Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Oleńka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tempo macie ostre. :o Tylko pogratulować i pozazdrościć. A fachowców trzymać za jaja. Nie ma, że tak się robi, albo tak wyszło. :lol: :lol:

A piaseczek mam po 14 zł za tonę. Przyjeżdżają wywrotki 28 tonowe.

tempo rewelacja :lol: :lol: ja juz zazdroszcze :wink: :lol: :lol: :lol: Ola podaj namiar na swoj rownie tani piasek (400 zł - 30 ton :wink: ) :o

Hej

wczoraj Ci odpisałam ale...mi zjadło post :evil: A dokładnie siadł mi internet

telefon 517738606

Czy tego jest 30 ton to nie wiem bo nie ważyłam. Ale rzeczywiście jest tego sporo więcej niż kiedy przyjechał Pan od Majkiego – wtedy sam mówił że przywozi 17 t. Więc może i jest tego tyle

Co do punktualności „mojego” piaskarza to jest to porażka

Miał być o 7, do 8 najpóźniej. Jak zadzwoniłam o 8,30 powiedział „cierpliwości, jest kolejka po piach” a o 10,30 jak musiałam wyjechać to go jeszcze nie było więc kasę musiałam zostawić Panom na budowie był po 11

Witam, ja tez jestem zainteresowany ofertą na więzbę, poproszę o namiar na kogoś w normalnych cenach.

Ola pokaz jak sie prezentuje domek na etapie jeszcze "bez czapeczki" :lol: Tempa prac tylko pozazdroscic :wink: :lol: :lol: :lol: A dlaczego dwa tygodnie czekacie na drewno ?? Gdzie zamawialas i po jakiej cenie :-? A dach bedzie robic ta sama ekipa co mury :-? Jesli tak to pewnie machnie go w tydzien :wink: :lol: :lol:

pozdrawiam cieplutko

Hej

parapetów jak dobrze pójdzie na wielkanoc 2010 :D

Dlaczego przerwa?. Bo mury "miały sięskończyć" w połowie maja. Tak też mam umówionego cieślę (to inny wykonawca niż ten od murów) i tak też zamawiałam drewno :( Ale wiecie nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Potrzebowałam tego przestoju :roll:

Drewo biorę z tartaku Bela. Choć i w tym tartaku w Kalinie dostałam dobre ceny

zdjęcia wstawię obiecuję

Coś mi ostatnio szwankuje internet "orange" :evil: i czasem zanim zdąrzę skończyć pisać posta to internet już się "zerwie" i muszę od nowa restartować kompa - a wtedy post szlag bierze :evil:

WItam:) Tak , tak to prawda , że tej pracy przybywa wraz z pracą:D

Teraz nie mamy czasu zają si ę warzywniakiem naszym , nasiona czekają , a my malujemy drzewo na więźbe. Co do iglaczków , to nam jakoś miernie się ukorzeniły , dużo nie przeżyło zimy :( Mieliśmy na wiosne ulorzeni do ziemi koło warzywniaka , żeby sobie rosły , ale znów brak czasu. Trzymaj iglaczki , możliwe , że któreś się nie przyjmą po wysadzeniu , a wtedy te zapasowe będą jak znalazł.

Ola domek super - duze okna - tez tak lubie :lol: :lol: :lol:

a mam pytanko odnosnie przylacza pradowego a wlasciwie RBtki - komu za nia placiliscie - ZE ?? i jak macie ja przymocowana: do plotu czy na nozkach ??

u nas przylacze pradowe, aby bylo szybciej, maz zalatwial przez pewnego elektrka i on mi dzisiaj powiedzial. ze jesli chcemy to RBtke nam zalatwi za 1500 zl. Duzo malo ?? Ile placiliscie ??

Dobry wieczór Maren

1500 zł to bardzo dużo! To żadna okazja

My mieliśmy do zrobienia ok. 40 m przyłącza. (30 m zrobione 10m kabla zwinięte wokół słupa z rbtką czeka na wprowadzenie do domu, na końcu tegoż kabla jest rbtka) Materiały na to kosztowały 1364,79 zł i w tym było 40 m kabla oraz wyposażenie Rbki- czyli skrzynia, gniazda:3 zwykłe i 1 siłowe, jakieś tam wyłączniki różnicowoprądowe itp. (zwał jak zwał) Całość jest zamocowana do starego słupka ogrodzeniowego, na wysokości ok. 1 m. (słupek 0 zł) Słupek na dole miał beton i tak całość wrzuciliśmy w ziemię- trzyma się nieżle .

Usługa za zrobienie przyłącza oraz zrobienie Rbtki (nowej!) 750zł plus minikoparka 170zł. Przyłącza nie robi ZE tylko sobie kogoś szukasz i mu płacisz. Potem informujesz ZE że mogą podłączać, ktoś tam od nich przyjeżdża i podłącza.

Acha 1900zł płaciłam ZE za to że mnie łaskawie raczyli wpiąc w linię prądową. To jest ryczałt za przyznane mi KW

Ola o ile dobrze rozumiem to ZE robi na swoj koszt przylacze do dzialki, czyli stawia skrzynke z licznikiem, oplata jaka wnosi sie do ZE to oplata za moc przylaczeniowa, u nas to bylo 2374 zl za 15 KW

i dalej, aby moc korzystac z pradu to na wlasny koszt montuje sie RB, jak jest gotowa to ktos z ZE to wszystko spina do kupy i mozna gotowac wode na herbatke - tak ??

a i jeszcze jedno - gdzie sie stawia taka RB ?? byloby najrozsadniej najblizej tej skrzynki z licznikiem to byloby najmniej potrzebnego kabla, dlaczego u Was wyszlo 30 m ??

Ola o ile dobrze rozumiem to ZE robi na swoj koszt przylacze do dzialki, czyli stawia skrzynke z licznikiem, oplata jaka wnosi sie do ZE to oplata za moc przylaczeniowa, u nas to bylo 2374 zl za 15 KW
Zgadza się

dalej, aby moc korzystac z pradu to na wlasny koszt montuje sie RB, jak jest gotowa to ktos z ZE to wszystko spina do kupy i mozna gotowac wode na herbatke - tak ??

acha :D

dlaczego u Was wyszlo 30 m
Bo nas ZE zrobiło w konia i skrzynkę z licznikiem mamy na granicy sąsiada...tyle że na granicy nie mojej z nim, ale jego z kolejnym sąsiadem. Więc od licznika do własnej działki miałam ok26m szerokości działki sąsiada, a potem chcieliśmy dać RBtkę tam gdzie będzie wygodniej (np żeby nie wadziła rozładunkowi materiałów, żeby było blisko do blaszaka, żeby stała w miaręblisko miejsca gdzie będzie chodzić betoniara itp.

Z ZE mogliśmy walczyć o ten licznik bliżej, ale chcieliśmy szybko zacząć budowę a to by trwało i z pół roku, więc machnęliśmy reką

byloby najrozsadniej najblizej tej skrzynki z licznikiem to byloby najmniej potrzebnego kabla, dlaczego u Was wyszlo 30 m
To wyrzucone pieniądze. Kup teraz tego kabla tyle żeby później starczyło do domu ( z lekkim zapasem - u mnie ok 2m. Łącznie mam 26m wzdłuż sąsiada działki potem zakręt 90stopni :wink: 10 m do mojego domu - bo taką mam linię zabudowy, zakręt 90st i potem ok 8m do wejścia prądu do budynku. Łącznie...wyszło więcej niż 40m :lol: ale kabel kupowany dawno, wybaczysz więc braki w pamięci :D ), podłącz ten kabel raz a dobrze do licznika, nadmiar kabla zwiń w rulon i zakop wystawiając końcówkę na zewnątrz i do niej podłącz RBkę.

Jak kupisz teraz tylko kawałek dla Rbki to potem go wywalisz. A potem co? będziesz na nowo montować kabel celem przyłączenia prądu do domu? Nie warto :wink:

a i kup rurę Arota. Zabezpieczy ci nieco kabel prądowy przed przypadkowymi uszkodzeniami

• 1 month później...
Tiaaaaaa , moje też się nudzą . A teraz jak zniknęły góry piachu to nie będzie po czym jezdzic dupskiem i brzuchami :) . Kredyci , eh kredycik , mamy nadzieje na decyzję już na dniach.Z kanalizacją dziś walczyłam , też nie ma działówek u nas , ale mąż dopilnuje żeby rozmiar kuchni, łazienki i kotłowni pozostał jak w projekcie , bo taki pod uwagę brałam. Powiem , że w jakiś marazm popadłam i dołki mam:) Wydaje mi się , że wszystko za wolno idzie. Może ta pogoda tak mnie nastraja i nie bycie przez nią na budowie. :(

• 3 weeks później...

Siemka

Nadiaart.... 8)

Ster powalił mojego starego :). SUPER!!! Plac zabaw pierwsza liga. Życzę dzieciaczkom niezapomnianych przygód podczas zabawy.

netbet.... zażenowany ....

jesteś WIELKA - taki plac zabaw dzieciakom... idę na korki do ciebie z małej architektury 8) :oops: :oops:

pozdrawiamy

nadie i netbety...i inne gady

Dziękuję za pochwały. Na korki zapraszam.

Przy okazji i ja się czegoś nauczę :wink:

A mąż narzeka że mi się pomysły lęgną jak larwy na mięsie :D Cytat "czasem to się boję jak ty masz pomysł" :lol: A wiecie czemu się boi? Bo pomysł mój, ale czasem sił brak do ijego realizacji i wtedy sięgam po siły mężowskie a "to zamach na jego jakżesz nieliczny czas wolny " :lol: 8)

I witam witam :D

Do zobaczenia u Was w dzienniku :wink:

• 1 month później...
Odnosnie poddasza to u nas podobnie ma ono miec funkcje rekreacyjno-wypoczynkowa :lol: Ja mam zamiar pozloyc na podlodze 5 cm styropianu a na to wylewka 7 cm, a dach ocieplic 25 cm welny, zas odnosnie tematu okien to tez calkiem niedawno wybieralam a nie wybieralismy :D okna. Wybralam Budvar jednak nie do konca jestem z tego zadowolona, choc okien jeszcze nie mam zamontowanych :wink: :lol: Ale decyzja jest Twoja :roll: