Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Oleńka

Recommended Posts

Dzięki

Decyzja zawzsze jest tego decydującego :wink:

Nikt jej za mnie nie podejmie, ale lubięwiedzieć co by zrobił ktoś inny na moim miejscu - co nie oznacza że zrobięto samo :lol:

Bo tak to jest że czasem ktoś mówi "zrobiłem tak a tak z TAKICH to a takich powodów " i wtedy właśnie Cię olśni "no dla mnie to wązne jest jednak coś innego" i wybierasz cośzupełnie innego. :D

Moja mama tego nie może zrozumieć. Jak sięją pytam o radę a zrobię nie tak jak ona chciała to się obraża i mówi "po co mnie w takim razie pytałaś o radę skoro zrobiłaś po swojemu" :-?

Spróbuję ponegocjować cenę z Budvarem. A jak myślić czy z Abatexem (który w 2 tyg spuścił cenę o prawie 1000zł sam z siebie) też siętargować :roll:

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki

Decyzja zawzsze jest tego decydującego :wink:

Nikt jej za mnie nie podejmie, ale lubięwiedzieć co by zrobił ktoś inny na moim miejscu - co nie oznacza że zrobięto samo :lol:

Bo tak to jest że czasem ktoś mówi "zrobiłem tak a tak z TAKICH to a takich powodów " i wtedy właśnie Cię olśni "no dla mnie to wązne jest jednak coś innego" i wybierasz cośzupełnie innego. :D

Moja mama tego nie może zrozumieć. Jak sięją pytam o radę a zrobię nie tak jak ona chciała to się obraża i mówi "po co mnie w takim razie pytałaś o radę skoro zrobiłaś po swojemu" :-?

Spróbuję ponegocjować cenę z Budvarem. A jak myślić czy z Abatexem (który w 2 tyg spuścił cenę o prawie 1000zł sam z siebie) też siętargować :roll:

Targowac sie mozna z kazdym :D O Abatexie slyszalam srednie opinie, ponoc jesli chodzi o reklamacje to nie spiesza sie i czlowiek czeka i czeka na naprawe, ale chyba ciezko znalezc w 100% solidna firme.

Ja zamawialam okna w Budvarze na Rzgowskiej, osobiscie powiedzialabym, ze 10000 zl jest cena do osiagniecia w Twoim przypadku. Ja bynajmniej po otrzymaniu wyceny zadzwonilam do p. Piotra z Budvaru i powiedzialam, ze moge zmowic u niego okna ale za kwote 12500 zl i zeby przemyslal sprawe i odpowiedzial mi w ciagu godziny (dodam, ze na wycenie bylo ok 14300 zl). Po chwili zadzwonil, ze ok - 12500 zl. Jednak jak pojechalam zamowic okna to kwota urosla do 13650 zl, poniewaz zdecydowalam sie jeszcze na szybe bezpieczna w oknach tarasowych i wybralam inne klamki niz w standardzie :roll:

Napisz swoja decyzje.

• 3 weeks później...

Ola jesli chodzi o otwory na drzwi to ja mam porobione np. otwory szerokosci 92 cm na drzwi 80 cm :roll: sama nie zastanawialam sie wczesniej czy to dobrze czy zle ale tak mam :roll:

gniazka elektryczne musisz dobrac pod siebie, raczej projektem nie kierowalabym sie zbytnio, a odnosnie tynkow i wylewek to u nas po tynkach robic sie bedzie ogrzewanie podlogowe a po nich wylewki

pozdrawiam cieplutko

• 4 weeks później...

oleniek napisał:

Proszę mnie poprawić jeśli gdzieś źle myślę

dom mamy parterowy. Na razie wymyśliśmy że kupimy wełnę mineralną i połozymy ją "na podłodze" strychu (strop teriva). W takiej wersji strych oczywiście będzie nieużytkowy. Gdybyśmy kiedyś (jak kasa sięznajdzie ) zechcieli wykorzystywać strych w takich to czy innych celach, wejdziemy na górę i wełnę zrolujemy i przeniesiemy między krokwie

Można tak?

i czy na podłogę pod wełnę dawać jakąś folię czy bez?

dla takiego ocieplenia stropu

-strop

-paroizolacja

-welna

- wiatroizolacja

istotne w calej operacji jest by ocieplic rowniez scianki kolankowe okrywajac rowniez murlate i laczyc izolacje stropu z elewacja. wykonac nalezy rowniez izolacje scian szczytowych, dzialowych i kominow na wysokosc min 50cm (te izolacje mozna wykonac np. przy zastosowaniu styropianu.

Olu, obiecałam zajrzeć, zajrzałam i jestem pod wrażeniem :)

Dziś tylko pobieżnie, bo temperatura mi się pod wieczór podniosła , jestem mocno przeziębiona. To chyba przez ten brak klapek kocięcych i dziurę, przez którą wieje po nogach.

Miło spotkać " kogoś w temacie " :), na dodatek przez przypadek.

Pozdrawiam :)

dla takiego ocieplenia stropu

-strop

-paroizolacja

-welna

- wiatroizolacja

istotne w calej operacji jest by ocieplic rowniez scianki kolankowe okrywajac rowniez murlate i laczyc izolacje stropu z elewacja. wykonac nalezy rowniez izolacje scian szczytowych, dzialowych i kominow na wysokosc min 50cm (te izolacje mozna wykonac np. przy zastosowaniu styropianu.

Dzięki dzięki :D

a jako paroizolacja to jaka folia? zwykła czarna? wysokoparoprzepuszczalna? niskoproprzepuszczalna (ale te przepuszczają więc pewnie nie :roll: ) Połozone normalnie na "podłodze"?

o ścianach szczytowych w ogóle nie pomyślałam :roll:

Witaj Tula - cieszę sięże pojechałam oglądać domek w Rzgowie :wink:

Lucjanmarek- już uzupełniam dziurę :D

ty już kończysz praktycznie szczęściaro! A ja.... ale powiem ci coś co pewnie słyszałaś ze 100 razy: macie odjazdowy plac zabaw!!! Sami? tatuś i mamuś własnymi rękami??? czy kupione cudo w całości? Mój muzykant (choć podobno powienien chronić dłonie- w rzeczywistości jest odwrotnie) jest w stanie coś takiego wykombinować. POzwolisz że skopiuję sobie fotki?

pozdrawiam

pap

cześć, wpadłam z rewizytą,

u Was to już bliżej jak dalej do przeprowadzki widzę

aż się fajnie ogląda jak już tyle zrobione i aż taka malusia zazdrostka mnie ogarnia, ze u mnie dopiero mury gołe

fajny ten plac zabaw wymyśliłaś, ciekawe czy moje chłopaki nie za duże już na takie atrakcje,

a...jest jeszcze jedno co mamy podobne widzę,- podejście do zakupów gdzie każda zaoszczędzona złotówka tak cieszy, i cena rzeczy jest bardzo istotna,

to bardzo podnosi na duchu, że inni budowniczy też to mają, bo czasem to można deprechy dostać czytając niektóre dzienniki,

chciałbym móc powiedzieć, że buduję się raz na całe życie i nie będę oszczędzać na domu, ale niestety nie te realia w naszym przypadku,byle udało skończyć i wreszcie zamieszkać, nie szkodzi, że z panelami zamiast marmurów

pozdrawiam :wink:

papuch

ty już kończysz praktycznie szczęściaro!

u Was to już bliżej jak dalej do przeprowadzki widzę
wiecie że uzmysłowiłam to sobie dopiero jak zobaczyłam Wasze rozpoczęte budowy :roll: Ale głowa do gory - dogonicie mnie niebawem :wink:

A ja.... ale powiem ci coś co pewnie słyszałaś ze 100 razy:
100 to tnie :lol: ale każdy dodatkowy mile łechce podniebienie :oops: :lol:

Sami?
sami

tatuś
- wybranie ziemi pod piaskownicę, wkopanie trzech zewnętrznych słupów i kwękanie "nie daMY rady tego zbudować, ale jak się uparłaś..." :lol:

i mamuś
-projekt, upór, dwa wewnętrzne słupy i jeden zewnętrzny plus domek" na drzewie" piaskownica huśtawki, trap - własnymi rękamii 8)

Słupy V i "kalenica" cieśla z chłopakami :D

czy kupione cudo w całości?
za takie cuś to mi jeden taki zaśpiewał coś koło piatala :o :evil: to od razu weny twórczej dostałam

Mój muzykant (choć podobno powienien chronić dłonie- w rzeczywistości jest odwrotnie) jest w stanie coś takiego wykombinować. POzwolisz że skopiuję sobie fotki?
Oczywiście :D :D :D

A na wiosnę 2010 plac zabaw zostanie jeszcze rozbudowany :D - przynajmniej takie plany. I zasadziłam winobluszcz od strony ze sterem - docelowo jak się rozrośnie ma imitować "galęzie drzew" a po słupach puściłam jeszcze bluszcz - co by nieco bardziej zielono było

KamoG

nie wiem w jakim wieku są chłopaki KamoG, ale myślę że nie są za duzi - kuzyn moich chłopców - 12 latek, najpierw się krępował (bo to niby nie przystoi "dorosłemu" skakać po takim domku :wink: :lol: ale jak zobaczył że do domku wchodzimy my (bo konstrukcja na to została przewidziana :lol: ) to i sam się rozkokosił :D

Cyt w tajemnicy Wam zdradzę że na huśtawkach też się sama bujam ciiiii

aż się fajnie ogląda jak już tyle zrobione i aż taka malusia zazdrostka mnie ogarnia, ze u mnie dopiero mury gołe
To ja tak mam jak oglądam dzienniki "zaawansowanych" :lol:

chciałbym móc powiedzieć, że buduję się raz na całe życie i nie będę oszczędzać na domu, ale niestety nie te realia w naszym przypadku,byle udało skończyć i wreszcie zamieszkać, nie szkodzi, że z panelami zamiast marmurów

tak, to zupełnie jak my :roll: Ostatnio często rewiduję to "co mi się podoba". Na zasadzie nie to mi się podoboa co mi się podoba, ale na co mnie stać :wink:

kominek kiedy zamontować? od razu po wylewkach? czy odczekać jakiś czas? (jaki?)

jak pytalam panow od wylewek kiedy mozna w domu zaczac grzac to powiedzieli mi, zeby te 28 dni odczekac a najlepiej to z 1,5 miesiaca :roll: Ale osobiscie powiedzialabym, ze skoro nie bedzie juz upalow to po 2-3 tygodniach mozesz spokojnie zaczac grzac w kominku :D

jeśli (a raczej na pewno) do początku grudnia nię będę miała gazu to czy "bawić" się w kombinowanie 30kg butli z gazem płynnym, zainwestować ok 250 zł w "przerobienie" Vailanta tymczasowo na gaz płynny i zacząć w połowie grudnia powoli wygrzewać podłogówkę

Ola a wiesz wiecej na temat przerobienia Vaillanta na gaz plynny ?? moze to zrobic hydraulik, ktory bedzie montowal kotlownie :-? Ten koszt 250 zl to podany przez Twojego wykonawce :-?

Miał w tym tygodniu zacząć Pan kłaść ten kawałek rury z gazem od płotu do domu i ...nie odbiera telefonu Co prawda umówiliśmy się właśnie " na telefon", ale wolałabym wiedzieć że coś się zacznie chce za to 3500 netto (robota z materiałem, geodeta, papierki wszystkie itd) to chyba niedrogo

moze zwracalysmy sie do tego samego wykonawcy :roll: :D u mnie tez powiedziano 3500 zl netto :lol:

Ola a wiesz wiecej na temat przerobienia Vaillanta na gaz plynny ?? moze to zrobic hydraulik, ktory bedzie montowal kotlownie Ten koszt 250 zl to podany przez Twojego wykonawce

Cenę podawał mi pan od CO (w tym kotłowni) ma wszelakie uprawnienia. W instrukcji vailanta napisano że może chodzić na gaz ziemny lub płynny. Na forum znalazłam takich co tak robili. Grzali do ok 20-21st i wtedy jednemu schodził 1 11kg-wa butla raz na 3-4 dni a drugiemu 30 kg butla na ... nie pamiętam ile dni :lol:

Koszt 250 zł to po prostu wymiana jakiejśc tam dyszy. Potem jak będzie gaz ziemny to się spowrotem wstawia pierwszą dyszę :roll:

W tych 250 zł 50 to "fatyga" reszta to jakiejś części.

Co do gazownika ja brałam Pana z tablicy, a Ty? :lol:

A Ty na kiedy masz "obiecany" gaz z gazowni???

Co do gazownika ja brałam Pana z tablicy, a Ty? :lol:

A Ty na kiedy masz "obiecany" gaz z gazowni???

u mnie gazownik tez z tablicy , p. Borczyk (chyba :-? ), ale de facto na konkretny termin sie nie umowilam

odnosnie terminu podlaczenia gazu - nie mam takowego :roll: Niestety dalam max ciala, ze te sprawe zaniedbalam :x W gazowni powiedzieli mi, ze to wszystko zalezy jaka bedzie zima, dopiero jak zrobie instalacje wewnetrza gazu, czesc doziemna na swojej dzialce i uzbroje kotlownie to mam sie do nich zglosic i wtedy zobaczymy, ale raczej trzeba bedzie wiosny czekac :cry: Niestety :roll: