Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebijanie stropu pod piony instalacyjne

Recommended Posts

Witam! i dziękuję wszystkim za rady.

boszax napisz jakiego środka antykorozyjnego(specjalnego) użyć? Moja wiedza antykorozyjna kończy się na farbach typu minia lub inne. Przy takim rozprowadzeniu temp pow oscyluje pomiędzy 50-70 stopni C?. Tak czy owak, jakbym nie zrobił(może uda się pręty porozpychać by weszła rura pomiędzy pręty) muszę to jakoś zabezpieczyć. O wielu rzeczach pamiętałem w trakcie budowy a o takiej bzdurze zapomniałem, niestety. Dzięki!

Witam! Wiercili około 50km od B-B w stronę Suchej B czyli w górach, była to firma z podkarpackiego. Grunt to glina, iły, były tam napewno kamole jak to w górach. Tak w moim jak i sąsiadów przypadku okazali się w porządku, są solidni. Po wywierceniu studni u sąsiadów wody nie było, lub wydajność studni była kiepska - nie wzięli ani centa. Wywiercili nową i skasowali jak było ok. Lat temu trzy kosztowało to 250zł za 1mb z materiałem + projekt/zgłoszenie-500zł. Teraz niedużo więcej i bez projektu, jak spotkam sąsiadów(tylko nie wiem kiedy zawitają na wieś, są z W-wy) dowiem się dokładnie. Studnia głębokości 30m + pompa 1100zł(czeska "SIGMA") + kompletne zabezpieczenie ok 700zł + robocizna elektryka 300zł+ zbiornik hydroforowy 800zł + trzy kręgi betonowe kosztu nie pamiętam, montaż pompy w studni, wprowadzenie rury ze studni do chałupy z wierceniem fundamentu + kompletna instalacja wodna w chałupie to juz tylko ja. Jak chcesz więcej info to napisz, tylko może na priva żeby nie zaśmiecać tematu dziur w stropie. Pozdrawiam!