niuniolek 05.02.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Witam,wybrałam do łazienki m.in. kafelki mozaika typu http://test.tubadzin.pl/produkt.php?nr_produktu=101929&id=147 położony w kabinie pionowy pas pięknie się prezentuje... - znajomy który kładł kafelki stwierdził, że tych kafelek w środku się nie fuguje ponieważ szczelina jest za wąska i gdy się położy fugę to ona się za jakiś czas wykruszy i będzie brzydko wyglądało. Szczeliny w kafelce nasączyli jakimś płynem aby wody nie wciągały... ale mnie to jakoś nie przekonuje. Nie chciałabym aby za jakiś czas się okazało, że kafelki szlag trafił od brudu, wody, detergentów i innego paskudztwa które może się wytworzyć w wilgoci bo nie było fugi. Łączenia z innymi kafelkami są zafugowane ale te nacięcia w kafelce nie. Proszę o radę czy takie kafelki w środku się fuguje czy nie? A może potrzebna jest jakaś specjalna fuga do takich kafelek albo jest inne rozwiązanie?Jak się uprę to zafugują tylko czy powinnam? help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.02.2009 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 szczelina jest za wąska a konkretnie to ile ma, w jednostkach miary. Jak zmierzysz szczelnie to poczytaj co producenci pisza na opakakowaniu "fugi" tam podaja od jakiej do jakiej grubości można stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuniolek 06.02.2009 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 te szczeliny nie mają więcej niż 1-1,5 mm i są fabrycznie powycinane na kafelce. Z tego co się naszukałam na internecie to faktycznie są specjalne fugi do maleńkich odległości ale co dziewczyna może wiedzieć o kafelkowaniu, skoro "fachowcy" twierdzą że się tego nie fuguje. Wydaje mi się że brak fugi może niedwracalnie zabrudzić te jaśniutkie szczeliny szczególnie że trafia mi się czasem pranie odzieży roboczej. W zasadzie to chcialam wiedziec czy się fuguje czy nie. Czy pozostawienie kafelki bez tej fugi jej nie zaszkodzi.Będę wdzięczna za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 13.02.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Ja kłade identyczą mozajkę z Alabastrino. Właśnie dziś fuguje się moja łazienka - mozajka też. Fugę mam elastyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuniolek 13.02.2009 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 ja postawiłam na swoim, uparłam się i również będą fugowane razem z mozaiką na filarze... na którą czekam bo na razie zamówienie jest w trakcie realizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts