Gajoss 30.10.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 witajcie! w temacie nakreśliłem problem: mam na działce (jeszcze nie mojej - do kupienia:) wykop - właścicielowi zamarzył sie staw, ale się, biedaczek, jego zarybienia nie doczekał - łowi pewnie teraz ryby w Wiecznej Rzece ale do rzeczy: działka ma wymiary mniej wiecej 40x50 metrow a wykop ma wymiary 13x7x2,5 metra i jest usytuowany mniej wiecej na środku co z nim zrobić? wiem... zasypać no tak, ale czy będę mógł potem stawiac tam dom? jak i czym go zasypać? czy jakieś specjalne fundamenty? woda jest niestety dość wysoko - na dnie wykopu troche jej stoi dodam, że nie chcę mieć stawu, a warunki zabudowy każą odsuwać dom od granicy posesji na min. 10 metrów jak to widzicie?? Gajoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 30.10.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Jak rozumiem głębokośc tego stawu to 2,5 m.W tym wypadku budowa parterówki w najblizszym czasie ryzykowna ( chyba fundamentowanie na palach).Dom z piwnicam też jeśli poziom posadowienia bedzie wyżej niż 2,5m , a nawet 2,7-2,8 ( bo warstwa organiczna do usunięcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 30.10.2003 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 dzięki... a jak sądzisz, czy jeśli bym się zmieścił z domem przed granicą tego wykopu (oczywiście zasypanego), np. granice fundamentów byłyby w odległości 1-1,5 metra od niego, czy wtedy można się spokojnie budować czy stosować jakieś zabezpieczenia? planuję dom drewniany z poddaszem uzytkowym Gajoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 30.10.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 To zależy jaki masz grunt.Jeśli stabilny (nie paski) to powinna ta odleglośc wystarczyć. Jednak trudno coś radzic na odległość. Najlepiej zaciągnij projektanta na dzialkę i mu ją pokaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Nie architekta, ale geologa. Wszystko oczywiście zależy od gruntu. Pomysł z zasypaniem stawu i budową obok wydaje się dobry, ale trzeba opnii jak wyżej. Można oczywiście budować na zasypanym stawie, ale trzeba staw zasypać odpowiednio. Żwirem i piaskiem zagęszczanymi warstwami (tak jak przy formowaniu nasypów). Trzeba wiedzieć jakie jest dno stawu (geolog) i czy na tym można nasyp sypać. A swoją drogą mnie się zawsze marzył staw. Pewnie bym go nie zasypywał, ale ładnie urządził. Do tego ładny, drewniany dom. Z dale od miasta, cisza spokój i cały staw pełen ryb tylko dla mnie. Ach szkoda.... Pozdrowienia Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Witam,Odradzam ta dzialke.Same klopoty i duze koszty. Policz tylko koszt ziemi, ktore trzeba przywiezc. Szkoda zachodu, naprade.Koszt ewentualnych komplikacji jest nie do oszacowania.W Muratorze pisali tak: "Najwiekszy blad jaki mozesz zrobic to wybudowac drogi dom na zlej dzialce".Do dzialki trzeba byc przekonanym w 200% - ZADNYCH niepewnosci, zadnych!PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts