monikaa13 06.02.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Kupić zaprawę murarską gotową w sklepie czy robić na miejscu, na budowie? Jak wy robiliście, co lepsze? Jak się w ogóle robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 06.02.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Robi sie zaprawe cementowa na budowie. Jak jest potrzebna zaprawa wodoszczelna to mozna dokupic dodatki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.02.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 tak mniej więcej robi się zaprawę że miesza się piasek, cement i wodę do uzyskania jednolitej masy /coś w rodzaju ciasta na proszku do pieczenia/ o odpowiadającej murującemu konsystencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Tylko nie robi się tej mieszaniny w garnuszku !! - tylko w betoniarce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 06.02.2009 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 No ok. ale widziałam, że niektórzy kupują zaprawę murarską i dlatego pytam. Może w czymś ona jest lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 06.02.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 No ok. ale widziałam, że niektórzy kupują zaprawę murarską i dlatego pytam. Może w czymś ona jest lepsza? Według mnie nie, miałem kiedyś gotowe jak bawiłem się w remonty, teraz bym takiej nie kupił, najlepsza - robiona. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.02.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 No ok. ale widziałam, że niektórzy kupują zaprawę murarską i dlatego pytam. Może w czymś ona jest lepsza? Według mnie nie, miałem kiedyś gotowe jak bawiłem się w remonty, teraz bym takiej nie kupił, najlepsza - robiona. Pozdro !!! Nic z tych rzeczy - zaprawa gotowa , poza wyższą ceną , nie jest wcale gorsza od robionej / pod warunkiem że robi ją ktoś kto wie jak się takową robi ! / . Używałem takiej gotowej zaprawy do podmurowania murków przy wejściu do domu - nie miałem dostępu do betoniarki to co - miałem w misce mieszać ?? - pojechałem , kupiłem dwa wory gotowca i wymurowałem co miałem do murowania . Zaprawa była znakomita . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 06.02.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 No ok. ale widziałam, że niektórzy kupują zaprawę murarską i dlatego pytam. Może w czymś ona jest lepsza? Według mnie nie, miałem kiedyś gotowe jak bawiłem się w remonty, teraz bym takiej nie kupił, najlepsza - robiona. Pozdro !!! Nic z tych rzeczy - zaprawa gotowa , poza wyższą ceną , nie jest wcale gorsza od robionej / pod warunkiem że robi ją ktoś kto wie jak się takową robi ! / . Używałem takiej gotowej zaprawy do podmurowania murków przy wejściu do domu - nie miałem dostępu do betoniarki to co - miałem w misce mieszać ?? - pojechałem , kupiłem dwa wory gotowca i wymurowałem co miałem do murowania . Zaprawa była znakomita . Też nie moge narzekać, murowało się nią fajnie, ale teraz wiem jak się muruje robioną i stwierdzam że jest lepsza, bo mam porównanie Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.02.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 No ok. ale widziałam, że niektórzy kupują zaprawę murarską i dlatego pytam. Może w czymś ona jest lepsza? przy remontach w mieszkaniach - zaprawa w worach jest najwygodniejsza /ciasnota, brak miejsca na przygotowywanie zaprawy tradycyjnie z piachu cementu/ przy budowie domu/domku raczej bez sensu jest stosowanie zaprawy gotowej w workach, tam jest miejsce i na wywrotkę piachu, mieszarkę itd... no chyba że jakiś klej cieńkowarstwowy do jakiegoś ytonga to musi być z wora, nie zrobisz go na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 06.02.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 A ja bym doradził klej, serio - jak zobaczyłem, jak taki klej trzyma, to nieźle się zdziwiłem - niemal monilit z pustekiem. Tylko, że bloczki równe trzeba kupić. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 06.02.2009 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 A może wiecie ile droższa jest taka zaprawa w workach od robionej za budowie. Założmy, że worek 25kg kosztuje 6zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 07.02.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 A ja bym doradził klej, serio - jak zobaczyłem, jak taki klej trzyma, to nieźle się zdziwiłem - niemal monilit z pustekiem. Tylko, że bloczki równe trzeba kupić. Michał może napisze coś niemądrego- nie znam sie na tym- zacytuje jedyie opinię mojego kierbuda nt. kleju.. lepiej na zaprawe tradycyjna, niz klej- bo właśnie cecha kleju, że tak mocno trzyma czasem jest jego wadą.. dom pracuje, pęknięcia są nieuniknione- więc klej tak mocno trzyma że szybciej peknie "cegła" w środku niż na spoinie..a lepiej żeby pusciła spoina a "cegła" została w całości- niż żeby pojawiły się pęknięcia w "cegłach"..tak mi doradzono.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.02.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 poza tym: gdy dostanie się do zabawy taką wielką prasę którą będzie można murki zgniatać różnorakie murki z różnych materiałów i na zaprawie o różnej wytrzymałości ku swemu zaskoczeniu eksperymentator zobaczy że wytrzymałość muru na ściskanie /a tak on głównie pracuje/dużo mniej zależy od wytrzymałości zaprawy a dużo więcej od wytrzymałościcegieł/bloczków itd... ale to tak w kwestii formalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts