Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia dachowa w rynnie ?

McŁoś

Recommended Posts

Mam takie pytanie czy u Was folia dachowa schodzi do rynny czy jest pod deską okapową bądź pod obróbką blacharską ???

Mój fachman twierdzi, że folia powinna schodzić do rynny (i tak zrobił )aby ewentualna woda spływajaca po folii odprowadzana była przez rynny (i tak podobno się robi zawsze).

Moje wątpliwości są takie, że obawiam sie iż folia może podciągać kapilarnie wodę z rynny ( zwłaszcza w zimie podczas topnienia śniegu ).

W dodatku w opisie montażu folii jest napisane " Na dole kończy się folia na okapowej obróbce blacharskiej lub pod deską okapową - nie w rynnie ).

Czy chodzi im o to żeby nie dotykała dna rynny czy wcale ma nie wchodzić do niej?

Napiszcie jak to jest u Was lub prześlijcie zdjęcie lub rys.

Sprawa dosyć pilna - proszę tylko o poważne odpowiedzi!

Ja miałem folię wywiniętą na deskę okapową i dociśniętą blachą. Ponieważ przez dwa lata dach mi przeciekał, woda spływala na deski okapowe i w rezultacie powstał grzyb. Teraz mam folię w rynnie i po początkowych obawach, że folia podciąga wodę z rynny (nawet pisałem o tym na forum), okazało się że to jeszcze w tych miejscach dach przeciekał. Po poprawce jest OK.

Folia powinna być w rynnie. Nawet przez niewielkie nieszczelności w dachu potrafią wniknąć takie ilości wody, że głowa mała! U mnie gdzieniegdzie dachówki miały powiercone otwory, przykryte dachówkami z rzędu powyżej, a ciekło aż miło :evil: