sxsx 06.02.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 po wielkich bólach dostałem już pozwolenie na budowę... i pojawia się pytanie co dalej... jestem na etapie poszukiwania ekipy - wstępnie jestem już umówiony, ale mam kilka pytań: - skąd powinienem odebrać (czy może zakupić) dziennik budowy? czy można go zdobyć od ręki?- czy do zgłoszenia robót budowlanych jest już potrzebny kierownik budowy, czy można go zatrudnić po wystąpieniu o rozpoczęcie robót... - ile czasu to trwa?- zatrudnić geodetę ogólnie jakie czynności powinienem wykonać przed wbiciem przysłowiowej pierwszej łopaty? sg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 06.02.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 witaj!jak już masz pozwolenie to teraz czekasz na jego uprawomocnienie, co potwierdza starostwo pieczątką. kierownika budowy musisz mieć przed rozpoczęciem robót budowlanych. bierzesz od niego odpis uprawnień, oświadczenie o przejęciu budowy, ewentualnie jeśli trzeba to plan ochrony bhp i zgłaszasz rozpoczęcie robót w starostwie.dziennik kupisz jak nie dostałeś wraz z projektem jako gratis.geodeta, cóż mi przysłał go do wytyczenia domu kierownik budowy- swojego znajomego.sądzę że dobrze wszystko pamiętam, najlepiej żeby sie upewnić zadzwoń do starostwa- wszystko ci powiedzą, bo być może coś się zmieniło.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.02.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 po wielkich bólach dostałem już pozwolenie na budowę... i pojawia się pytanie co dalej... jestem na etapie poszukiwania ekipy - wstępnie jestem już umówiony, ale mam kilka pytań: - skąd powinienem odebrać (czy może zakupić) dziennik budowy? czy można go zdobyć od ręki? - czy do zgłoszenia robót budowlanych jest już potrzebny kierownik budowy, czy można go zatrudnić po wystąpieniu o rozpoczęcie robót... - ile czasu to trwa? - zatrudnić geodetę ogólnie jakie czynności powinienem wykonać przed wbiciem przysłowiowej pierwszej łopaty? sg przed tym wszystkim nauczyć się porządnie jak używać opcji szukaj w internecie po pierwsze to upić się ze szczęścia bo jest pozwolenie po drugie upić się z rozpaczy bo zaczynają się wydatki po trzecie kupić dziennik budowy w sklepie po czwarte znaleźć kierownika budowy po piąte inwestor występuje do organu wydającego pozwolenie na budowę o wydanie dziennika budowy [Organ ten, wydaje dziennik budowy w terminie 3 dni od dnia, w którym decyzja o pozwoleniu na budowę stała się ostateczna, za zwrotem kosztów związanych z jego przygotowaniem. Dziennik budowy ma format A-4, ponumerowane strony i jest zabezpieczony przed zdekompletowaniem. Strony dziennika budowy przeznaczone do wpisów są podwójne – oryginał i kopia z perforacją umożliwiającą łatwe jej wyrywanie. Na poszczególne strony dziennika budowy organ wydający dziennik nanosi pieczęcie. Na stronie tytułowej dziennika budowy właściwy organ zamieszcza numer, datę wydania oraz liczbę stron dziennika, imię i nazwisko lub nazwę (firmę) inwestora, rodzaj i adres budowy, rozbiórki lub montażu, numer i datę wydania pozwolenia na budowę oraz pouczenie] po szóste złożyć w nadzorze budowlanym zawiadomienie o zamiarze rozpoczęcia robót budowlanych po siódme upić się na wszelki wypadek po ósme znaleźć solidnego geodetę, który wytyczy budynek i zrobi planszę tyczenia w razie gdyby się machnął to żeby go ścignąć. po dziewiąte to przemyśleć dokładnie cały proces budowy, logistykę, rynek, projekt itd Po dziesiąte umieścić tablicę .... To chyba tak leciało I do roboty. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 06.02.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 po trzecie kupić dziennik budowy w sklepie a mi Pani w Starostwie (sprze)dała jak podbijałem uprawomocnienie pozwolenia , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 06.02.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 szybkaosa ladnie pisze, okolo tak dziala. Dziennik to najmnieszy problem, cala logystyka juz bardziej.Sa wykonawcy, ktore w pakecie maja kierownik budowy, i tak powinno byc. Jednak, powinno byc jakich rodzaj nadzoru z Twojej strony, aby zapewniac ze wszystko idzie zgodnie z projektem i z sztuka budowlane. Ja znam dobre ekipy, i jesli jestes z poblizu W-wy, to chetnie Ci pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 07.02.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Taaak usiąść z projektem w ręce..nawet długo...i zaplanować całą tę logistykę {później i tak będą korekty-ale ramówka to już dużo} no i nadzór-tego punktu nie wolno olać...mimo najlepszych fachowcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 07.02.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Sa wykonawcy, ktore w pakecie maja kierownik budowy, i tak powinno byc. z tym to sie nie zgodzę. u mnie ekipa nie miała powiązań żadnych z kierownikiem budowy. ekipa z zastrzeżeniem , że wypłata kasy za dany etap jeżeli kierownik budowy nie będzie miał zastrzeżeń w dokonaniu wpisu... sądzę że jest to gwarancją tego żeby wszyscy byli zadowoleni. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 07.02.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Sa wykonawcy, ktore w pakecie maja kierownik budowy, i tak powinno byc. z tym to sie nie zgodzę. u mnie ekipa nie miała powiązań żadnych z kierownikiem budowy. ekipa z zastrzeżeniem , że wypłata kasy za dany etap jeżeli kierownik budowy nie będzie miał zastrzeżeń w dokonaniu wpisu... sądzę że jest to gwarancją tego żeby wszyscy byli zadowoleni. pozdro Kierownik budowy jest od tego aby nadzorował, decydował, rozwiązywał , kontrolował prace i wszystko wiedział odnośnie prac budowlanych na danej inwestycji. Jest on odpowiedzialny za jakość i zgodność z projektem robót. To jemu podlega [ w sensie decyzyjnym] ekipa. Na dużych inwestycjach kierownik wraz z ekipą są zwykle z jednej firmy. Na mniejszych z reguły ekipy pracują na czarno i nie mają w zestawie kierownika. itd. Oczywiście to kierownik jest odpowiedzialny ale nie ma gwarancji, że będzie reprezentował interesy inwestora. Od reprezentowania własnych interesów inwestora jest zwyczajowo inspektor nadzoru. Ze względów ekonomicznych zwykle nie brany pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 07.02.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 kierownicy dzielą sie na takich od wpisów i na takich, na których można polegać. jak ktoś się zna na budowaniu, to mu taki "pierwszy rodzaj" w zupełności wystarczy. Jak się nie zna, to i tak zapłaci frycowe, więc wszystko jedno.Jedno pewne, ze nie warto wszystkiego zlecać jednej firmie. Na pewno zedrą z ciebie skórę i dostaniesz towar trzeciego gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 07.02.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Dziennik budowy można kupic za małe pieniądze w "technice biurowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 07.02.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 znowu sie zgadzam z szybkaosa. Ja mialem na mysli kierownik budowy, ktory uzupelnia formalnosci i podpisuje wszystkie dokumenty itd. Inna bajka, i o to tez pisalem, ze jest potrzebny jakich nadzor z strony inwestora, ale to wtedy wlasnie nie musi byc formalny nadzor budowlane, wystarczy osoba ktora sie zna na rzeczy i pilnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 07.02.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Oczywiście to kierownik jest odpowiedzialny ale nie ma gwarancji, że będzie reprezentował interesy inwestora. Od reprezentowania własnych interesów inwestora jest zwyczajowo inspektor nadzoru. właśnie na małych / indywidualnych budowach kierownik- tak było w moim przypadku- był jednocześnie inspektorem nadzoru inwestorskiego. i powiem ci że wśród moich znajomych to częsta praktyka; po prostu jak jest jakiś problem między ekipą a inwestorem to fachową wiedzą służy kierownik budowy i to do niego należy ostatnie zdanie, a że kierownik bywa znajomym, to już inna para kaloszy. nie można tu porównywać budowy syst. gospodarczym do wielkich budów gdzie wiadomo, jest generalny wykonawca i kierownik budowy a interesów inwestora pilnuje inspektor nadzoru. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 07.02.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 po wielkich bólach dostałem już pozwolenie na budowę... i pojawia się pytanie co dalej... jestem na etapie poszukiwania ekipy - wstępnie jestem już umówiony, ale mam kilka pytań: - skąd powinienem odebrać (czy może zakupić) dziennik budowy? czy można go zdobyć od ręki? - czy do zgłoszenia robót budowlanych jest już potrzebny kierownik budowy, czy można go zatrudnić po wystąpieniu o rozpoczęcie robót... - ile czasu to trwa? - zatrudnić geodetę ogólnie jakie czynności powinienem wykonać przed wbiciem przysłowiowej pierwszej łopaty? sg Sxsx czytaj forum, rozmawiaj z ludźmi, którzy budują. Patrz na wykonawców, rób minę mędrca, szanuj ich, ale nie daj się wpuścić w kanał. Jak Ci się coś nie podoba to op....ol. Nie bój się, rzuć parę słów na k. Obraź się , a później postaw piwo.Ten język rozumieją. Wymagaj, jak się spóźnią z jakimś etapem to albo ich wyrzuć, albo po wielkiej awanturze z łaski pozwól im dalej budować.To Ty im płacisz i wymagasz. Bądź jak ten Sherlock Holmes przy rozliczaniu materiałów i roboty. Jak zobaczą, że się interesujesz budową, to robią lepiej, dokładniej, boją się Twojego marudzenia, gderania i dla świętego swojego spokoju wybudują Ci super domek. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sxsx 09.02.2009 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 nauczony dwuletnim studiowaniem forum staram się zwaracać uwagę prawie na wszystkie szczegóły... post powstał dlatego że co dziennik budowy, co sooba to inne zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts