Mag2271 06.02.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 To chyba i ja zacznę pisać. Znalazłam forum kilka dni temu, siedzę i czytam temat za tematem. Najbardziej interesują mnie stare domy z bali. Sama od 5 tygodni w takim pomieszkuje. Tylko ... dom to brzmi dumnie. Ten którego salismy się właścielami można raczej nazwać chatką, ruderką, szałasikiem. Mam jednak nadzieje że za jakis czas, chatka stanie się prawdziwym domkiem z naszych marzeń. Puki co wyremontowalismy jedną izbę, prowizorycznie kuchnię, jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami dwóch pieców kaflowych bez których nie moglibysmy istnieć w tych warunkach ( nauczyłam sie w nich palic !!! ). Z kaflakiem w pokoju mamy zamiar niedługo się rozstać na rzecz pięknego wymarzonego komineczka, ale jeszcze nie wiem jak to będzie. Pokochałam ten piec całym sercem w szczególności ze mieszkamy w surowym klimacie małopolskich pagórków a dom innego ogrzewania nie posiada. Jeszcze kilka dni temu termometr za oknem pokazywał minus 27 st. W 37 wiośnie swojego życia ja baba z miasta zmieniam się w "panią na włościach". Powoli przyzwyczajam się do małomiasteczkowych obyczajów panujących w okolicy i innych dziwnych rzeczy które codziennie mnie zaskakują. Zamieniłam wygodne miejskie życie na głuchą ciszę, czasami tęsknię za mieszkaniem w bloku, zgiełkiem miasta, ale tylko czasami. W zamian mam swój kawałek ziemi, swoja własną górska wodę ze zródła, kawałek starego sadu, dzierżawiona łąkę, rozpadającą się stajnię, skarby na strychu i mnóstwo żyjatek w balach Dzisiaj wychodząc na korytarz po drewno do pieca wpadłam w kolejna dziurę w podłodze. Deski przepruchniałe na wylot. Moje mocne postanowienie na dziś. Kolejnym zadaniem remontowym w chatce będzie wylewka. Jak nie zrobimy jej w pierwszej kolejności to ktoś w końcu skręci sobie nogę i znając moje szczęście to będę ja Kończę pierwszy wpis, zabieram synka i lecimy po kamienie na skalniak. Znalazłam przy drodze pod naszą górką kilka fajnych okazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts