Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia zabudowy - czy ktoś miał taaakie problemy?

MartaZ

Recommended Posts

Witam!

Bardzo proszę o radę w pilnej sprawie!

Około trzech miesięcy temu złożyłam wniosek o warunki zabudowy dla budynku położonego na działce , którą zamierzam wydzielić z działki moich rodziców.

W Urzędzie dowiedziałam się, że wszystkie warunki konieczne do otrzymania pozytywnie rozpatrzonego wniosku są

spełnione, oprócz planowanego usytuowania budynku.Urzędniczka stwierdziła,że dom musi być wybudowany na linii zabudowy wyznaczonej na podstawie budynku na jednej z analizowanych działek, i wyznaczyła odległość ok 35 m od drogi.

Jeśli wprowadzę taką korektę to dostanę warunki zabudowy a jeśli nie to odmowa

Ta propozycja urzędu jest praktycznie nie do przyjęcia.Popsuje to całą koncepcję i sensowne zagospodarowanie działki.

Czy są jakieś szanse, żeby uzyskać warunki zabudowy w tym miejscu, w którym ja chcę?

Zależy mi na tym zwłaszcza dlatego, że być może w przyszłości

pomiędzy domem moim i moich rodziców dom chciałby wybudować jeszcze brat:)

Sprawa jest pilna, gdyż do dokonania "korekty" lub odrzucenia wniosku zostało zaledwie kilka dni.

Może jest jakiś sposób ?

RYSUNEK UŁATWIAJĄCY POGLĄD SYTUACJI MOŻNA ZOBACZYĆ POD ADRESEM: http://www.afrykaform.pl/na-forum.jpg

Z góry dziękuję za każdą pomoc!!!

Musze Cie zasmucic ale mielismy identyczna sytuacje i walczylismy doslownie o kazdy metr- zeby nasz domek odsunac od domu rodzicow ale urzednikow nie dalo sie przekonac- bo jesli nie istnieje druga linia zabudowy to pozwolenia w ogole nie bedzie a jesli juz cos w tej lini stoi to kolejny budynek nie stanie dalej nie na rowni z juz istniejacym w tej linii...no chyba ze macie jakis dar przekonywania....ale czasem nie ma co ryzykowac bo kary sa solidne za budowanie niezgodne z WZ.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi!

Bardzo zależy mi żeby dom postawić w miejscu w którym go wyrysowałam... Przeszukując internet natknęłam się na jeszcze jedno rozwiązanie. Z tego co wyczytałam linię zabudowy można przeprowadzić także równolegle do drogi wewnętrznej. Czy jeśli zdecydujemy się na jej wybudowanie budynek będzie mógł stanąć w wyznaczonym przeze mnie miejscu? W jakiej najmniejszej odległości od domu rodziców będzie mogła przebiegać droga i jakie inne parametry powinna spełniać? Czy jest jakiś przepis, który mówi że na końcu drogi trzeba zrobić miejsce do zawracania?

Pozdrawiam!