Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żarówki "LED"

Recommended Posts

Prawdopodobną przyczyną świecenia żarówek LED po wyłączeniu jest błędnie wykonana instalacja elektryczna, oraz złej jakości przewody(izolacja przewodów). Z podobnymi przypadkami miałem już do czynienia. W prawidłowo wykonanej instalacji przerywany jest zawsze przewód fazowy tzn, prąd płynie do wyłącznika na ścianie i dopiero po jego naciśnięciu płynie dalej do żarówki , za żarówką do przewodu neutralnego. (proszę kolegów elektryków o nie padanie ze śmiechu na podłogę po przeczytaniu tego zdania) . Często „pseudofachowcy” łączą instalacje w odwrotnej kolejności i przerywany jest przewód „zerowy”. Jak to sprawdzić samemu. Potrzebny będzie próbnik neonowy. Po zgaszeniu żarówki wyłącznikiem i jej wykręceniu dotykamy próbnikiem do blaszek w środku oprawki. W oprawce będą dwie blaszki. Jedna na dnie, a druga z boku. Na żadnej z blaszek nie może wystąpić napięcie tzn zapalić się neonówka. Żarzenie się neonówki będzie świadczyć o nieprawidłowo wykonanej instalacji. Pamiętaj że przypadkowe naciśnięcie wyłącznika może spowodować że zrobisz zwarcie w oprawce. Może dojść do nieprzyjemnego w skutkach wypadku. Najlepiej sprawdzenie instalacji zlecić osobie z odpowiednimi kwalifikacjami. Zapomniałem jeszcze dodać że żarzenie żarówek LED może być spowodowane przez sam wyłącznik jeżeli zamontowany jest w nim jakiś układ elektroniczny, lub podświetlanie wyłącznika

Głupoty piszesz. Mam jak najbardziej prawidłowo rozłaczany przewód fazowy na wyłaczniku, nie mam żanych podświatlanych wyłaczników a ledy-po wyłaczeniu świacą (znaczy świeciły)

Mało tego widziałem test na włąsne oczy LED świecił na jendym kablu wpiętym w faze. Kabla było z 15 metrów. Kabel 2 żyłowy. Co na to powiesz?

Podpowidzcie - mam pzygotowane puszki (9 szt.) na scianie do oświetlania stopni schodów (co drugi stopień). Co zastosować zamiast Skoff'a? http://www.allegro.pl/item747198584_oprawa_ledowa_led_skoff_tango_rabat_wysylka_free.html

- chyba jednak nie bedzie mnie na nie stać i kombinuję co tam wstawic... :oops:

Podpowidzcie - mam pzygotowane puszki (9 szt.) na scianie do oświetlania stopni schodów (co drugi stopień). Co zastosować zamiast Skoff'a? http://www.allegro.pl/item747198584_oprawa_ledowa_led_skoff_tango_rabat_wysylka_free.html

- chyba jednak nie bedzie mnie na nie stać i kombinuję co tam wstawic... :oops:

Ja przymierzam się do takich http://www.allegro.pl/item741964294_oprawa_led_p9_7_kolorow_dekoracyjna_12v_dc.html

bo niestety Skoff jak dla mnie trochę cenę ma zaporową, a też mam nie mało bo 8 szt!

ja sobie kupiłem takie: http://www.allegro.pl/item746468165_mega_promocja_oprawa_diodowa_gryf_led_12_rec.html

i też niemało bo 9szt.

i celowo 230V żeby nie kombinować obniżaniem napięcia do 12V, dodatkowy osprzęt itp, a te na 230 mogę sobie dowolnie podpiąć razem z innym oświetleniem, czasówka czy zmierzchówką

• 1 year później...
230V to lepsze rozwiązanie. Odradzam ledówki na 12V. Mają bardzo duże wymagania odnośnie zasilacza. Czasem i te opisane jako dedykowane dla LED też palą żarówki po kilkudziesięciu godzinach. Edytowane przez JanŻ
Bez powodu.

• 1 month później...