tacim 17.02.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 http://pprojekt.pl/projekt378-bella.html1) wsio SSO z dachem -49 tysi2) SSO bez dachu 60 tysi3) SSO bez dachu 33 tysie Jak to widzicie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 17.02.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Wiem, że może moje pytanie będzie lakoniczne, ale kto pyta, nie błądzi Jak to jest w Waszym wypadku z kosztami transportu? Czy umawiając się z firmą na cenę za robociznę, wliczacie w to koszty transportu (przy założeniu, że wykonawca ma własny sprzęt i transport)? Pytam, gdyż jestem właśnie przed rozmowami z wykonawcami. Będę wdzięczna za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 17.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Wiem, że może moje pytanie będzie lakoniczne, ale kto pyta, nie błądzi Jak to jest w Waszym wypadku z kosztami transportu? Czy umawiając się z firmą na cenę za robociznę, wliczacie w to koszty transportu (przy założeniu, że wykonawca ma własny sprzęt i transport)? Pytam, gdyż jestem właśnie przed rozmowami z wykonawcami. Będę wdzięczna za informacje Nie za bardzo rozumiem o jakie koszty transportu (czego ?) chodzi ?. Jeżeli umowa z wykonawcą jest na wykonanie SSO kompleksowo (czyli z materiałami), to nas żaden transport nie interesuje. Natomiast jeśli mamy umowę na samą robociznę to dostarczenie materiałów jest w naszej gestii ale o tym rozmawiamy z naszym dostawcą (skład budowlany, hurtownia itd.) I każdy sprzedawca dostarczy nam wszystko za friko. A im bedziemy więcej u niego kupować tym chętniej to zrobi Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 17.02.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Carlos - faktycznie trochę źle sie wyraziłam. Chodzi o to, że firma ma swój sprzęt w postaci koparek, ciężarówek, spychów itp. Załóżmy,że umawiam się z firmą tylko na robociznę - bez materiałów, o które sama dbam. I teraz - zaczynam pierwszy etap budowy - kopanie piwnicy, fundamentów itd. Wykonawca proponuję mi cenę bez kosztu pracy np. koparki. W tym wypadku dodatkowo kasuje mnie za każdą roboczogodzinę. Spotkałam się z różnymi sytuacjami, ale tylko w teorii i dlatego pytam, bo chcę zrobić rozeznanie i jak rozmawiać z wykonawcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Runner72 20.02.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Budowany lipiec-grudzień 08, w sumie ceny raczej się nie zmienią. Dom dość prosty w budowie, materiały raczej dobre: fundament z bloczków, beton B20 zamawiany ,porotherm, terriva, dachówka ceramiczna Koramic. Materiały to koszt ok.100-110 tys. Robocizna, z nią bywa różnie od 45 do 80 tys. zależnie od ekipy. Rozpoczynającym życze miłego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts