Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ceny za SSO - sezon 2009

mysza223

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem, że może moje pytanie będzie lakoniczne, ale kto pyta, nie błądzi :D

Jak to jest w Waszym wypadku z kosztami transportu? Czy umawiając się z firmą na cenę za robociznę, wliczacie w to koszty transportu (przy założeniu, że wykonawca ma własny sprzęt i transport)? Pytam, gdyż jestem właśnie przed rozmowami z wykonawcami.

Będę wdzięczna za informacje :)

Wiem, że może moje pytanie będzie lakoniczne, ale kto pyta, nie błądzi :D

Jak to jest w Waszym wypadku z kosztami transportu? Czy umawiając się z firmą na cenę za robociznę, wliczacie w to koszty transportu (przy założeniu, że wykonawca ma własny sprzęt i transport)? Pytam, gdyż jestem właśnie przed rozmowami z wykonawcami.

Będę wdzięczna za informacje :)

Nie za bardzo rozumiem o jakie koszty transportu (czego ?) chodzi ?.

Jeżeli umowa z wykonawcą jest na wykonanie SSO kompleksowo (czyli z materiałami), to nas żaden transport nie interesuje.

Natomiast jeśli mamy umowę na samą robociznę to dostarczenie materiałów jest w naszej gestii ale o tym rozmawiamy z naszym dostawcą (skład budowlany, hurtownia itd.) I każdy sprzedawca dostarczy nam wszystko za friko. A im bedziemy więcej u niego kupować tym chętniej to zrobi :D

Pozdrowienia.;)

Carlos - faktycznie trochę źle sie wyraziłam. Chodzi o to, że firma ma swój sprzęt w postaci koparek, ciężarówek, spychów itp. Załóżmy,że umawiam się z firmą tylko na robociznę - bez materiałów, o które sama dbam. I teraz - zaczynam pierwszy etap budowy - kopanie piwnicy, fundamentów itd. Wykonawca proponuję mi cenę bez kosztu pracy np. koparki. W tym wypadku dodatkowo kasuje mnie za każdą roboczogodzinę. Spotkałam się z różnymi sytuacjami, ale tylko w teorii i dlatego pytam, bo chcę zrobić rozeznanie i jak rozmawiać z wykonawcami :)

Budowany lipiec-grudzień 08, w sumie ceny raczej się nie zmienią. Dom dość prosty w budowie, materiały raczej dobre: fundament z bloczków, beton B20 zamawiany ,porotherm, terriva, dachówka ceramiczna Koramic. Materiały to koszt ok.100-110 tys. Robocizna, z nią bywa różnie od 45 do 80 tys. zależnie od ekipy.

Rozpoczynającym życze miłego budowania :lol: