Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasz dom- Alabaster-nareszcie sie udało

Recommended Posts

łojoj!

ile śniegu :o dziś to wszędzie chyba :D

dobrze, że dzis pracujemy w domku i nigdzie nie musimy jechać, bo by było ciężko.

a rano sztuk 11 przyszły sarenki, niektóre mówię wam takie małe na tych patyczkowatych nóżkach - no śliczności.

a przyszły bo wczoraj wynieśliśmy im sianko jak z psem na spacer poszliśmy. trochę zasypało ale mimo to znalazły.

dziś też im poniosę. (sianko kradzione od krów) po sąsiedzku :D

właśnie szczyszczają podłogę, głośno trochę, ale sie nie kurzy zanadto.

niuśka u teściówki siedzi na feriach jednodniowych :D

miłego dzionka :wink:

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• edytka121

134

oj oj oj ale dawno byłam ale to dlatego że sezon

ogniskowo, komarowo, tynkowo i nie wiem jeszcze jaki rozpoczęty :D

dzis kawucha na dworze pita, much pełno, nawet takie obrzymie 5 cm coś pszczołowatego lata, motyla widziałam. a bociany też są.

wszędzie wiosna :D ach.

dziś dziecku zobiłam porządek z piaksownicą. powyrywałam perz. pościeliłam włókninę na spód i dawaj piachu. otoczka drewniana a zławeczką na miejscu.

pierwsze babki poczynione :D

a my z męzulkiem dziś gruntowaliśmy ścianę, od jadalni zagruntowana - śpieszymy się bo od poniedziałku bedzie robiona podsubitka i tynk zaraz w kolejce, a propo tynku - dziś zamówiłam.

a i własnie przed chwilą przywieźli mi ziemię ogrodową 10 ton zamówiłam do ogródka warzywnego. planuje planuje, nasionka pokupione, cebulkowe kwiatki posadzone w donicach na razie i juz ładnie rosną. ech wiosna wiosna,

wiosna ach to Ty :D

nie wiem kiedy nastepnym razem zawitam tutaj, ale mówię Wam, przebudziłam sie po zimie na dobre :D

• 2 weeks później...

witajcie,

ale daleko się szukałam, to nowe forum doprowadza mnie do szału!

ale nic, może będzie lepiej.

melduje, iż dwie ściany zrobione tynkowo już i oświetleniowo także i podbitkowo - wiec picuś glancuś :)

dodatkowo od frontu przy drzwiach i od tarasu przy drzwiach, reszta czeka na lepsza pogodę.

S8006552..JPG

S8006553..JPG

S8006554..JPG

S8006555..JPG

S8006557..JPG

co jest - widzicie te fotki powyżej? mi si enie chca pokazywać. hmm.

Edytowane przez edytka121

cd, bo przeciez tylko 5 wchodzi na raz :(

i jadalnia z prawej i lewej

S8006566..JPG

S8006567..JPG

oświetlenie ledowe kupiłam z białym światłem - świetnie podkreśla zimność barwy popielatej - obstrykam w nocy to zobaczycie.

a i sa po dwa na każdą ze stron.

S8006571..JPG

jak już miną sobie deszcze wrócimy do tynkowania :)

a przez ten czas wzmocnienie balkonu nastąpiło, wentylacja u małej w pokoju i w spiżarni zrobiona na tip top. kurzyło sie i kurzyło, ale juz po.

buzka

ps zaraz przejde do tematu zieleń na zewnątrz :)

a teraz wspomniana zieleń.

na pierwszy rzut posżło osbypywanie szamba.

było ciężko, po ziemie glina się uleżała i musiałam nasypać 13 taczek aby dojsc do poziomu zero.

z niuśka sie namachałyśmy że hej. małż robił podbitkę wiec ma usprawiedliwienie :(

do rzeczy do rzeczy.

obsadziłyśmy trochę powierzchni, jak to sie nazywało, aa barwinek, kradzione od teściowej, może sie przyjmie,

zalezy mi aby w tym miejscu powstał ładny trawnik zieleni. te pośrodku międzu zewnetrznym pasem zieleni a samym kregiem takie punkciki to tam :)

S8006570..JPG

następnie poszłyśmy do pobliskiego lasku na wycieczkę z taczką i łopata po mech, to to naokoło po zewnętrznej

S8006568..JPG

a to coś, jakiś rozchodnik znalazłam po drodze :) podobało mi sie to wziełam.

S8006569..JPG

posadziłam kilka kęp trawy, troche takze nasiałam. powinno coś zejść.

tyle z przodu domu.

a teraz roślinki od strony tarasowej,

po pudle z węgla zbiłam dechy ( pierwsze musiałam rozbroić to cos co było, powyciagac gwoździe i oczyścić)

w tzw koryto :) i wyszło mi cos takiego z wypełnieniem ziemi ogrodowej i nasadzonymi skalniaczkami.

rośłinki zakupiłam od zanjomej Pani, wesoła emerytka po 3 zeta od każdej roślinki. kupowąłam tylko wieloletnie.

S8006565..JPG

S8006562..JPG

S8006561..JPG

S8006560..JPG

S8006559..JPG

gratis dostałam rosnące samosiejki storktoki takie grubaśne miały łebki białe i różowe ponad 20 sztuk.

i juz dzis ostatni post, ale nadrobiłam zaległości :)

i jeszcze kupiłam sasanki i takie żółte miałe kwiatki na sklaniaczek takż eni epamietam nazwy i nie ma co zdjęć wklejać bo nie kwitna w tym roku, za to sasanki mają piene kwiatki czerowonoo różowawe.

a to moje sadzonki irysy, acidanthera, czosnek głowkowaty, agapanthus - brak nazw polskich,

wiec takie piszę jakie są a nie zesżły mi wcale liatris spicata, nie wiem dlaczego.

S8006572..JPG

S8006574..JPG

S8006575..JPG

za tydzień planowałam wizyte po sadzonki brokułow, selerów i porów.

mam już chrapkę na ogród warzywny ale sie boje, że mi pomarzną i nie mam przygotowanego gruntu jeszcze, na razie zagryfowany, za bronowany

i musze jeszcze nawozu dać - naturalnego off corse, wszystko ma być ekologiczne - bo przecież będziemy to sami jeść.

strasznie dużo perzu mamy nie wiem jak ja sie uporam z nim pozniej jak mi roslinki porosną, może dac na spód agrowłokninę i posypać tej ziemi ogrodowej z nawozem i domieszką ziemi tej co jest - przebranej? zobacze, jak bede miała trochę czasu to poszaleje. a poki co mała ma katar i lece.

uff chyba wszytsko opisałam co najwazniejsze. a i jeszcze wyczysciłam rowy przylegajace do naszej działki z patyków, teraz wyglądaja należycie. a i mamy czym rozpalać w kominku. wszytskie liście tez zgrabione i spalone.

a i powieszona budka dla ptaszków na brzozie ma juz lokatorów. nie wiem czy pisałam, ale cieszymy się bardzo :)

w planach jest zakup siatki i słupków- zbieramy oferty. w casto drogo wychodzi za to siatex ma ciekawa ofertę. zobaczymy w przyszłym tygodniu.

buzka

prac wiele na zewnątrz a czasu mało, dziś zimno i deszczowo wiec wolniejszy dzień

do tej pory ogródek warzywny wygląda tak

http://lh4.ggpht.com/_Q7IugVOzgWU/S8gRvWV2o8I/AAAAAAAAD_8/tIy4piUPyTA/S8006597.JPG

od lewej są maliny, dwa krzaczki porzeczek - czerwonej i czarnej. do prawej przed palikami bedzie dalsza czesc ogródka a mianowicie: truskawki, poziomki, i od marchewki po bób także.

a po nocnym dzeszczu sie wszystko zieleni pieknie.

http://lh4.ggpht.com/_Q7IugVOzgWU/S8gRw6GgfnI/AAAAAAAAEAA/az8D8kI6dBc/s512/S8006598.JPG

http://lh6.ggpht.com/_Q7IugVOzgWU/S8gR0bNQE2I/AAAAAAAAEAM/IpQaD15doY8/S8006601.JPG

ptactwo sie weseli, wieczorem ćwierkaja, nad ranem tez i w dzień, gwarno tu u nas.

bażanty sie pasą na wzeszłej przenicy, kuropatwy siedza na drzewach.... sielsko jest.

na szambie wszystko sie ślicznie przyjeło, barwinek kwitnie,

stokrotki dosadziłyśmy tylko ( z pobliskich łąk przytargałyśmy z dzieckiem kilka kępek). a szafirki rosną w górę. sasanki pięknie sie rozwnieły.

mlecze wychodzą z trawy powoli.

a w domku przybyła lampa do wiatrołapu - zawieszona i świeci z poświatą niebieskawą. a dziwne, bo jest stalowo-ażurowa.

i więcej sie nic nie dzieje w tematyce budowalno wykonczeniowej.

• 2 months później...

witajcie po długaśnej przerwie.....

od czego by tu zacząć....sama nie wiem - od newsów na działce.

mamy wyczekaną oczyszczalnię. wczoraj skończyli montować. pozostał bajzel na działce, pełno piachu i ciagle sie zapada to tu to tam.

na razie pieknie nie wyglada bo wystaje taki kopiec z ziemi, zasadze go barwinkiem i jakos bedzie wygladał. i od lewej tak to wygląda, szambo nasze stare

S8007382..JPG

i tutaj kopczyk, gdzie sie juz osącza woda oczyszczona

S8007381..JPG

i cała aparatura oczyszczalni

S8007380..JPG

jak juz jesteśmy na zewnątrz domku to pokaże kwiecie nasze jakie obrodziło w tym roku.

od frontu przed kuchnią stoja takieS8007385..jpg

S8007386..jpg

S8007367..jpgS8007364..jpgS8007365..jpgS8007369..JPGS8007370..jpg

kapusta włoska zżarta przez zające - obiboki jedne! poziomki i truskawki pieknie owocują w dalszym ciągu. marchew piekna wyrosła, pietruszka naciowa, cebula ze szypiorem stoi jeszcze na sztorc, czosnek śłicznie wyrósł. szparagówka juz sie mrozi piekna jest i dosyc wczesnie owocuje mamy zółtą i zilona. bób wyrósł po ramiona zwariował czy co. ale strąki też ma wiec juz niedługo będzie co jesć:)

koperek mi żołknie ale wystarczy do przetworów i na zamrożenie. ogórasy mamy juz, popodwieszałam na palikach bo by mi zgineły w ziemi, juz zrobiłam kilka słoików.

papryka piekna wyrosła na razi ezilone ma owoce ale kazdy krzaczek owocuje. seler sie puszy na grządce i pomidory ku koncu z sałata i żżartymi brokułami.tez sprawka zajęcy.

jak si ema warzywniak to sie juz nie ma czasu na nic. jak zaczne od jednej strony plewić to z drugiej strony zarasta i tak w kółko.

ale dumna jestem ze hej, że tak pieknie urósł.

reszta poczynań innym razem - lece na hamak, w końcu mam wakacje :)

witajcie,

dziś bedzie przetworowo :)

spiżarnia sie zapełnia pięknie. przedstwawiam Wam truskaweczki, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, czarna jagoda, soki truskawkowe i porzeczkowe wła la!

S8007398..JPGS8007396..JPGS8007397..JPGS8007399..JPGS8007400..JPG

Pojawiły sie też newsy budowlane. Staneły cztery narożne słupki tymi recami zalane :) cztery czarne słupki są. reszta czeka na obsadzenie. gruzu nam zniknie sprzed domu trochę i sie czysto wkoncu jakoś zaczyna robić. rozłożyłyśmy z niunka basen juz dwa razy sie pluskałyśmy całe w nim długi na 3,40 i czeroki na 2 metry mówię Wam extra. musiałam parasol przemiescic bo słońce strasznie dawało w cieniu 37 było dziś. a teraz popadało i wkoncu jest czym oddychac. ciao