Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wypełnić szczeliny między balami w starym domu ?

Mag2271

Recommended Posts

Witam. Od niedawna staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami starego drewnianego domu z bali. Powoli go remontujemy ale jesteśmy raczej na samym początku "drogi przez mękę " :wink: W związku z tym mam pytanie. Na razie nasz przedpokój a raczej, sień lub korytarz przypomina ruinę. Wiosną chcielibyśmy wziąśc się za jego remont. Marzy nam się ściana z odkrytych bali. Oczywiście kornik też zrobił już swoje :wink: . Myślę że z tym damy radę. Zastanawiam się jednak czym wypełnić szczeliny między belami, jak na razie jest tam sypiący się mech. Szczeliny mają ok 4 cm. Byłabym wdzięczna za poradę.

Jakim wsparciem fachowym dysponujesz?

Bo generalnie - upychano mchem.

Czasem wkładano plecionkę ze słomy.

Spotkałem też wypełnianie tej przestrzeni pianką PUR.

Wiele zależy od stanu, pomysłu na to co z tego zrobić...

Adam M.

Chatka jest typowym domkiem drewnianym postawionym w 1949 r tanim kosztem i własciwie od tamtego czasu nic w niej nie remontowano. Jesteśmy na etapie odkrywania starych desek podłogowych, wymiany okien itp. Chciałabym aby charakter domu przypominał typowo wiejski, może trochę góralski styl. Fajnie by było aby udało nam sie doczyścic bale i wypełnic je czymś podobnym do białego tynku ( mech i słoma raczej odpada ). Niestety zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Mój pomysłowy mąż też myśli i wymyslił rygipsy :wink: Twierdzi ze bale są zbyt zniszczone i powstał problem wypełnienia tych szczelin. A ja chcę bale !!! chociaż jedną ścianę. W przyszłości chcemy zaadaptowac strych. Ściana którą chcę odkryć będzie ścianą na której będą schody na strych. Właściwie schody już są :wink: (załozone przez gospodarza przy budowie domu, schody typowo gospodarcze zbite z desek, na strychu siano i kupa śmieci :wink: )

Na razie nie korzystalismy jeszcze z pomocy fachowców. Mój mąż jest budowlańcem i "złotą rączką" a dom zna od podszewki bo się w nim wychował :D

Robiono już renowacje takich domów.

Poszukaj w "przebudowach i remontach". Jest kilka podobnych spraw.

Renowacja bala: Okulary, grube skórzane rękawice i szczotka stalowa na kątówce.

Kątówka raczej regulowana (obroty). Podobno karcher z tych lepszych daje radę. Piaskowanie. Mycie ciśnieniowe z piaskiem (są agregaty do czyszczenia murów).

Uszczelnienia da się zrobić pianką PUR (z puszki). Naddatki, co powyłażą da się odciąć nożem.

Adam M.

Jestem tu nowa i jakoś nie mogę znalezć tego rtematu :oops: Jak na razie jestem "ciemna " piankach. Mój zamysł jest taki, cimne bale i białe wypełnienie między nimi. A pianka to mi się raczej tak nieciekawie kojarzy. Czy na ta piankę mozna potem jakiś tynk położyć czy cos w tym rodzaju ?

Spróbuję poszukać tego tematu i dziękuję za odpowiedz.