Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ceny za SSO - sezon 2009

mysza223

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bardzo chętnie napiszę. Poruszyłem moją sprawę w innym temacie ale widzę że ten jest bardziej na czasie.

Generalnie to nie wiem skąd się biorą te ceny typu 70tyś, 40tyś, 100tyś. Mnie wykonawca powiedział 1,6 tyś za 1m2 za SSO z dachem, z ociepleniem fundamentów i podłóg, bez okien, bez tynków, bez instalacji, ... Za domek 250m2 wychodzi 400tyś a więc nie wiem jak to możliwe że tutaj ludzie piszą o tak niskich cenach.

Inny wyknawca powiedział że jemu wychodzi SSO 350 - 400 tyś za 250m2. Powiedział też że wie że niektóży ponoć robią to taniej ale nie wie jak to jest możliwe, że chyba ludzie muszą przy tym sami pracować zamiast firmy która się tym ma zajmować.

Podajcie proszę jakie macie wyceny za wykonaie i materiały razem.

Myślę, że owe 40, 70 czy 100 tysięcy za wybudowanie domu to rzeczywiscie nierealna, przynajmniej dla mnie, cena. Materiały kupione w 2007 r, czyli ciut przed ubiegłorocznym szaleństwem, robocizna 72 tys, dom 240 m + taras ok 80 m. Dach pokryty dachówką Euronitu, jeszcze bez okien dachowych. Sciany z Ytonga 36,5 + 10 cm wełny mineralnej, ciepłe okna trzyszybowe, drewniane. Cena tego wszystkiego 380 tys. Sadziłam, że to u mnie tak drogo wychodzi, ale widzę że nie tylko.

no tak 400 tys wam wychodzi ale nie kazdy ma 240 ytonga i dachówke o innych rzeczach nie wspomnę. u mnie będzie skromnie bo nie mam az tyle kasy a nie mam ochoty sprzedawać nerki:)

a wracając do tematu to nie ma reguły

my mieliśmy zaczynać w tamtym roku a więc były rozmowy z ekipami coś nam nie wypaliło i ruszamy w tym

jedna ekipa podniosła cenę w porównaniu z zeszłym rokiem a druga która wydawała nam się droga w tamtym roku w tym opuściła cenę więc cena to zależy na kogo się trafi

Dom 230 m2

Dwuspadowy dach

40 tys zł a w tym

fundamenty, ściany, kominy, konstrukcja i pokrycie dachu (bez obróbki)

strop lany, chudziak na dole

drogo?

nie nie drogo

ja płacę dom 185m2 już z garażem dach dwuspadowy

35 tys robią dwie różne ekipy a miałam wycenę w tym roku 32 tys bez dachu

pewnie udałoby mi się taniej znaleźć ale nie mam ochoty szukać później nowej ekipy w połowie budowy

nasz dom 400m, z dachem plaskim, z tzw inwestorem zastepczym, tzn wszystko na jego glowie, z porothermu, 1100pln za/m2

Czyli wychodzi 440tys.

Mialam jeszcze oferty:

1/kosmiczna - 650 za SSO

2/ Luksusuwa - 560 za SSO

3/ Podejrzana - 320 za SSO

W Warszawie.

No ta trzecia w samej rzeczy podejrzana

nasz dom 400m, z dachem plaskim, z tzw inwestorem zastepczym, tzn wszystko na jego glowie, z porothermu, 1100pln za/m2

Czyli wychodzi 440tys.

Mialam jeszcze oferty:

1/kosmiczna - 650 za SSO

2/ Luksusuwa - 560 za SSO

3/ Podejrzana - 320 za SSO

W Warszawie.

Podajesz powierzchnie calkowita czy uzytkowa?

Ja bardzo chętnie napiszę. Poruszyłem moją sprawę w innym temacie ale widzę że ten jest bardziej na czasie.

Generalnie to nie wiem skąd się biorą te ceny typu 70tyś, 40tyś, 100tyś. Mnie wykonawca powiedział 1,6 tyś za 1m2 za SSO z dachem, z ociepleniem fundamentów i podłóg, bez okien, bez tynków, bez instalacji, ... Za domek 250m2 wychodzi 400tyś a więc nie wiem jak to możliwe że tutaj ludzie piszą o tak niskich cenach.

Inny wyknawca powiedział że jemu wychodzi SSO 350 - 400 tyś za 250m2. Powiedział też że wie że niektóży ponoć robią to taniej ale nie wie jak to jest możliwe, że chyba ludzie muszą przy tym sami pracować zamiast firmy która się tym ma zajmować.

Podajcie proszę jakie macie wyceny za wykonaie i materiały razem.

o w mordę trochę dużo , nawet bardzo dużo !!! mi SSO wyszedł w okolicach 1000zł/1m2

Generalnie to ten temat bardziej rozbudowany jest tu: http://forum.muratordom.pl/ile-placiliscie-za-wybudowanie-domu-w-stanie-surowym,t17856.htm

Ale nigdy za wiele informacji :D

Ja buduję taki domek:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=504&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=dogodny&symbol=c148a&x=36&y=7&nr=0

Powierzchnia domu (h>1,90 m) - 160,0 m2 + garaż 32 m2 + 2 tarasy ok. 35 m2 + balkon, z porothermu, krycie dachówką

Powierzchnia netto - 252,2 m2

Powierzchnia zabudowy - 170,4 m2

Kubatura - 890,2 m

Mam ekipę która zrobi mi SSO z pełnym wykończeniem dachu (dachówka, 9 okien połaciowych, rynny, kominy etc.), wylanie 2 tarasów, ścianki działowe, płyta monolityczna z wieńcem, schody. Życzą sobie za to wszystko 47 000 zł brutto

Wyliczyłem że SSO powinien mi się zamknąć w 150 000 zł. Czyli z materiałem coś koło 800 zł/m2.

Pozdrowienia.