pitbull 15.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Nalezy ustanowic pelnomocnictwo dla okreslonej osoby w celu wystepowania przez nia w imieniu inwestora do poszczegolnych utrzedow. Potrzeba wiele szczescia i zaufania do pelnomocnika, aby wszystko zostalo korzystnie dla inwestora zalatwione - albo nie nalezy sie potem dziwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyan 15.02.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 "Pełnomocnik" to jest to odpowiednie słowo, które mi gdzieś uciekło.heh Jak to dobrze, że Pitbull czuwa i ma zupełną rację - do pełnomocnika trzeba mieć zaufanie lub dobrą umowę Najlepiej jest gdy każda sprawa załatwiana jest "do wiadomości" inwestora, tak by nic nie umknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 18.02.2009 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 cyan, pitbull, dzieki. Nie zanosi sie ani latwo ani szybko. Pomysl z pelnomocnikiem odpada! Jednak przez te dwa miesiace pobytu w PL musimy "cos" zalatwic - nie wiem jak ale musimy!, moze ktos ma jakies znajomosci...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net 18.02.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 no to ja tez dołącze do tematu zmiarzam podnieść mury i zmienić dach z płaskiego na dwuspadowy (chyba...) z użytkowym poddaszem. Ten wątek już wiel mi wyjasnil ale mam jeszcez pytanie w kwestii składniaa dokumntow o WZ - załacza się tam rysunek jak ma wyglądac budynek po zmainach. Jeżeli architekt pojawi się później to jak narysować ten załącznik, by miał taką tolerancje by zmieścil się później w ramach projketu budowlanego? Jak duże mogą być takie odstępstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.02.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Opisuje sie zamierzenie inwestycyjne czyli rozbudowa budynku w zakresie zmiany kształtu dach lub budowa poddasza mieszkalnego. Urzednicy okresla co mozesz zrobic w ramach terenu, na ktorym masz budynek. Najlepiej zadzwon do miejscowego WA - udziela Ci informacji co masz zlozyc.Przyjmij kat nachylenia dachu sasiednich budynkow, doloz scianke kolankowa i dostaniesz wysokosc budynku.Jesli jestes z Krakowa to projekt rozbudowy moge wykonac (zalezy od uwarunkowan lokalnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 19.02.2009 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Wtrace sie w porade pitbull'a dla net@, gdyz po przeczytaniu -" ...Urzednicy okresla co mozesz zrobic w ramach terenu, na ktorym masz budynek. Najlepiej zadzwon do miejscowego WA - udziela Ci informacji co masz zlozyc..." - nie rozumiem, to urzednicy decyduja o wszelakich zmianach? Bylam przekonana, ze maja tylko zatwierdzic plan/zmiany przebudowy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 19.02.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 W przypadku braku Planu miejscowego, aby moc cos wybudowac potrzebne jest decyzja o warunkach zabudowy (WZ), ktora jest wydawana indywidulanie dla danego zamierzenia inwestycyjnego i terenu na ktorym znajduje sie obiekt. Urzednik na podstawie okolicznych budynkow i sasiadujacej zabudowy okresla czy mozna i na jakich warunkach zrealiowac zamierzenie. Potem wykonuje sie projekt i otrzymuje pozwolenie na budowe.Jesli jest Plan Miejscowy to wtedy urzednicy starostwa badaja zgodnosc i kompletnosc dokumentacji projektowej z planem i przepisami technicznymi. Na tej podstawie wydaja decyzje pozwolenia na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIDOD24 01.03.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam! Proszę o więcej informacji na temat tego domku oraz jakie masz koncepcje tego domku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 06.03.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam.Do kogo kierowane jest pytanie ZIDOD24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariooosz 11.03.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam też chciałbym podnieść budynek (kiedyś bar)na piętrze jest maly stryszek ale to za malo aby móc robić z tego poddasze użytkowe. Musze podnieść o jakieś 80 cm.I tu mam pytanie. Czy gdybym nie chciał rozbierać dachu to jest taka możliwość żeby to jakoś podnieść. (bez rozbierania)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu03 16.03.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Jestem w trakcie rozbudowy domu z 1938 roku (czworak),podlegający już pod konserwatora zabytków, w zasadzie jest to stare osiedle i rozbudowa musi być od ulicy taka sama,czyli jeżeli sąsiad był pierwszy u architekta to narzucił jednocześnie dla mnie ponieważ jak pisałem zabudowa musi być taka sama.Załatwiałem zgodnie z tym co ludzie piszą, począwszy od mapki, warunki zabudowy,plany rozbudowy itd,popozwolenie na budowę.Trwało to dwa miesiące, ale załatwiał to architekt,trochę drożej,ale szybciej.ponieważ chciałem dogonić sąsiada,który zaczął już rozbudowę,ale opłacało się.Dostawiłem kawałek kanadyjki podniosłem dach i mam już wszystko nakryte papą.W tym roku nakryję i oszaluję (mam nadzieję),a potem pomału będę wykańczał. Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę dużo zdrowia na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 17.03.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Gdy tak czytam, czytam tooo coraz bardziej uswiadamiam sobie, ze wybralam sie z motyka na slonce (czy jakos tak szlo ) Coraz bardziej sklaniam sie ku temu, aby znalesc architekta, ktory podejmie sie nie tylko indiwidualnego planu ale zalatwieniu reszty papierkow, ktore beda mi potrzebne - nie widze innego wyjscia. Owszem, bylo by jedno - wrocic juz na stale; ale w obecnej sytuacji baaardzo niemozliwe. Druga sprawa to: znalesc architekta? Wcale nie jest to latwym zadaniem! Otrzymalam juz jedna odmowe, szukam nadal... endriu03, przed Toba juz czesc z "glowy" mozesz spac spokojniej ale czeka Cie jeszcze nie lada wyzwanie - powodzenia! Jesli moglbys zamiescic zdjatka...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz dekarz 18.03.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam Forumowiczów, mógłbym pomóc w wycenach kosztów remontów dachów, wykonaniu scianek kolankowych, konstrukcji pokrycia. Zainteresowanych zapraszam, wykonujemy takie prace w okolicach Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 18.03.2009 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 No prosze! Mariusz dekarz, dzieki za oferte, jednak nie dla mnie, niestety, za daleko mieszkam.Moze ktos inny skorzysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blada80 19.05.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Witam ja też jestem na etapie zamiany strychu na poddasze zamieszkałe, tylko papiery mam już załatwione, niestety trwało to u mnie rok czasu Teraz po czasie trochę żałuje, ze nie zrobiłam tego bez tych zezwoleń, chodź z drugiej strony mam spokojną głowę, że jak znajdzie się jakiś uczynny sąsiad to nie musze się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bss2000 09.01.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 witam,chce podnieść część poddasza- strychu na swojej wysokości mieszkania. Dom składa sie z 3 mieszkań własnościowych, dom stanowi wspólnotę mieszkaniową. Cześć strychu którą chce podnieść jest 1/3 podasza. Myślałem wcześniej o poniesieniu całego dachu ale pozostali mieszkoańcy nie moają środków na takie inwestycje. Dom jest wybudowany przed rokiem 1945, nie posiada planów, każdy mieszkaniec posiada tylko swoje plany mieszkania w akcie notarialny. Podniesienie 1/3 dachu bedzie polegalo tylko na wstawieniu okna z jednej strony, czyli podniesienie na wys. okien, dach jest jednospadowy. Dowiedziałem się od osoby zjamującej sie budownictem (dużej firmy), że w takich sytuacjach nie jest wymagana zgoda pozwolenia na budowę, gdyż koszty inwestycji w takich sytacjach przewyższają wszystko i nie opłaca sie tego robić, poradziła mi ta osoba żebym wykonał podniesienie dachu na wysokość okien a póxniej złosił do urzędu miasta że do podatku jako powiększenie części użytkowej. Jeżeli ktoś mi zwórci uwage mam powiedzieć że wszytko już tak było tylko wymieniłem okna. jedynym pozwoleniem powinno być od mieszkańcó wspólnoty że wyrażają zgodę na adaptacje poddasza i wyodrębnienie częsci podasza dla wsłasnych celów.pozatym dach jest podnoszony na wysokość okna i to jeszcze 1/3 dachu, czyli wycinam tzw. dziurę wstawiam okno i nowy dachpytania:PRoszę o poradę, podobny problem znalazłem nahttp://forum.muratordom.pl/adaptacja-poddasza,t4035.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts