michalp 06.02.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam, Kiedyś, gdy zaczynałem budowę - pytałem w wielu miejscach, w jaki sposób doprowadzić powietrze do kominka z płaszczem wodnym. Zdecydowałem się na rurę kanalizacyjną fi110 - docelowo będzie ona miała kształt litery U - spod kominka w dół do górnej powierzchni ław fyndamentowych, potem w bok poza budynek i gdzieś pod krzaczkiem do góry. W obecnym stanie rura jest wyprowadzona poza budynek i w ziemi czeka na rozkopanie i doprowadzenie do krzaczka... Przyszedł teraz jednak hydraulik i powiedział, że tam wcale powietrza nie będzie - powinna być rura prosta do ściany i już. Tyle, że ja już mam podkład betonowy zrobiony (jestem przed wylewkami). Jakie macie doświadczenia - czy taka rura w ziemi w kształcie litery U zda egzamin? Czy może dać jakiś prostokątny kanał ułożony na podkładzie betonowym - jakieś cztery metry rury i jestem w ścianie. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekZ1719503286 06.02.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Zrobiłem u siebie doprowadzenie kanałem w kształcie prostokąta, prosto za ścianę, na końcu której znajduje sie kratka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 06.02.2009 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 A jakiej wielkości kanał dałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 06.02.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Komin zapewni ciąg i rura zda egzamin. Pojawi się jednak inny problem - woda.Musisz zapewnić sobie możliwość odpompowywania wody z tej rury bo prędzej czy później rura zapełni się wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 06.02.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Komin zapewni ciąg i rura zda egzamin. Pojawi się jednak inny problem - woda. Musisz zapewnić sobie możliwość odpompowywania wody z tej rury bo prędzej czy później rura zapełni się wodą. A skąd ta woda? Spod krzaczka czy przelewowa z kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majar69 06.02.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Z tego co wiem to rura doprowadzająca powietrze do kominka powinna mieć spad na zewnątrz i kończyć się powyżej powierzchni gruntu . W opisanej sytuacji może pojawić się w niej woda ( skraplanie, zacinający deszcz - bo zakładam, że będzie zakończona daszkiem), ale myślę , że niewielka ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 06.02.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Komin zapewni ciąg i rura zda egzamin. Pojawi się jednak inny problem - woda. Musisz zapewnić sobie możliwość odpompowywania wody z tej rury bo prędzej czy później rura zapełni się wodą. A skąd ta woda? Spod krzaczka czy przelewowa z kominka? 1. Przepływające powietrze w okresie jesiennym i wiosennym jest mocno zawilgocone, przepływając przez rurę ulegnie znacznemu wychłodzeniu i nastąpi wykroplenie wody. 2. połączenie rur kanalizacyjnych nie jest szczelne w 100% Trochę to potrwa ale w końcu może się przytrafić. Mi się przytrafiło i miałem znaczny kłopot z pozbyciem się tej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts