edytka121 15.03.2010 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 łojoj! ile śniegu dziś to wszędzie chyba dobrze, że dzis pracujemy w domku i nigdzie nie musimy jechać, bo by było ciężko. a rano sztuk 11 przyszły sarenki, niektóre mówię wam takie małe na tych patyczkowatych nóżkach - no śliczności. a przyszły bo wczoraj wynieśliśmy im sianko jak z psem na spacer poszliśmy. trochę zasypało ale mimo to znalazły. dziś też im poniosę. (sianko kradzione od krów) po sąsiedzku właśnie szczyszczają podłogę, głośno trochę, ale sie nie kurzy zanadto. niuśka u teściówki siedzi na feriach jednodniowych miłego dzionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 25.03.2010 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 oj oj oj ale dawno byłam ale to dlatego że sezon ogniskowo, komarowo, tynkowo i nie wiem jeszcze jaki rozpoczęty dzis kawucha na dworze pita, much pełno, nawet takie obrzymie 5 cm coś pszczołowatego lata, motyla widziałam. a bociany też są. wszędzie wiosna ach. dziś dziecku zobiłam porządek z piaksownicą. powyrywałam perz. pościeliłam włókninę na spód i dawaj piachu. otoczka drewniana a zławeczką na miejscu. pierwsze babki poczynione a my z męzulkiem dziś gruntowaliśmy ścianę, od jadalni zagruntowana - śpieszymy się bo od poniedziałku bedzie robiona podsubitka i tynk zaraz w kolejce, a propo tynku - dziś zamówiłam. a i własnie przed chwilą przywieźli mi ziemię ogrodową 10 ton zamówiłam do ogródka warzywnego. planuje planuje, nasionka pokupione, cebulkowe kwiatki posadzone w donicach na razie i juz ładnie rosną. ech wiosna wiosna, wiosna ach to Ty nie wiem kiedy nastepnym razem zawitam tutaj, ale mówię Wam, przebudziłam sie po zimie na dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 06.04.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) witajcie, ale daleko się szukałam, to nowe forum doprowadza mnie do szału! ale nic, może będzie lepiej. melduje, iż dwie ściany zrobione tynkowo już i oświetleniowo także i podbitkowo - wiec picuś glancuś dodatkowo od frontu przy drzwiach i od tarasu przy drzwiach, reszta czeka na lepsza pogodę. co jest - widzicie te fotki powyżej? mi si enie chca pokazywać. hmm. Edytowane 9 Kwietnia 2010 przez edytka121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 09.04.2010 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 cd, bo przeciez tylko 5 wchodzi na raz i jadalnia z prawej i lewej oświetlenie ledowe kupiłam z białym światłem - świetnie podkreśla zimność barwy popielatej - obstrykam w nocy to zobaczycie. a i sa po dwa na każdą ze stron. jak już miną sobie deszcze wrócimy do tynkowania a przez ten czas wzmocnienie balkonu nastąpiło, wentylacja u małej w pokoju i w spiżarni zrobiona na tip top. kurzyło sie i kurzyło, ale juz po. buzka ps zaraz przejde do tematu zieleń na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 09.04.2010 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 a teraz wspomniana zieleń. na pierwszy rzut posżło osbypywanie szamba. było ciężko, po ziemie glina się uleżała i musiałam nasypać 13 taczek aby dojsc do poziomu zero. z niuśka sie namachałyśmy że hej. małż robił podbitkę wiec ma usprawiedliwienie do rzeczy do rzeczy. obsadziłyśmy trochę powierzchni, jak to sie nazywało, aa barwinek, kradzione od teściowej, może sie przyjmie, zalezy mi aby w tym miejscu powstał ładny trawnik zieleni. te pośrodku międzu zewnetrznym pasem zieleni a samym kregiem takie punkciki to tam następnie poszłyśmy do pobliskiego lasku na wycieczkę z taczką i łopata po mech, to to naokoło po zewnętrznej a to coś, jakiś rozchodnik znalazłam po drodze podobało mi sie to wziełam. posadziłam kilka kęp trawy, troche takze nasiałam. powinno coś zejść. tyle z przodu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 09.04.2010 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 a teraz roślinki od strony tarasowej, po pudle z węgla zbiłam dechy ( pierwsze musiałam rozbroić to cos co było, powyciagac gwoździe i oczyścić) w tzw koryto i wyszło mi cos takiego z wypełnieniem ziemi ogrodowej i nasadzonymi skalniaczkami. rośłinki zakupiłam od zanjomej Pani, wesoła emerytka po 3 zeta od każdej roślinki. kupowąłam tylko wieloletnie. gratis dostałam rosnące samosiejki storktoki takie grubaśne miały łebki białe i różowe ponad 20 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 09.04.2010 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 i juz dzis ostatni post, ale nadrobiłam zaległości i jeszcze kupiłam sasanki i takie żółte miałe kwiatki na sklaniaczek takż eni epamietam nazwy i nie ma co zdjęć wklejać bo nie kwitna w tym roku, za to sasanki mają piene kwiatki czerowonoo różowawe. a to moje sadzonki irysy, acidanthera, czosnek głowkowaty, agapanthus - brak nazw polskich, wiec takie piszę jakie są a nie zesżły mi wcale liatris spicata, nie wiem dlaczego. za tydzień planowałam wizyte po sadzonki brokułow, selerów i porów. mam już chrapkę na ogród warzywny ale sie boje, że mi pomarzną i nie mam przygotowanego gruntu jeszcze, na razie zagryfowany, za bronowany i musze jeszcze nawozu dać - naturalnego off corse, wszystko ma być ekologiczne - bo przecież będziemy to sami jeść. strasznie dużo perzu mamy nie wiem jak ja sie uporam z nim pozniej jak mi roslinki porosną, może dac na spód agrowłokninę i posypać tej ziemi ogrodowej z nawozem i domieszką ziemi tej co jest - przebranej? zobacze, jak bede miała trochę czasu to poszaleje. a poki co mała ma katar i lece. uff chyba wszytsko opisałam co najwazniejsze. a i jeszcze wyczysciłam rowy przylegajace do naszej działki z patyków, teraz wyglądaja należycie. a i mamy czym rozpalać w kominku. wszytskie liście tez zgrabione i spalone. a i powieszona budka dla ptaszków na brzozie ma juz lokatorów. nie wiem czy pisałam, ale cieszymy się bardzo w planach jest zakup siatki i słupków- zbieramy oferty. w casto drogo wychodzi za to siatex ma ciekawa ofertę. zobaczymy w przyszłym tygodniu. buzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 16.04.2010 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 prac wiele na zewnątrz a czasu mało, dziś zimno i deszczowo wiec wolniejszy dzieńdo tej pory ogródek warzywny wygląda tak http://lh4.ggpht.com/_Q7IugVOzgWU/S8gRvWV2o8I/AAAAAAAAD_8/tIy4piUPyTA/S8006597.JPGod lewej są maliny, dwa krzaczki porzeczek - czerwonej i czarnej. do prawej przed palikami bedzie dalsza czesc ogródka a mianowicie: truskawki, poziomki, i od marchewki po bób także. a po nocnym dzeszczu sie wszystko zieleni pieknie.http://lh4.ggpht.com/_Q7IugVOzgWU/S8gRw6GgfnI/AAAAAAAAEAA/az8D8kI6dBc/s512/S8006598.JPG http://lh6.ggpht.com/_Q7IugVOzgWU/S8gR0bNQE2I/AAAAAAAAEAM/IpQaD15doY8/S8006601.JPGptactwo sie weseli, wieczorem ćwierkaja, nad ranem tez i w dzień, gwarno tu u nas. bażanty sie pasą na wzeszłej przenicy, kuropatwy siedza na drzewach.... sielsko jest. na szambie wszystko sie ślicznie przyjeło, barwinek kwitnie, stokrotki dosadziłyśmy tylko ( z pobliskich łąk przytargałyśmy z dzieckiem kilka kępek). a szafirki rosną w górę. sasanki pięknie sie rozwnieły. mlecze wychodzą z trawy powoli. a w domku przybyła lampa do wiatrołapu - zawieszona i świeci z poświatą niebieskawą. a dziwne, bo jest stalowo-ażurowa.i więcej sie nic nie dzieje w tematyce budowalno wykonczeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 06.07.2010 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 witajcie po długaśnej przerwie..... od czego by tu zacząć....sama nie wiem - od newsów na działce. mamy wyczekaną oczyszczalnię. wczoraj skończyli montować. pozostał bajzel na działce, pełno piachu i ciagle sie zapada to tu to tam. na razie pieknie nie wyglada bo wystaje taki kopiec z ziemi, zasadze go barwinkiem i jakos bedzie wygladał. i od lewej tak to wygląda, szambo nasze stare i tutaj kopczyk, gdzie sie juz osącza woda oczyszczona i cała aparatura oczyszczalni jak juz jesteśmy na zewnątrz domku to pokaże kwiecie nasze jakie obrodziło w tym roku. od frontu przed kuchnią stoja takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 06.07.2010 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 kontynuując : a od strony jadalni rojniki, rozchodniki czekają na polozenie kostki i docelowe miejsca - jeszcze sobie poczekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 06.07.2010 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 tyle w kwestii kwiatków:) a nie lawenda jeszcze w nastepnym poście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 06.07.2010 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 od tarasu przyszłego mamy hamaczysko i lawendę oraz widok na warzywniak. od lewej tak sie przedstawia: maliniak z państwem kabaczkowatymi oraz kartoflisko i zasłaniajace je liliowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 06.07.2010 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 kapusta włoska zżarta przez zające - obiboki jedne! poziomki i truskawki pieknie owocują w dalszym ciągu. marchew piekna wyrosła, pietruszka naciowa, cebula ze szypiorem stoi jeszcze na sztorc, czosnek śłicznie wyrósł. szparagówka juz sie mrozi piekna jest i dosyc wczesnie owocuje mamy zółtą i zilona. bób wyrósł po ramiona zwariował czy co. ale strąki też ma wiec juz niedługo będzie co jesć koperek mi żołknie ale wystarczy do przetworów i na zamrożenie. ogórasy mamy juz, popodwieszałam na palikach bo by mi zgineły w ziemi, juz zrobiłam kilka słoików. papryka piekna wyrosła na razi ezilone ma owoce ale kazdy krzaczek owocuje. seler sie puszy na grządce i pomidory ku koncu z sałata i żżartymi brokułami.tez sprawka zajęcy. jak si ema warzywniak to sie juz nie ma czasu na nic. jak zaczne od jednej strony plewić to z drugiej strony zarasta i tak w kółko. ale dumna jestem ze hej, że tak pieknie urósł. reszta poczynań innym razem - lece na hamak, w końcu mam wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 12.07.2010 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 witajcie, dziś bedzie przetworowo spiżarnia sie zapełnia pięknie. przedstwawiam Wam truskaweczki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, czarna jagoda, soki truskawkowe i porzeczkowe wła la! Pojawiły sie też newsy budowlane. Staneły cztery narożne słupki tymi recami zalane cztery czarne słupki są. reszta czeka na obsadzenie. gruzu nam zniknie sprzed domu trochę i sie czysto wkoncu jakoś zaczyna robić. rozłożyłyśmy z niunka basen juz dwa razy sie pluskałyśmy całe w nim długi na 3,40 i czeroki na 2 metry mówię Wam extra. musiałam parasol przemiescic bo słońce strasznie dawało w cieniu 37 było dziś. a teraz popadało i wkoncu jest czym oddychac. ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts