Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziura w ziemi (wykop) na działce - co z tym zrobić?

Gajoss

Recommended Posts

witajcie!

w temacie nakreśliłem problem: mam na działce (jeszcze nie mojej - do kupienia:) wykop - właścicielowi zamarzył sie staw, ale się, biedaczek, jego zarybienia nie doczekał - łowi pewnie teraz ryby w Wiecznej Rzece

ale do rzeczy:

działka ma wymiary mniej wiecej 40x50 metrow a wykop ma wymiary 13x7x2,5 metra i jest usytuowany mniej wiecej na środku

co z nim zrobić? wiem... zasypać

no tak, ale czy będę mógł potem stawiac tam dom? jak i czym go zasypać? czy jakieś specjalne fundamenty?

woda jest niestety dość wysoko - na dnie wykopu troche jej stoi

dodam, że nie chcę mieć stawu, a warunki zabudowy każą odsuwać dom od granicy posesji na min. 10 metrów

jak to widzicie??

Gajoss

dzięki...

a jak sądzisz, czy jeśli bym się zmieścił z domem przed granicą tego wykopu (oczywiście zasypanego), np. granice fundamentów byłyby w odległości 1-1,5 metra od niego, czy wtedy można się spokojnie budować czy stosować jakieś zabezpieczenia? planuję dom drewniany z poddaszem uzytkowym

Gajoss

Nie architekta, ale geologa. Wszystko oczywiście zależy od gruntu. Pomysł z zasypaniem stawu i budową obok wydaje się dobry, ale trzeba opnii jak wyżej. Można oczywiście budować na zasypanym stawie, ale trzeba staw zasypać odpowiednio. Żwirem i piaskiem zagęszczanymi warstwami (tak jak przy formowaniu nasypów). Trzeba wiedzieć jakie jest dno stawu (geolog) i czy na tym można nasyp sypać. A swoją drogą mnie się zawsze marzył staw. Pewnie bym go nie zasypywał, ale ładnie urządził. Do tego ładny, drewniany dom. Z dale od miasta, cisza spokój i cały staw pełen ryb tylko dla mnie. Ach szkoda....

Pozdrowienia Waldek

Witam,

Odradzam ta dzialke.

Same klopoty i duze koszty. Policz tylko koszt ziemi, ktore trzeba przywiezc. Szkoda zachodu, naprade.

Koszt ewentualnych komplikacji jest nie do oszacowania.

W Muratorze pisali tak: "Najwiekszy blad jaki mozesz zrobic to wybudowac drogi dom na zlej dzialce".

Do dzialki trzeba byc przekonanym w 200% - ZADNYCH niepewnosci, zadnych!

Pozdrawiam

Mirek