patent zamontować: NIE RÓBCIE TEGO! Ale jeżeli chodzi o sam wkład to nie można mieć zastrzeżeń; wygoda użytkowania, bardzo wolne brudzenie szyby, wygląd jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.11.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Szkoda tylko, że jak byłem na etapie zakupów to znalazłem wyłącznie same pochlebne opinie tego rozwiązania. I wydane 2300,00zł na baniak z blachy. A teraz... Jedyna zaleta to taka, ze w tym kominku się pali, a nie kisi jak we wkładach z płaszczem i szyba dłużej czysta. Przestroga dla wszystkich którzy chcą ten patent zamontować: NIE RÓBCIE TEGO! Ale jeżeli chodzi o sam wkład to nie można mieć zastrzeżeń; wygoda użytkowania, bardzo wolne brudzenie szyby, wygląd jest ok. Ciekawe , ciekawe . A czyjeż to były opinie ? Darpiot , jeszcze jedno mnie ciekawi , jaką moc tej przystawki podano oficjalnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 16.11.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Na naklejce na baniaku było 9KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.11.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Łał, łał, łał.... To jest podstawa do roszczeń prawnych... Największy , naprawdę wydajny w działaniu , baniak BRUNNERA , ma na naklejce 5-7 . Z informacji które docierają z rynku , wnioskuję ,że to góra 3-5 KW. Taką naklejkę bym przykleił na tym baniaku , z informacją ,że powinien współpracować z urządzeniem (wkładem) o mocy góra 7 KW. Wtedy by grało. Ale wtedy nie było by sprzedaży w "J" Swoją drogą wyobraźnię musiał mieć kosmiczną ktoś , kto taki kociołek zaprojektował na wkład o mocy 15 KW. Sami jotulowcy pomału już się zorientowali i wiedzą "z czym to się je". Butyński miał szczęście na takich trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 16.11.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Zaraz , zaraz ja wykorzystuję tą nakładkę ( zespół wodny ) tylko do wody użytkowej i hula jak złoto . Zapas wody 500L w bojlerach ,że mogę jacuzzi napełnić ! Tak więc w przeciwieństwie do zawiedzonych mogę powiedzieć ,że jestem szczęśliwym posiadaczem tego rozwiazania . Nigdy nie brałem pod uwagę podłączania tego pod podłogówkę czy kaloryfery .Do rozprowadzenia powietrza ciepłego do pomieszczeń mam turbinę a podłogówkę jako alternatywę zrobiłem elektryczną .Tak więc eniu przykro mi , że nie dostarczam Ci satysfakcji .Przy następnej budowie postaram się coś spieprzyć abyś mógł pływać w rozkoszach ,że coś się mi nie udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.11.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Albo pyskujesz ,albo czytać nie umiesz ... a już najmniej wychodzi Ci robienie mi na złość . Toć trąbo jedna o tym właśnie piszę ,że u Ciebie dobrze wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 16.11.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Albo pyskujesz ,albo czytać nie umiesz ... a już najmniej wychodzi Ci robienie mi na złość . Toć trąbo jedna o tym właśnie piszę ,że u Ciebie dobrze wyszło... Och to bardzo przepraszam !Dopatrzyłem się w tym ironii i prześmiewczego tonu ................. . Może to początki manii prześladowczej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.11.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Albo pyskujesz ,albo czytać nie umiesz ... a już najmniej wychodzi Ci robienie mi na złość . Toć trąbo jedna o tym właśnie piszę ,że u Ciebie dobrze wyszło... eniu on jedno i drugie .Pytanie do ciebie tak przy okazji.Po juhasa ludzie "domontowują" dodatkowe bufory 500l/600l.Przecież na rodzinę 4/5 osobowa wystarczy np 300l i drugie gdzie widzisz sens by nakładka ,sradka itp grzała tylko CWU z zaznaczeniem nawet ,że elektryki w domu od zaj...... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 17.11.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 eniu on jedno i drugie .Pytanie do ciebie tak przy okazji.Po juhasa ludzie "domontowują" dodatkowe bufory 500l/600l.Przecież na rodzinę 4/5 osobowa wystarczy np 300l i drugie gdzie widzisz sens by nakładka ,sradka itp grzała tylko CWU z zaznaczeniem nawet ,że elektryki w domu od zaj...... pzdr. a kysz a kysz ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 24.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 W temacie o kominkach Jotula biję z myślami pomiędzy I 80 RH Panorama a I 530 FL. Użytkowników proszę o opinię, a fachowców o ewentualne porady, np. czy przepustnicę do ww. wkładów powinienem dołożyć szczelną, czy nie? Kolejna kwestia to obudowa szamotowa do ww. wkładów - rezygnuję z systemu typu CMA - przedstawiciel Jotula w autoryzowanym salonie odradził mi takie rozwiązanie, choć w dalszym ciągu tęsknię na myśl o możliwości kumulacji ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 To może daj sobie spokój z tym Jotulem i tym jego niedorozwiniętym przedstawicielem ? (kurde znowu mnie ktoś opitoli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.11.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 To może daj sobie spokój z tym Jotulem i tym jego niedorozwiniętym przedstawicielem ? (kurde znowu mnie ktoś opitoli ) To firma Flamma też dla ciebie "eniu"/Piotrze niedorozwinięta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 26.11.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Eniu wyluzuj Jest łykend, czas relaksu, wypoczynku i pogodnego nastroju.Wiem, pogoda nie zabardzo, ale myślę że warto uśmiechnąć się i spojrzeć na drugiego przyjaźnie. Nie diagnozuj tutaj na forum, bo i Ciebie będą diagnozować............ Edytowane 26 Listopada 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts