Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym murować bloczki betonowe?

Recommended Posts

No ok. ale widziałam, że niektórzy kupują zaprawę murarską i dlatego pytam. Może w czymś ona jest lepsza?

Według mnie nie, miałem kiedyś gotowe jak bawiłem się w remonty, teraz bym takiej nie kupił, najlepsza - robiona.

Pozdro !!!

Nic z tych rzeczy - zaprawa gotowa , poza wyższą ceną , nie jest wcale gorsza od robionej / pod warunkiem że robi ją ktoś kto wie jak się takową robi ! / .

Używałem takiej gotowej zaprawy do podmurowania murków przy wejściu do domu - nie miałem dostępu do betoniarki to co - miałem w misce mieszać ?? - pojechałem , kupiłem dwa wory gotowca i wymurowałem co miałem do murowania . Zaprawa była znakomita .

No ok. ale widziałam, że niektórzy kupują zaprawę murarską i dlatego pytam. Może w czymś ona jest lepsza?

Według mnie nie, miałem kiedyś gotowe jak bawiłem się w remonty, teraz bym takiej nie kupił, najlepsza - robiona.

Pozdro !!!

Nic z tych rzeczy - zaprawa gotowa , poza wyższą ceną , nie jest wcale gorsza od robionej / pod warunkiem że robi ją ktoś kto wie jak się takową robi ! / .

Używałem takiej gotowej zaprawy do podmurowania murków przy wejściu do domu - nie miałem dostępu do betoniarki to co - miałem w misce mieszać ?? - pojechałem , kupiłem dwa wory gotowca i wymurowałem co miałem do murowania . Zaprawa była znakomita .

Też nie moge narzekać, murowało się nią fajnie, ale teraz wiem jak się muruje robioną i stwierdzam że jest lepsza, bo mam porównanie ;)

Pozdro !!!

przy remontach w mieszkaniach - zaprawa w worach jest najwygodniejsza

/ciasnota, brak miejsca na przygotowywanie zaprawy tradycyjnie

z piachu cementu/

przy budowie domu/domku raczej bez sensu jest stosowanie

zaprawy gotowej w workach,

tam jest miejsce i na wywrotkę piachu, mieszarkę itd...

no chyba że jakiś klej cieńkowarstwowy do jakiegoś ytonga

to musi być z wora, nie zrobisz go na budowie

A ja bym doradził klej, serio - jak zobaczyłem, jak taki klej trzyma, to nieźle się zdziwiłem - niemal monilit z pustekiem. Tylko, że bloczki równe trzeba kupić.

Michał

może napisze coś niemądrego- nie znam sie na tym- zacytuje jedyie opinię mojego kierbuda nt. kleju..

lepiej na zaprawe tradycyjna, niz klej- bo właśnie cecha kleju, że tak mocno trzyma czasem jest jego wadą.. dom pracuje, pęknięcia są nieuniknione- więc klej tak mocno trzyma że szybciej peknie "cegła" w środku niż na spoinie..a lepiej żeby pusciła spoina a "cegła" została w całości- niż żeby pojawiły się pęknięcia w "cegłach"..tak mi doradzono..

poza tym:

gdy dostanie się do zabawy taką wielką prasę

którą będzie można murki zgniatać

różnorakie murki z różnych materiałów i na zaprawie o różnej wytrzymałości

ku swemu zaskoczeniu eksperymentator zobaczy

że wytrzymałość muru na ściskanie /a tak on głównie pracuje/

dużo mniej zależy od wytrzymałości zaprawy a dużo więcej od wytrzymałości

cegieł/bloczków itd...

ale to tak w kwestii formalnej