Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mozaika i fugowanie

niuniolek

Recommended Posts

Witam,

wybrałam do łazienki m.in. kafelki mozaika typu

http://test.tubadzin.pl/produkt.php?nr_produktu=101929&id=147

położony w kabinie pionowy pas pięknie się prezentuje... - znajomy który kładł kafelki stwierdził, że tych kafelek w środku się nie fuguje ponieważ szczelina jest za wąska i gdy się położy fugę to ona się za jakiś czas wykruszy i będzie brzydko wyglądało. Szczeliny w kafelce nasączyli jakimś płynem aby wody nie wciągały... ale mnie to jakoś nie przekonuje. Nie chciałabym aby za jakiś czas się okazało, że kafelki szlag trafił od brudu, wody, detergentów i innego paskudztwa które może się wytworzyć w wilgoci bo nie było fugi. Łączenia z innymi kafelkami są zafugowane ale te nacięcia w kafelce nie. Proszę o radę czy takie kafelki w środku się fuguje czy nie? A może potrzebna jest jakaś specjalna fuga do takich kafelek albo jest inne rozwiązanie?

Jak się uprę to zafugują tylko czy powinnam?

help

te szczeliny nie mają więcej niż 1-1,5 mm i są fabrycznie powycinane na kafelce. Z tego co się naszukałam na internecie to faktycznie są specjalne fugi do maleńkich odległości ale co dziewczyna może wiedzieć o kafelkowaniu, skoro "fachowcy" twierdzą że się tego nie fuguje. Wydaje mi się że brak fugi może niedwracalnie zabrudzić te jaśniutkie szczeliny szczególnie że trafia mi się czasem pranie odzieży roboczej. W zasadzie to chcialam wiedziec czy się fuguje czy nie. Czy pozostawienie kafelki bez tej fugi jej nie zaszkodzi.

Będę wdzięczna za pomoc...